Reteaua Corect

Reacţia Australiei şi a Noii Zeelande la declaraţiile lui Erdogan privind masacrul din Christchurch

Premierul neozeelandez Jacinda Ardern a anunţat că ministrul de Externe de la Wellington, Winston Peters, va efectua o vizită în Turcia pentru a combate afirmaţiile preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan privind atentatul de la moschei din Christchurch, informează cotidianul The Straits Times, potrivit Mediafax.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat recent, la un miting electoral, că atentatul de la cele două moschei din Noua Zeelandă nu este un eveniment izolat, ci face parte dintr-o operaţiune organizată împotriva Turciei, care ar avea drept scop să alunge turcii din Istanbul pentru ca oraşul să redevină Constantinopol.

 

Liderul turc a făcut referire şi la campania de la Gallipoli, din cursul Primului Război Mondial, când otomanii au înfrânt o forţă condusă de britanici, ce includea trupe australiene şi neo-zeelandeze, care avea drept obiectiv să ocupe oraşul Istanbul, capitala Imperiului Otoman.

 

„Bunicii voştri au venit aici ... şi s-au întors în coşciuge", a spus Erodgan, completând: „Să nu aveţi nici o îndoială că vă vom trimite înapoi ca pe bunicii voştri".

În urma acestor afirmaţii, premierul australian Scott Morrison a anunţat că l-a convocat pe ambasadorul Turciei pentru a cere explicaţii în legătură cu declaraţiile „nechibzuite" şi „ofensatoare" făcute de Erdogan.

„Preşedintele turc Erdogan a făcut afirmaţii pe care le consider extrem de ofensatoare pentru australienii şi este foarte de nechibzuite în acest mediu foarte sensibil", a declarat Morrison, adăugând că a respins „scuzele" oferite de ambasadorul turc.

Brenton Harrison Tarrant, un adept al supremaţiei albe şi autoproclamat „etno-naţionalist”, a comis vineri un atac la moschei din oraşul Christchurch, Noua Zeelandă, împuşcând mortal 50 de persoane.

Înaintea atacului, individul a publicat pe contul său de Twitter, sub numele de Brenton Tarrant, mai multe poze cu arme şi o „proclamaţie” de 74 de pagini în care îşi explică acţiunile.

Printre motivele invocate de atacator se numără „crearea unei atmosfere de teamă” şi „incitarea la violenţă” împotriva musulmanilor. Atacatorul a menţionat şi catedrala Hagia Sophia din Istanbul, transformată în moschee după cucerirea otomană.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.