Tronul pe care s-a asezat Traian Basescu - mecanismul complex prin care el manipuleaza clasa politica si societatea civila, incercand sa se perpetueze la putere - este construit pe structura serviciilor secrete. Iar serviciile secrete romanesti sunt concepute si functioneaza dupa modelul sovietic. Acest mecanism care functioneaza in Romania nu are nicio legatura cu modelul occidental. Nici macar nu mai incearca sa-l mimeze.
In Romania, in mod oficial, exista opt servicii secrete. Neoficial, sunt unsprezece. Pentru ca DNA si-a creat o structura de serviciu secret, ANAF-ul alta si a treia exista la Cotroceni. Dintre cele opt servicii secrete, doar patru functioneaza in baza unor legi proprii si sunt controlate de Parlament. Celelalte se misca dupa bunul plac al conducatorilor politici. Prin comparatie, in Marea Britanie exista doar cinci servicii secrete, in Germania doar patru, in Statele Unite patru, in Israel trei. Facand recurs la istorie, Ovidiu Maican remarca faptul ca, pana si sub dictatura lui Ion Antonescu si in ciuda faptului ca acesta era militar de cariera, serviciul secret era conceput ca unul public. Ce inseamna asta? Inseamna ca Romania este singurul stat al Uniunii Europene si al NATO in care serviciile secrete continua sa fie militarizate. Semnificatia acestui fapt este ca un serviciu de tip militar este mult mai usor de subordonat puterii politice si este greu sau imposibil de controlat de catre societatea civila. El este croit pe masura schizofreniei unor persoane care, structural, urasc democratia.
Sistemul dictatorial, spre deosebire de democratie, este construit piramidal. In Romania, comunitatea serviciilor secrete este subordonata Presedintelui. In Statele Unite, pe care oficialitatile de la Bucuresti spun ca le imita, din acest punct de vedere, activitatea comunitatii serviciilor secrete este condusa nu de presedinte, ci de un consilier pentru probleme de securitate nationala iar rolul sau se reduce doar la a-l sfatui pe presedinte si in niciun caz nu are dreptul sa emita dispozitii. In Romania, dispozitiile CSAT sunt, citez din lege, “obligatorii pentru toti cetatenii tarii”. Si asta in conditiile in care aceasta institutie isi desfasoara activitatea in baza unui regulament propriu si secret.
Nu situ daca domnul Ovidiu Maican, care este doctorand la Drept si asistent universitar, inainte de a fi devenit, cu sprijinul Freedom House, candidat pentru unul dintre locurile vacante in Consiliul Superior al Magistraturii, va obtine sau nu castig de cauza intr-o cursa care, din pacate, este supusa algoritmului politic. Dar in mod cert lucrarea sa, la care ma refer acum - si o voi face si maine -, este remarcabila. Pentru ca ea demonstreaza ca avem ceva mai rau decat un presedinte rau. Avem un sistem rau. Care ii permite unui presedinte rau sa fie si mai rau.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.