Reteaua Corect
Stelian Tanase

Republici eșuate

La 7 aprilie 1990 s-a ținut prima Conferință Națională a FSN. Tot atunci Ion Iliescu a fost desemnat candidat la președinție. Era de fapt o mascaradă, simularea unui proces democratic. După 21/22 decembrie și executarea soților Ceaușescu, de Crăciun, Ion Iliescu, Silviu Brucan, Dumitru Mazilu, Petre Roman au dat asigurări populației că FSN nu se va transforma în partid politic și că nu va participa la alegeri. In felul acesta s-ar fi pornit cu șanse reale pe calea unei competiții electorale corecte, spre un regim democratic. Dar Iliescu&Co erau cu ochii pe Moscova, intenționau să facă glasnost și perestoika la București, nu democratie de tip occidental. Gorbaciov era adversarul pluri-partidismului. Moscova a transmis semnale clare.

Asa se face că o lună mai tirziu se întîmpla exact contrariul decit au declarat Iliescu&Co. FSN anunță că se transforma în partid. La 28 ianuarie, a doua zi, sute de mii de oameni ies in stradă la București si în alte orașe să protesteze. FSN organizează contra-manifestații cu mase de manevră muncitorești aduse de pe platformele industriale. Se folosește de o uriasa operație de diversiune, propagandă și manipulare. De minciuni (mai ales prin intermediul tvr).

Părea că istoria intrase intre paranteze în anii 40, cind comuniștii autohtoni la adăpostul tancurilor Armatei roșii și a consilierilor sovietici au luat cu asalt puterea recurgînd la mistificări, demonstratii, amenințări, operații politienești, intrigi politice, provocări etc. In scurt timp se instala așa-zisa dictatură a proletariatului – controlul PCR asupra societătii – iar regele Mihai este alungat. Am intrat într-o lunga republică bolșevica terminată cu sînge și iliescu roman, militaru, brucan mazilurevoluție în decembrie 1989.

Să fiu clar, în ianuarie 1990 s-a dat o lovitura de forță din partea resturilor comuniste. Erau incă puternice și nu doreau să piardă puterea. Ele erau alcătuite din aparatul de partid, birocrația ( admnistrația locală si centrala ) și mai ales armata și securitatea. Toate rămase intacte după căderea regimului Ceaușescu. Odată cu anunțul transformării în partid și al prezentării la alegerile din mai 1990 făcut de FSN, aceste resturi ale vechiului regim preiau controlul. Intrăm astfel într-un alt tip de republică – republica fesenistă în care trăim și astăzi. Si ea este un eșec, după cum constatăm. S-a soldat pină azi cu 4,5 milioane de refugiați în Occident – pe timp de pace. Cel mai mare exod in perioada postbelică din Europa.

Așa că citesc fără nostalgie în calendar că la 7 aprilie 1990 s-a ținut Conferinta Națională FSN. Acolo e rădăcina răului. În citeva zile după acea dată izbucnește protestul din piața Universității. Rolul FSN a fost să îngroape democrația din Romania aflată în statu nascendi. Să bareze calea spre Occident. Și i-a reușit, s-o spunem. Astăzi trăim aceleași zile, ciclul se reia. PSD, în 2019, întoarce România cu 30 de ani înapoi.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.