Reteaua Corect

Raport neașteptat de la Washington: Occidentul ar trebui să schimbe cursul în Ucraina

Scris de newsreporter in 02 februarie 2023 la 10:43, in Politics. 444 vizualizari Intra in discutie TaguriOccident, raport, ucraina, washington shortlinkhttp://crct.ro/nAPz

Războiul din Ucraina, cel puțin pentru unii factori de decizie din capitalele occidentale, poate fi măsurat în livrările de arme. Răspunsul lor la atacul brutal declanșat de Rusia în februarie anul trecut a fost o paradă de armament. Însă acum, un raport al RAND Corporation, un think tank din Washington, susține că, cu cât războiul dintre Rusia și Ucraina se prelungește, cu atât mai probabil există riscul unei escaladări în care Moscova ar intra într-un conflict deschis cu NATO, relatează Ziare.com.

De aceea, experții organizației non-guvernamentale din Statele Unite consideră că, în loc să permită extinderea războiului, puterile occidentale ar trebui să facă mai mult pentru a împinge părțile din conflict spre discuții și negocieri, potrivit The Washington Post.

Raportul realizat de RAND Corporation a fost intitulat „Evitarea unui război lung: politica SUA și traiectoria conflictului Rusia-Ucraina”. Iar una din propunerile sale a fost susținută și de fostul secretar al ONU, Henry Kissinger.

Dar raportul RAND marchează poate cel mai sistematic caz pentru o schimbare de politică prezentată de un think tank de la Washington, marea majoritate care a salutat războiul din Ucraina ca fiind o luptă bună și necesară, precum și un moment pentru reafirmarea conducerii SUA pe scena mondială.

În termeni sobri, autorii raportului, politologii Samuel Charap și Miranda Priebe, explică factorii structurali tulburători ai războiului: nici Rusia și nici Ucraina nu au șansa de a asigura „victorie absolută” în modul în care o văd, dar ambele țări simt că sunt optimiste în ceea ce privește capacitatea lor de a câștiga pe termen lung și sunt pesimiste în ceea ce privește viitorul unei încetări a focului sau a unei păci neliniștite.

Oricare ar fi retorica politică, incertitudinea planează cât timp Occidentul își poate susține fluxurile de ajutor și arme către Ucraina. Un nou sondaj Pew arată că mai mulți americani cred deja că Statele Unite dau prea mult Ucrainei, în timp ce autorii raportului RAND subliniază realitatea evidentă că un război prelungit ar aduce mai multe suferințe ucrainene și mai multe ravagii economice în Europa.

Nu lăsați doar armele să vorbească, căutați negocierile

O escaladare a ostilităților, poate chiar declanșată de erori de țintire sau alte calcule greșite tactice în ceața războiului, ar putea trage rapid țările NATO într-o ciocnire deschisă cu Rusia.

„Menținerea unui război Rusia-NATO sub pragul nuclear ar fi extrem de dificilă, în special având în vedere starea slăbită a armatei convenționale a Rusiei”, au scris autorii. „Unii analiști au îndoieli că Rusia ar ataca o țară NATO, deoarece pierde deja teren în fața forțelor ucrainene și s-ar găsi într-un război cu cea mai puternică alianță din lume.

Autorii de la RAND Corporation sfătuiesc, printre altele, că Statele Unite ar trebui să ofere Rusiei o foaie de parcurs pentru cum ar arăta condițiile pentru eventuala scutire a sancțiunilor. Chivvis a susținut că lansarea chiar și într-un proces imperfect și neconcordant de negocieri de pace ar fi de preferat decât să accepte ideea că Rusia poate fi complet îndepărtată de teritoriul ucrainean.

Acordul de pace imposibil din Ucraina: De ce Putin nu are nicio șansă să câștige războiul

Perspectiva evoluției războiului evidențiază patru instrumente de politică pe care Statele Unite le-ar putea folosi pentru a atenua aceste impedimente: clarificarea planurilor de sprijin viitor pentru Ucraina, asumarea angajamentelor față de securitatea Ucrainei, emiterea de asigurări cu privire la neutralitatea țării și stabilirea condițiilor pentru reducerea sancțiunilor pentru Rusia.

Analiza sugerează că această dezbatere este prea îngust concentrată pe o dimensiune a traiectoriei războiului. Controlul teritorial, deși extrem de important pentru Ucraina, nu este cea mai importantă dimensiune a viitorului războiului pentru Statele Unite. Concluzionăm că, pe lângă evitarea unei posibile escaladări la un război Rusia-NATO sau la utilizarea nucleară rusă, evitarea unui război lung este, de asemenea, o prioritate mai mare pentru Statele Unite decât facilitarea unui control teritorial ucrainean semnificativ mai mare.

Dar dezvoltarea acestor instrumente acum și uniformizarea lor cu Ucraina și cu aliații SUA ar putea ajuta la catalizarea eventualului început al unui proces, care ar putea duce acest război la un sfârșit negociat într-un interval de timp, care ar servi intereselor Statelor Unite.

Ziare.com

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.