Reteaua Corect

Republica Moldova, cuprinsă de o gravă criză politică. Ce a cerut UE

Uniunea Europeană cere autorităţilor din Republica Moldova, ţară asociată la UE, să respecte statul de drept şi să garanteze democraţia, în conformitate cu principiile de bază ale Acordului de Asociere, potrivit site-ului deschide.md, consultat de Mediafax.

Urmărește desfășurarea evenimentelor pe Mediafax 

UPDATE ora 9:00 - Deputaţii moldoveni revin astăzi în şedinţă Parlamentară, după ce ieri deputaţii din PSRM şi blocul politic ACUM au votat preşedintele Legislativului în persoana Zinaidei Greceanîi, Guvernul în frunte cu Maia Sandu şi au votat demisia şefilor CNA şi SIS.

Potrivit Unimedia, Andrei Năstase, numit viceprim-ministru, ministru de Interne, a vizitat ieri corturile instalate în faţa Ministerului de Interne. „Ei vor violenţă, ei vor sânge, ei vor dezmăţ. Noi vom continua, nu vom ceda”, a transmis Năstase într-un live.

 

UE CERE REPUBLICII MOLDOVA SĂ RESPECTE STATUL DE DREPT ŞI SĂ GARANTEZE DEMOCRAŢIA

 

„Uniunea Europeană se aşteaptă ca Republica Moldova, ţară asociată la UE, să respecte statul de drept şi să garanteze democraţia, în conformitate cu principiile de bază ale Acordului de Asociere”, se anunţă într-un comunicat de presă al Serviciului de Acţiune Externă al UE.

„Ca urmare a deciziilor adoptate de Parlament şi în lumina evoluţiilor ulterioare, Uniunea Europeană face apel la calm şi reţinere. Oficialii aleşi democrat trebuie să găsească o cale de dialog pentru Republica Moldova. Uniunea Europeană se aşteaptă ca Republica Moldova, ţară asociată la UE, să respecte statul de drept şi să garanteze democraţia, în conformitate cu principiile de bază ale Acordului nostru de Asociere”, se menţionează în comunicat.

Potrivit celor menţionate, UE va sprijini în continuare Republica Moldova. În mod special, Serviciul se referă la combaterea corupţiei şi asigurarea independenţei sistemului judiciar şi depolitizarea instituţiilor statului.

„Uniunea Europeană este pregătită să sprijine în continuare reformele care se află în centrul acordului nostru de asociere”, se precizează în comunicatul emis de autoritatea europeană.

Ambasadorii din Rusia, Uniunea Europeană şi Statele Unite au urmărit procedurile în parlament, notează site-ul agenţiei de presă Reuters.

"Statele Unite sprijină eforturile partidelor politice din Moldova de a negocia un acord şi de a depăşi impasul politic în desfăşurare", a declarat ambasada SUA.

PROTESTE LA CHIŞINĂU

 

Duminică se anunţă proteste la Chişinău, iar, în semn de protest, mai mulţi tinerii şi-au instalat corturi, sâmbătă seara, în faţa instituţiilor guvernamentale - sediul MAI, al Procuraturii, al Ministerului de Finanţe, al Curţii Constituţionale, transmite unimedia.md 

(Imagine: TV8/ unimedia.info)

RUSIA ÎNDEAMNĂ POLITICIENII SĂ EVITE DESTABILIZAREA

 

Ambasada Rusiei a cerut tuturor forţelor politice responsabile să evite destabilizarea, adăugând: "Susţinem eforturile partidelor parlamentare de a forma o coaliţie funcţională şi de a crea un guvern capabil să asigure pacea civilă durabilă şi dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova în conformitate cu normele democratice stabilite".

Preşedintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, a felicitat blocul ACUM compus din partidele membre PAS şi PPDA cu ocazia formării guvernului şi asumarea conducerii Republicii Moldova. Într-un comunicat emis presei Daul a declarat că va susţine Guvernul ACUM şi afirmă că va condamna ferm „orice încercare a răsturna noul Guvern ales democratic”.

UE a încheiat o înţelegere privind legăturile comerciale şi politice mai strânse cu Moldova în 2014 şi ajutoare, dar a devenit din ce în ce mai critică faţă de rezultatele Chişinăului privind reformele.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.