Reteaua Corect
Tesu Solomovici

Rascoala mega-spionilor impotriva lui Netanyahu

Scris de Tesu Solomovici in 30 aprilie 2012 la 17:03, in Politics. 124 vizualizari Intra in discutie Tagurimega-spioni, netanyahu, rascoala shortlinkhttp://crct.ro/nhm6

Lumea serviciilor secrete ne ofera mereu surprize neasteptate. Ca aceste atacuri bizare ale mega-comandantilor Meir Dagan (fost sef Mossad), Yuval Diskin (fost sef Shin Bet) si generalul (in rez.) Uzi Arad, fostul sef al Comisiei de Securitate a statului, impotriva prim-ministrului Beniamin Netanyahu si generalului (in. rez.) Ehud Barak, ministru al Apararii. Pe vestoanele lui Dagan, Diskin si Arad atarna nenumarate decoratii care rasplatesc infinite actiuni secrete stiute si nestiute. E vorba, asadar, de trei dintre cei mai valorosi luptatori pentru securitatea Israelului, care se bucura de o imensa autoritate.

Dupa zeci de ani de serviciu in slujba tarii, dupa ce au lucrat sub comanda directa a lui Beniamin Netanyahu (in Israel comandantul suprem al serviciilor speciale este premierul tarii), ei critica acum aspru politica premierului israelian. Diskin si Dagan chiar isi exprima indoiala ca Netanyahu ar avea capacitatea de a sta cu succes la carma tarii in momente de criza acuta.

Generalul (in rez.) Meir Dagan a spus acest lucru ziaristilor, Yuval Diskin a ales o alta cale. In Israel functioneaza sute, poate mii, de ,,parlamente ale strazii”. Se aduna oameni prin cafenele, restaurante, in parcuri publice, si dezbat problemele tarii. La un asemenea ,,parlament” si-a uimit Yuval Diskin asistenta spunand ca el ,,nu crede in profeti din Akirov si Ceazareea” (aluzie la Ehud Barak care locuieste intr-un bloc ultra luxos al antrepenorului Akirov si la Netanyahu care locuieste in vila de la Cezareea). ,,Nu as vrea ca acestia sa stea la carma tarii in cazul izbucnirii unui razboi. Eu nu cred in ei, nu cred de loc intr-o conducere care ia decizii din instincte mesianice. I-am vazut de-aproape, niciunul din ei, nici Netanyahu si nici Barak nu au calitati profetice, nu sunt conducatorii pe care i-asi dori sa fie la carma tarii atunci cand vom iesi la razboi impotriva Iranului sau intr-un razboi regional”. Nici in problema tratativelor israeliano-palestiniene Diskin nu-l uita pe Netanyahu: ,,Lasati povestile cu ,,noi vrem sa vorbim cu palestinienii, dar Abu Mazen refuza”. Adevarul e ca Guvernul nostru nu vrea sa vorbeasca cu palestinienii. Din motive de coalitie guvernamentala, Netanyahu nu are niciun interes sa duca tratative”. Cand un sef al Shin-Bet-ului in a carui sarcina sta tocmai lumea palestiniana declara asa ceva totul capata alte proportii. Fara indoiala ca aceste vorbe vor fi receptate cu mare atentie de Casa Alba si de cancelariile europene.

Chiar si despre intentiile lui Netanyahu si Barak de a ataca Iranul, fostul sef Shin Bet a avut critici aspre: ,,O actiune militara impotriva atomului iranian nu va lichida amenintarea, ci dimpotriva o va face si mai mare, pentru ca dupa atacului israelian va urma accelerarea dramatica a proiectului atomic iranian deoarece Iranul va capata legitimatia de a actiona rapid”. Cat ce priveste prabusirea lui Assad, anuntata de Ehud Barak, Diskin este foarte sceptic: ,,Barak se astepta ca in 2-3 saptamani ,,epoca Assad” se va incheia in Siria, dar dupa parerea mea Assad va supravietui si dupa alegerile care vor avea loc in Israel, chiar si dupa Partidul Atzmaut” (Minusculul partid al lui Ehud Barak, fractiune rupta din Partidul Muncii). Diskin apreciaza ca ,,in ultimii 10-15 ani, Israel se transforma intr-o tara din ce in ce mai rasista. Un rasism impotriva arabilor, impotriva strainilor, impotriva altora. Devenim o societate poruncitoare in tot ce priveste rezolvarea problemelor interne, fie ca e vorba de relatiile dintre evrei si arabi, fie ca e vorba de conflicte politice. In ceea ce priveste pe evreii extremisti, nu numai in teriroriile palestiniene ci si in interiorul tarii, exista zeci de indivizi care in situatia evacuarii unor colonii sunt gata sa foloseasca armele si sa traga in fratii lor evrei”.

Comentatorii politici scriu ca asemenea vorbe teribil de dure n-au mai fost rostite niciodata de vreun comandant in istoria celor 64 de ani ai serviciilor secrete israeliene. Nahum Barnea (,,Iediot Aharonot”), unul din cei mai important gazetari ai Israelului, scrie ca Diskin a intrat in rolul baiatului care striga ,,Regele e gol”.Ministrii lui Netanyahu au deschis si ei focul, acuzand ca Yuval Diskin, ca altadata Meir Dagan, il ataca pe Netanyahu din motive prea personale. Netanyahu a refuzat sa-i prelungeasca lui Dagan sefia Shin-Bet cu inca un an, si apoi s-a razgandit in numirea lui Diskin sef al Mossad-ului (dupa ce i-a promis acest lucru). Oamenii lui Netanyahu continua sa sustina ca Dagan si Diskin nu au primit functiile dorite si de aceea se razbuna. Ceea ce e foarte posibil. Si atunci cresc nedumeririle. Bineinteles ca fostul sef al Mossad-ului, Meir Dagan, a sarit imediat in apararea lui Diskin: ,,Diskin a spus adevarul in care crede. E un om de treaba, serios” Nu s-a rezumat insa la acest gest prietenesc, ci a folosit ocazia sa-l atace pe premier si guvernul sau dintr-un alt unghiu: el a criticat aspru, si intr-un limbaj terifiant intentia partidului guvernamental Likud de a vota legea numita ,,Legea Dagan”, care isi propune sa impiedice dezvaluiri de la dezbaterile si hotarararile Guvernului. ,,Cine a auzit asa ceva?, a ripostat Dagan. Astuparea gurii?…Nimeni nu imi va dicta ce sa vorbesc. Vor incepe sa sufoce vocea sefului Mossadului si vor termina cu sufocarea vocii cetatenilor de rand. Libertatea de expresie este baza democratiei”.

Unde am ajuns? - se intreaba speriat si ingandurat cetateanul de rand. Bietul, inca n-a inteles ca de fapt acest episod inconfortabil e un semnal al alegerilor care se apropie. Si atunci sa vezi scalda in imensa si generala albie de porci a luptelor politice.

P.S. Sa vezi si sa nu crezi, chiar in acest moment in care incheiam corespondenta de mai sus, mass-media israeliana anunta ca premierul Beniamin Netanyahu intentioneaza devansarea alegerilor cu un an, eventual in apropiatele august-septembrie!

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.