Reteaua Corect

Reacția presei străine după refuzul candidaturii Rovanei Plumb

Scris de newsreporter in 27 septembrie 2019 la 12:06, in Politics. 92 vizualizari Intra in discutie Taguricandidatura, juri, presa internationala, reactie, rovana plumb shortlinkhttp://crct.ro/nv2W

Principalele agenţii internaţionale de ştiri şi numeroase publicaţii din mai multe ţări au relatat despre situaţia Rovanei Plumb, candidata României la funcţia de comisar european, care primit un vot negativ în Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) a Parlamentului European, scrie Mediafax.

Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi, candidaţii României şi Ungariei la funcţii de comisar european, au primit, joi, aviz negativ în Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) a Parlamentului European, ca urmare a unor suspiciuni privind conflicte de interese.

 

"Candidaţii României, Ungariei la Executivul UE, blocaţi", titrează agenţia Reuters.

"Acţiunea este jenantă pentru premierul ungar Viktor Orban, care l-a propus pe Trocsanyi, şi pentru Guvernul român, care este angrenat într-o criză politică şi deja s-a confruntat cu probleme la Bruxelles şi în cazul altor candidaţi", afirmă jurnaliştii de la Reuters.

Cotidianul britanic The Guardian afirmă că respingerea celor doi candidaţi, Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi, este o acţiune "fără precedent", ce "sporeşte presiunile asupra (Ursulei) von der Leyen", preşedintele desemnat al Comisiei Europene, care ar urma să-şi înceapă mandatul pe data 1 noiembrie.

"Deşi Parlamentul (European) respinge de obicei unul sau doi indivizi pentru o performanţă slabă în cadrul audierilor de trei ore, este pentru prima dată când a respins candidaţi înaintea acestor întâlniri publice. Exerciţiul de forţă este rezultatul unei reguli din 2016 cu rolul de a înăspri măsurile de examinare a potenţialelor conflicte de interese", explică jurnaliştii britanici.

"Îndoieli privind noua echipă de conducere a UE, pe fondul preocupărilor privind conflicte de interese", comentează cotidianul american The Washington Post.

"Este prima dată când candidaţii Comisiei (Europene) s-au confruntat cu audieri privind conflicte de interese", notează jurnaliştii.

Publicaţia americană explică faptul că Ursula von der Leyen, împreună cu guvernele maghiare şi române, care i-au propus pe cei doi candidaţi respinşi, urmează să decidă ce vor face mai departe, existând posibilitatea ca cele două state să nominalizeze noi candidaţi.

Site-ul de ştiri Politico transmite că "Parlamentul European pare să-i fi dat primul test major" preşedintelui ales al Comisiei Europene, respingând candidaţii din România şi Ungaria, notând că şefa Executivului UE nu făcut până acum niciun comentariu în legătură decizia Legislativului european. În cazul în care Comisia JURI stabileşte că suspiciunile la adresa celor doi candidaţi nu pot fi înlăturate, "acest lucru ar pune preşedintele ales (Ursula von der Leyen, n.red.) într-o poziţie delicată faţă de liderii guvernamentali de la Budapesta şi Bucureşti, care şi-au exprimat furia în această privinţă", susţin jurnaliştii de la Politico.

Publicaţia Financial Times consideră că decizia comisiei JURI a Parlamentului European este "jenantă pentru Ursula von der Leyen".

Postul german Deutsche Welle titrează că echipa Ursulei von der Leyen este "în pericol să se destrame", după ce candidaţii din România şi Ungaria au fost calificaţi drept inadecvaţi de Parlamentul European.

Respinsă în urma unei audieri excepţionale 

Rovana Plumb a primit un vot negativ, joi, în Comisia juridică a Parlamentului European pentru funcţia de comisar european, din cauza nepotrivirilor dintre declaraţiile de avere depuse pentru funcţia de comisar european şi cea din legislativul României. „În favoarea Rovanei Plumb au votat 6 europarlamentari. Împotriva Rovanei Plumb au votat 15 europarlamentari. S-au abţinut 2 europarlamentari”, a scris Siegfried Mureşan, joi, pe Facebook

Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) a decis, cu unanimitate de voturi, să trimită o scrisoare Comisiei Europene în care să informeze asupra faptului că există conflict de interese în cazul Rovanei Plumb şi nu poate asuma funcţia de comisar european. Fără avizul Comisiei Juridice audirea din Comisia de Transport nu poate avea loc.

 

Controversa asupra averii Rovanei Plumb

Anterior audierii, Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) a trimis o scrisoare Rovanei Plumb, propusă comisar european, în care i-a cerut lămuriri despre un împrumut de 800.000 euro şi acţiuni la o companie, care nu ar figura în declaraţia de avere depusă la Bruxelles, arată un document obţinut de MEDIAFAX.

Potrivit declaraţiei de avere depuse în data de 25 iunie 2019 la Camera Deputaţilor, Rovana Plumb ar avea un împrumut la BRD făcut în anul 2007, în valoare de 800.000 euro, cu scandenţă în 2030. De asemenea, Plumb mai are un împrumut făcut în acest an, în valoare de 800.000 lei, cu scadenţă în 2021.

La categoria „plasamente, investiţii directe şi împrumuturi acordate” apare suma de 800.000 lei, sumă plătită conform Legii 334/2006. Beneficiarul a fost „mandatar financiar PSD pentru campania europarlamentare 2019”, potrivit declaraţiei de avere care apare pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Mediafax

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.