Reteaua Corect
Ioan Spanu

Regimul Iohannis a reușit ceva: „distanțarea socială”, adică dezbinarea

Scris de Ioan Spanu in 12 noiembrie 2020 la 13:02, in Politics. 566 vizualizari Intra in discutie Taguridistanțare socială, iohannis shortlinkhttp://crct.ro/nwWp

„Social distance” (distanța socială) sau „social distancing” (distanțare socială) sînt deja formule depășite, după ce sociologii și psihologii au atras atenția politicienilor și autorităților din întreaga lume că termenii aceștia au avut un sens la începutul pandemiei, dar păstrarea lor și construirea strategiilor sub acest nume trimite spre cu totul altceva, cu conotații naziste, rasiste sau de altă natură. Așa s-a găsit o formulă mai blîndă, „physical distancing” (distanțare fizică).

Specialiștii în sociologie spun de luni de zile că „distanțarea socială” duce inevitabil la ura între grupurile de oameni, transformînd ideea de „comunitate” într-un număr de persoane care au voie să stea împreună. O fotografie apărută în publicația „Time” spune totul despre astfel de consecințe. În Domino Park din Williamsburg, Brooklyn, au fost trasate mai multe cercuri în care au voie să stea grupuri de persoane formate însă dintr-un anumit NUMĂR:

Lumea întreagă este preocupată nu numai de consecințele acestei pandemii, ci și de efectele pe care măsurile dure le poate avea pe termen lung: distanțare, izolare, teamă și, în final, chiar ură între grupurile de oameni care pînă mai ieri conviețuiau împreună.

La noi, din păcate, în locul unei solidarități în fața unui pericol comun, politicienii de la Putere au preferat să se folosească de pandemie ca propagandă electorală. Nimic altceva nu pare să-i intereseze pe cei din PNL decît să repete ca papagalii absolut tot ce aud de la Cotroceni. Uitați-vă la talk-show-uri, unde toți trimișii de partid spun „PSD, partid toxic”, încercînd chiar să imite tonalitatea lui Iohannis: „PeeeSeeeDeee”!

Bun, rău, cum o fi, PSD este, totuși, un partid mare, în spatele căruia sînt sute de mii de membri și milioane de susținători. Cum să-i faci pe toți „toxici”, cînd ei reprezintă un procent important din populație? Dacă n-ar fi pendemia, am mai înțelege că așa este bătălia electorală, dar așa, cînd „social distancing” ne ține seprați unii de alții pentru a evita infectările, cum să apelezi la astfel de strategii care ne mai împart încă o dată în tabere antagoniste? Știe Coronavirusul de diferențele dintre opiniile politice ale oamenilor? Știe pandemia de preferințele lor electorale? Evident că nu, dar asta este una dintre regulile manipulării: să faci din îngrijorare un motiv de panică.

La ce duce o astfel de abordare din partea celor de la Putere? La slăbirea încrederii populaţiei în măsurile luate de autorități pentru prevenirea răspîndirii Coronavirusului și chiar la transformarea acestei strategii păguboase într-o acuzație oficială de favorizarea răspîndirii bolilor!

Cum altfel să fie, cînd un musulman le impune românilor să nu mai participe la ritualurile ortodoxe sub ameninţarea unor amenzi drastice? Cum altfel să fie cînd un neamţ impune starea de urgenţă şi ţine românii în casă sub ameninţarea altor amenzi, în timp ce permite derularea „Operaţiunii Sparanghelul” pentru a trimite forţă de muncă în Germania? Şi, cum altfel să fie cînd se închid şcolile pentru milioane de copii, dar rămîn deschise after-school-urile? Şi cum altfel să fie cînd se închid pieţele, dar rămîn deschise mall-urile?

E greu de înţeles cum de a devenit un subiect atît de dramatic, precum o pandemie ca aceasta prin care trecem, o temă cu un atît de vizibil caracter electoral! Este de ajuns să urmărească cineva conferinţele de presă ale preşedintelui Iohannis pentru a-şi da seama unde s-a ajuns. Să spună mereu că guvernul şi dumnealui au acţionat bine, dar numărul cazurilor de infectare a crescut de 20-30 de ori, de vină fiind PeeeSeeeDeee!

Sigur că şi PSD are o mare parte de vină, aceea că, prin conducerea sa de acum, a devenit parcă un valet al PNL şi al lui Iohannis. Dar, cum să nu te îngrijoreze faptul că, de la înălţimea pupitrului prezidenţial, se poate rosti această teză exclusivistă, de sorginte fascistă, cum demonstra profesorul Andrei Marga într-un text din Cotidianul:

Românii își doresc să avem un Parlament legitim care împreună cu Guvernul lucrează pentru ei, face planuri de viitor, face planuri pentru redresare. Ori, CU PSD ÎN PARLAMENT aceste lucruri funcționează cum s-ar spune cu frâna de mână trasă, iar democrația nu poate fi pusă în paranteză. Nu putem să ne imaginăm să stăm în acest blocaj politic provocat de PSD fără să facem alegeri și fără să știm cum va arăta anul viitor” (Conferinţa de presă, 10 noiembrie 2020).

Aceasta să fie miza viitoarelor alegeri parlamentare, ca PSD să nu mai fie în Parlament? Nu se poate să stăm cu mîinile în sîn în faţa unor astfel de teorii stupide şi să ne prefacem că n-am auzit, deşi ee atacă chiar baza democraţiei.

De altfel, dacă analizăm tot ce s-a întîmplat din martie pînă acum, observăm că lucrul care dă constanta acestei perioade este continua dezbinare între oameni: între cei cu opinii politice diferite, între mediul privat românesc şi cel străin, între şcoală şi after-school, între tarabele din piaţă şi rafturile din Mall etc.

De aceea şi spuneam că acea teză, „social distancing”, care ar fi trebuit să limiteze răspîndirea Coronavirusului, la noi a devenit temă electorală şi s-a transformat, din ce în ce mai evident, în „dezbinare socială”. Acesta, da, este adevăratul succes al regimului Iohannis în „pereoada” pandemiei. „Divide et impera”, nu?

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.