Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Remaniere de primăvară. Cu puternică furtună

Termenul ultimativ a expirat. Dacă ne prostim și luăm în calcul zilele nelucrătoare, mai expiră o dată. Luni. Iar președintele Klaus Iohannis nu dă niciun semn că se conformează. Dimpotrivă. Nu va numi niciun ministru. Și va trage cât poate de timp. Remanierea de primăvară se tranformă într-o puternică furtună. Cu grindină și vijelie.

Care este planul lui Liviu Dragnea pentru această remaniere, pe care a anunțat-o extinsă? Și care numai extinsă nu e? Vrea să o transforme în restructurare. În eventualitatea cât se poate de probabilă a unui refuz prezidențial. Sau chiar a ignorării cu dispreț de către Klaus Iohannis a solicitării premierului Viorica Dăncilă. Pentru restructurare, este însă necesară îndeplinirea cumulativă a unor condiții. Care sunt acestea?

În primul rând, ar fi condiții de legalitate. Am explicat într-o analiză anterioară că practic PSD intenționează să suprapună o procedură parlamentară peste o altă procedură, constituțională, declanșată la Cotroceni. Și că treaba asta, făcută în doar câteva zile, nu prea este în regulă din perspectiva legii Fundamentale a României. Ceea ce înseamnă că lucrurile s-ar putea împotmoli o vreme la Curtea Constituțională. Apoi, admițând că majoritatea ar putea sări cu nonșalanță peste această etapă, mai există chestiunea cvorumului. Cu numai câteva voturi în plus pe calcul numeric și cu speranța aproape oarbă că minoritățile alta decât cea maghiară vor vota la foc automat cu PSD, nu este deloc exclus ca Liviu Dragnea să se trezească în plin coșmar. Suntem în pline sărbători Pascale. Aproape fără excepție, parlamentarii și-au programat departe de București, unii chiar departe de țară, concediile. Iar unele concedii au fost deja plătite. Și se desfășoară cu o bună parte a familiei. E greu de presupus că deputații și senatorii PSD sunt atât de disciplinați încât toți, fără excepție, să-și întreupă pentru mai multe zile vacanța. Sau pur și simplu să o anuleze. Nici starea lor se sănătate nu este excelentă în fiecare caz în parte. Unii vor fi bolnavi în ziua votului. Alții se vor preface că sunt bolnavi. Și, atenție, minoritățile au mai jucat și în alte ocazii pe dos, contribuind la răsturnări politice spectaculoase. Cum a fost de pildă în cazul Guvernului Răzvan Mihai Ungureanu.

Sunt foarte curios ce vom afla din direcția Legislativului marți. Și ce se va întâmpla miercuri. Pentru că fix miercuri este ziua în care, conform calculelor lui Liviu Dragnea, majoritatea PSD plus ALDE și cu cine s-o mai nimeri va lovi cu barda instituția prezidențială, va da cu Klaus Iohannis de pământ, îl va lăsa să viseze că se opune formării unui nou Executiv, dar va proceda la remaniere prin restructurare în Parlament.

Apare însă o problemă. O mare problemă. Sau o chichiță, cum i-ar spune susținătorii frontului PSD. Dintre miniștrii scoși din Guvern, doar unul este și revocat, prin adresa oficială a premierului trimisă la Cotroceni, dar și demisionar, prin propria voință. Domnul Tudorel Toader, de la Justiție. Revocarea nu este ireversibilă, dacă se renunță la procedura prin Palatul Cotroceni și se recurge la procedura parlamentară. În schimb demisia este. Demisia este un act personal de voință ireversibil. Odată dată, e bună dată. Așa că mai apare o problemă. Pe care, dacă dorește, domnul Tudorel Toader ne-o poate explica într-o zi și jumătate. Sărbători Fericite!

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.