Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

Referendumul lui Iohannis și un abuz stupefiant al președintelui. De nimeni sancționat

Scris de Bogdan Tiberiu Iacob in 13 iunie 2019 la 12:34, in Politics. 610 vizualizari Intra in discutie Taguriabuz, iohannis, referendum shortlinkhttp://crct.ro/nuzH

Klaus Iohannis – declarație oficială la Palatul Cotroceni:

”Bună ziua! S-a terminat numărarea voturilor la referendum și sunt foarte bucuros să anunț că 6.500.000 de români au răspuns cu „DA” la cele două întrebări. Mai exact, la fiecare dintre aceste întrebări au răspuns șase milioane și jumătate de români cu „DA”. Acum suntem în momentul în care trebuie să decidem cum să punem în practică ceea ce a decis poporul prin referendum. Pentru a găsi cele mai bune proceduri, metode, soluții, am decis să convoc partidele parlamentare la consultări pe această temă, fiindcă este evident, ceea ce a decis poporul trebuie să fie pus în practică, adică să fie pus în Constituție. Asta se face în Parlament în prima fază. Așadar, am decis și am trimis chiar adineaori invitațiile pentru zilele de marți și miercuri, săptămâna viitoare, pentru a găsi împreună cele mai bune soluții”.

În zilele care au urmat, partidele parlamentare s-au perindat la Cotroceni discutînd pe marginea transpunerii în practică a rezultatelor referendumului din 26 mai.
Curtea Constituțională a României stabilise termen pe 12 iunie pentru decizia privind validarea sau nu a referendumului, conform prevederilor legii 47/1992 care sună astfel:

12. Exercitarea atribuţiilor privitoare la organizarea şi desfăşurarea referendumului şi la confirmarea rezultatelor acestuia

Art.46. – (1) Curtea Constituţională veghează la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia.
(2) Pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor alin.(1), Curtea Constituţională poate cere informaţii de la autorităţile publice.
(3) Biroul Electoral Central este obligat să prezinte, la solicitarea Curţii Constituţionale, informări asupra fazelor şi operaţiunilor de desfăşurare a referendumului.

Art.47. – (1) Plenul Curţii Constituţionale decide cu o majoritate de două treimi asupra valabilităţii referendumului.
(2) Hotărârea Curţii Constituţionale stabileşte dacă a fost respectată procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia.
(3) Înaintea publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, hotărârea Curţii Constituţionale se prezintă Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună.

Azi, CCR anunță amînarea validării referendumului pentru 27 iunie, existînd contestații vizavi de acesta.
Teoretic, referendumul poate fi invalidat de către judecătorii CCR și, ținînd cont de modul extrem de controversat în care președintele a formulat întrebările, stîrnind critici aproape unanime, ar fi chiar de așteptat să se întîmple asta.

Se pune în acest caz întrebarea: cum de a fost posibil ca președintele să convoace consultări oficiale cu partidele pentru implementarea măsurilor propuse prin referendum ÎNAINTEA validării scrutinului de către CCR? E ca și cum după alegerile parlamentare s-ar desemna un nou guvern pe baza exit-pollurilor, înaintea finalizării numărătorii oficiale a voturilor de către BEC.

Asistăm nu doar la un grav abuz de putere al președintelui, ci și la o formă clară de presiune publică asupra judecătorilor CCR, prin tentativa de punere a lor în fața unui fapt împlinit, respectiv consensul politic antepronunțat asupra validității referendumului. Pentru că, prin prezența la Cotroceni, toate partidele au validat abuzul președintelui.
Cum a fost posibil?
Și ce se va întîmpla dacă CCR invalidează, parțial sau total, referendumul din 26 mai?
Se va chema că am avut primele consultări politice de nivel înalt neconstituționale? 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.