Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

REGIMUL IOHANNIS SI O INTREBARE-CHEIE: CUM VOM SUPRAVIETUI ENERGETIC URMATORII 5 ANI?

Scris de Bogdan Tiberiu Iacob in 05 Mai 2022 la 09:42, in Politics. 462 vizualizari Intra in discutie Tagurienergie, iohannis, românia shortlinkhttp://crct.ro/nzxc

Dacă după revoluție făcea furori întrebarea publică ”ce ați făcut în ultimii cinci ani?”, a venit momentul unei întrebări încă mai complicate: ce vom face în următorii cinci ani? Pentru că, aflăm de la guvernanți, pe canale oficiale, România își va căpăta independența energetică abia din 2027, dacă lucrurile vor fi în grafic, desigur. Ceea ce, oricum, nu se întîmplă niciodată la noi. Deci, cum vor supraviețui românii fără importurile rusești de energie timp de cinci ani de aici încolo?

Într-un interviu acordat azi România Actualități, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ne ”stinge” lumina speranței: primele gaze din Marea Neagră ar urma să fie extrase abia la începutul anului 2027 și tot atunci ar urma să devină funcțional mini-reactorul nuclear promis de americani.
Cît despre finalizarea reactoarelor de la Cernavodă, ministrul anunță anii 2030-2031.

”Conform datelor pe care le avem de la cei doi operatori, atât de la Exxon, acum şi de la Romgaz şi de la OMV Petrom, gazele din Marea Neagră, dacă totul decurge cum au planificat deja, la sfârşitul anului 2026, începutul anului 2027 vom avea primele gaze din perimetrul Neptun Deep” spune Popescu.

”Eu cred în tehnologia reactoarelor modulare şi sunt convins că primul reactor modular în România va fi pus în funcțiune mai repede decât reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Estimăm în jur de 2027 primul reactor modular; reactoarele de la Cernavodă 2030-2031(…) Începând cu 2026-2027 eu cred că România va deveni independentă energetic” a adăugat el.

Virgil Popescu închide, totodată, în mare măsură subiectul termocentralelor pe cărbuni, singura soluție aflată la îndemîna României pe termen foarte scurt: ”Decât să investim în retehnologizări pe cărbune din bani proprii, din bani de la buget, pe fonduri europene, când vorbim de cărbune, şi lucrurile trebuie spuse foarte, foarte direct, în condiţiile în care România are rezerve de gaze naturale şi îşi acoperă producţia, strategia noastră este să investim fonduri europene cât mai putem să folsim fondurile europene pentru gazele naturale şi să trecem de la cărbune la gaz natural, pentru că este tot resursa noastră”.

Scurt remember.

În martie 2012, președintele României, Traian Băsescu, a vizitat nava de foraj marin Deepwater Champion a companiei ExxonMobil, după care a făcut anunțul cel mare:

„S-a descoperit un zăcământ în perimetrul Neptun, de circa o sută de miliarde de metri cubi şi perspective similare sunt pentru alte câteva depozite care vor fi prospectate în perioada următoare(…) Exploatarea va începe după ce vor fi încheiate toate prospecţiunile şi, probabil, din 2015, 2016, 2017, România poate fi independentă deplin din punct de vedere energetic”.

A trecut un deceniu. Exxon a venit și a plecat. 2015 al lui Băsescu a devenit acum 2027 al actualilor guvernanți, pentru gazele off-shore.
Cînd vine următoarea ”prelungire”? (B.T.I.)

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.