Reteaua Corect

Republica Moldova sărbătorește 26 de ani de la proclamarea independenței. Ce zice ambasadorul român

România susține fără rezerve parcursul european al Republicii Moldova, a declarat într-un interviu pentru Radio Chișinău ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, cu prilejul a 26 de ani de la proclamarea independenței republicii. El i-a îndemnat pe românii din dreapta Prutului sa viziteze Republica Moldova și "să înțeleagă, dincolo de dragostea firească pe care o au către frații de peste Prut, că istoria a fost foarte dură cu cetățenii Republicii Moldova', transmite Agerpres.

"Au fost ani complicați, au fost perioade mai bune și mai proaste, au fost perioade când relațiile dintre România și Republica Moldova nu s-au situat la cele mai bune cote, însă faptul ca vorbim aceeași limbă, împărțim aceeași religie, faptul ca avem aceeași apartenență etnică ne obligă, și pe noi, și pe cei din Republica Moldova, sa acționăm în continuare pentru succes, cu alte cuvinte suntem condamnați la succes. Nu avem o altă opțiune aici", a declarat ambasadorul român, estimând că în prezent relațiile dintre Republica Moldova și România înregistrează o linie ascendentă.

Daniel Ioniță și-a exprimat speranța ca "progresele înregistrate până acum în ceea ce privește consolidarea instituțională, consolidarea democrației, consolidarea statului de drept, promovarea consecventa a reformele, uneori dureroase, dar atât necesare în societate, toate acestea ar trebui sa continue și să intre, de ce nu, într-o zonă de ireversibilitate, acolo unde acest obiectiv de integrare europeană să devină unul care sa fie asumat integral de toți cetățenii Republicii Moldova, iar toate autoritățile să contribuie la susținerea fără echivoc a acestui obiectiv'.

Ambasadorul României la Chișinău a îndemnat românii din dreapta Prutului sa viziteze Republica Moldova. "Să vină sa vadă, sunt locuri minunate, sunt oameni minunați, sunt experiențe care cu siguranță trebuie trăite. Trebuie parcursă la pas Republica Moldova, trebuie interacționat cu oamenii, trebuie sa vii cu mintea deschisă, trebuie sa fii înțelegător cu tot ceea ce vezi aici și, dincolo de dragostea fireasca pe care o ai către frații de peste Prut, să înțelegi inclusiv faptul că istoria a fost foarte dură cu cetățenii Republicii Moldova'.

Republica Moldova sărbătorește duminică 26 de ani de la proclamarea independenței, perioadă caracterizată prin frământări politice continue, politică externă oscilantă, sărăcie, o migrație masivă și printr-un conflict armat în 1992 în zona de est a țării care continuă să rămână o regiune necontrolată de autoritățile de la Chișinău.

"Republica Moldova este un stat suveran, independent și democratic, liber să-și hotărască prezentul și viitorul fără nici un amestec din afară, în conformitate cu idealurile și năzuințele sfinte ale poporului în spațiul istoric și etnic al devenirii sale naționale", se spune în Declarația de Independență a Republicii Moldova, adoptată de Parlamentul de la Chișinău la 27 august 1991, în momentul în care în Piața Marii Adunări Naționale din centrul orașului s-au adunat sute de mii de oameni pentru a cere, apoi a saluta și a fi pregătiți să apere, independenta țării lor.

Republica Moldova și-a proclamat independența față de URSS, în care a fost înglobată forțat în 1940, în contextul unor ample mișcări similare în practic toate statele membre ale fostei Uniuni Sovietice.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.