Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Razboi tacut. In Europa

Scris de Sorin Rosca Stanescu in 27 iunie 2012 la 14:35, in Politics. 86 vizualizari Intra in discutie Tagurieurobonduri, europa, razboi, tacut shortlinkhttp://crct.ro/nhGO

Aproape fara sa ne dam seama, cei doi poli ai Uniunii Europene, Germania si Franta, au intrat intr-un conflict major. Iar tema este de interes pentru toate statele continentului. Dar si pentru terte state. Batalia se da pentru eurobonduri. Pentru transformarea datoriilor statelor in obligatiuni europene. Eurobondurile pot scoate Europa, si poate intreaga lume, din criza. Dar asta inseamna un sacrificiu al tarilor bogate in favoarea celor care au dificultati. Franta vrea. Germania nu. Unde ne plasam?

Mai pe intelesul tuturor, Europa, in ansamblu, are un volum periculos de asa numite datorii suverane. Datorii ale unora dintre state. Daca toate aceste datorii sunt introduse intr-un cos si daca, de la nivelul Uniunii Europene, se ia decizia emiterii de eurobonduri, atunci, la o dobanda rezonabila stabilita de piata mondiala, cei care au rezerve financiare si le pot plasa cumparand aceste obligatii. Si urmand sa incaseze linistiti, pe parcursul viitorilor ani, dobanzi. Eurobondurile sunt garantate de statele europene, in esenta, chiar de Uniunea Europeana. Ar avea succes o asemenea operatie?

Evident, raspunsul este da. Numai in Europa exista investitori care detin rezerve de mii de miliarde de euro. Ca sa nu mai vorbim de investitorii din America, din Asia sau din Orient. Este limpede ca, daca ar fi lansate pe piata eurobonduri in baza principiului vaselor comunicante, in statele europene ar putea fi pompat suficient sange proaspat pentru a permite o relansare chiar spectaculoasa.

Si atunci, daca asa stau lucrurile, de ce ezita statele europene sa scape de datoriile suverane pe calea eurobondurilor? De ce doamna Merkel a declarat, in aceasta saptamana, ca, atat timp cat ea traieste, Germania nu va accepta eurobondurile? De ce i-a raspuns ea atat de taios principalului avocat al eurobondurilor, care este si cel mai important partener politic al Germaniei, noul presedinte al Republicii Franceze, Francois Hollande? De ce colaboratorii doamnei Merkel s-au grabit, totusi, sa afirme ca aceasta ar fi  glumit? Ce se va decide la Bruxelles?

Sunt trei cercuri concentrice de state membre ale Uniunii Europene. Un cerc alcatuit, in special, din tarile nordice – in epicentrul strategic se afla Germania – a caror economie este in echilibru sau chiar in crestere. Acestea sustin moneda euro si sunt si interesate ca moneda euro sa nu fie desfiintata. Al doilea cerc este poreclit al porcilor si alcatuit din statele care, pana la declansarea crizei, au avut cresteri spectaculoase fiind si piete de desfacere pentru statele dezvoltate ale Europei, si, in special, pentru Germania, fiind si santiere deschise investitiilor marilor concerne europene. Odata intrate in dificultate, ele constata ca nu-si mai pot plati datoriile suverane. Cazul Greciei, Spaniei sau Portugaliei. Si, in fine, al treilea rand de state, intre care pe ultimele doua locuri se afla Romania si Bulgaria, care nu fac parte din zona euro. Ei bine, cu exceptia Germaniei si a inca trei, patru state de marime mica din Europa dar a caror economie functioneaza bine, toate celelalte membre UE sunt direct interesate de rezolvarea problemei datoriilor suverane prin lansarea de eurobonduri. Germania, care a profitat de pe urma tuturor celorlalte economii, refuza, pana in acest moment, sa imparta in vreun fel si riscurile si beneficiile. 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.