Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

RAVAGIILE CANICULEI: CIOLACU SCOATE ROMANII LA VOT IN MIEZUL VERII

Consternare maximă: liderul PSD, Marcel Ciolacu, a făcut azi un anunț care, în mod normal, semnifică scoaterea românilor la vot în luna iulie, a concediilor, pentru modificarea Constituției. Luna trecută, același Ciolacu vorbea de modificarea mai amplă a Constituției, dar într-un viitor nedefinit, după parcurgerea a numeroși pași; acum, el iese pe piață cu varianta scurtă: o modificare a Constituției prin referendum național într-un singur punct: fără penali. Apoi o alta, mai consistentă.

„Sunt ferm convins că nici eu, nici dumneavoastră nu modificăm Constituţia astăzi. Este un demers care trebuie pornit repede. Eu astăzi am făcut un anunţ că ar fi cazul să pornim acest demers, ţinând cont şi de majoritatea pe care o avem. Cred că corect ar trebui constituită o comisie specială şi de la Cameră şi de la Senat, cum se face acum şi cu legile siguranţei naţionale şi acolo trebuie pornit acest demers”declara Marcel Ciolacu luna trecută, pe fondul unor discuții despre modificări ample ale Constituției, inclusiv despre instituirea republicii parlamentare.

Liderul PSD se declara de acord cu necesitatea modificării Constituției, dar asta într-un viitor neprecizat, la capătul unui parcurs relativ laborios.

Iată că azi, brusc, Ciolacu ne vrea scoși la vot pentru modificarea Constituției în iulie-august.

„După cum bine ştiţi, iniţiativa ‘Fără penali în funcţii publice’ a trecut de Camera Deputaţilor. Eram preşedinte al Camerei, în legislatura trecută, cum a fost depus, cum am trecut şi l-am votat. În momentul acesta, iniţiativa este la Senat. În momentul în care se va da votul din Senat, Guvernul este obligat ca în termen de 30 de zile să organizeze referendumul. Ţinând cont de faptul că nu mai există pandemie, din punctul meu de vedere, nu este nicio problemă să organizăm acest referendum”, a spus Ciolacu.

„În momentul în care va intra pe ordinea de zi, decizie pe care o ia Comitetul liderilor, eu o să îi recomand liderului PSD (Radu Oprea n.n.) să susţină introducerea pe ordinea de zi, va merge la vot şi în 30 de zile Guvernul va fi obligat să organizeze referendum”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Cum e greu de crezut că liderul senatorilor PSD va încălca recomandările președintelui partidului, iar PNL și USR, cel puțin, nu au cum să nu susțină ideea, înseamnă că proiectul va fi pus pe ordinea de zi pînă pe 30 iunie, cînd se termină actuala sesiune. Că e așa o dovedește și referirea lui Ciolacu la absența pandemiei, care e improbabil să revină în următoarele două luni, dar nu și din toamnă încolo.
Dezbateri parlamentare îndelungi sunt excluse, fiind vorba de un unic articol.
Klaus Iohannis nu poate cere reexaminarea legii, iar CCR deja s-a pronunțat pe constituționalitatea ei.

Ceea ce înseamnă că, în termen de 30 de zile de la momentul adoptării, adică nu mai tîrziu de 30 iunie, guvernul Ciucă va trebui să organizeze referendum național pentru modificarea Constituției.

Pentru validarea lui e necesară participarea a minim 30% dintre românii cu drept de vot, adică peste 6 milioane de oameni. La ultimele alegeri parlamentare, prezența la urne a fost de 33%. La ultimul referendum necuplat cu alegeri, cel din 2018, s-au prezentat la vot cca.3,7 milioane de oameni.

De aici, două ipoteze:

1) Marcel Ciolacu pregătește, abil, invalidarea referendumului, lăsînd drum deschis condamnaților penali către funcțiile publice.
2) Marcel Ciolacu aruncă o fumigenă de mari proporții, nu fără riscuri de imagine, încercînd să ascundă ceva marelui public. Oare de ce? (Bogdan Tiberiu IACOB)

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.