Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Recuperarea păcii. Și care e prețul?

În ultimii 25 de ani, cu excepția anului trecut, am riscat să fac prognoze. Să spun ce cred eu despre cele mai importante evenimente care urmau să caracterizeze anul următor. Nu m-am înșelat niciodată. Puteți verifica. Acum mă încumet să fac o prognoză politică despre situația la nivel global, cu mai bine de două săptămâni înainte de încheierea anului. Și vă iau din nou martori!

Prognoza mea este că ambele conflicte extrem de grave care au inflamat planeta vor fi soluționate până la mijlocul anului 2024. Practic, înainte de alegerile din Statele Unite și din Uniunea Europeană. Și din capul locului afirm că sfârșitul celor două războaie, din Ucraina și din Fâșia Gaza, va fi consecința campaniilor electorale care urmează. Dar cum se va întâmpla acest lucru? Și cu ce preț?

Începem de la preț. Prețul este resetarea întregului echilibru mondial. Prețul este transformarea unei lumi unipolare, dominată de Statele Unite și de aliații ei occidentali, într-o lume bipolară. În care apare un nou centru de putere, care este China. În jurul Chinei se aliniază state refuzate de lumea occidentală sau chiar state demonizate de această lume. Și fără niciun fel de discuție, acolo se vor înrola și statele nealiniate. Acest nou echilibru la nivel mondial și în pus iminența alegerilor din întreg Occidentul vor determina decizii cu caracter istoric, care vor trasa liniile păcii în Ucraina și Gaza.

Ucraina nu va mai fi subvenționată și deja a primit semnalele corespunzătoare. Ca atare, va trebui să încheie pace cu Federația Rusă, probabil în urma ejectării lui Volodimir Zelenski. Și deja se acumulează semnale în acest sens. Volodimir Zelenski va deveni statuie. Cu alte cuvinte, va fi eliminat, pentru a nu fi compromis și pentru ca Occidentul, care s-a ploconit în fața lui de atâtea ori, să nu fie la rândul lui compromis. Ucraina nu va intra în NATO și probabil nici în UE. Acesta va fi prețul, la care nu este deloc exclus să se adauge și Peninsula Crimeea. În paranteză fie spus, Rusia va beneficia de o victorie amară. Pentru că nu ea, ci China va conduce o jumătate din concertul lumii.

Se va instaura pace și în Gaza. Forțele armate ale Israelului vor accelera și vor reuși în linii mari să anihileze pentru mult timp de acum încolo celulele terorismului Hamas. Gaza va intra fie în administrare internațională, fie – cred în acest scenariu – în administrarea Autorității Palestiniene. Care, pe parcursul anului viitor se va transforma în stat.

Acesta va fi prețul păcii!

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.