Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

Răsucirea deceniului: PNL dă semnalul abandonării mesajului anticorupție

În condițiile în care mesajul anticorupție pare să fi fost confiscat fără drept de apel de liderii alianței USR-PLUS, liberalii și Klaus Iohannis se văd nevoiți să caute alt mare culoar electoral pentru alegerile prezidențiale. Pînă va fi găsit, să spunem, deocamdată, că PNL dă semne de repoziționare vizavi de anticorupție, pe care o numește chiar ”o paradigmă greșită” prin vocea unui lider greu al partidului, fost ministru al Justiției în cinci guverne.

Deputatul PNL Cătălin Predoiu a postat joi un material pe siteul propriu în care – o premieră pentru liberali în mandatul lui Iohannis – acreditează ideea că lupta împotriva corupției nu ar fi chiar atît de importantă pentru clasa politică și că existe teme mai mărețe pe agendă, care ar trimite respectiva luptă chiar pe locul 4 în ierarhie. Ca să fie cît mai limpede mesajul, Predoiu îl înțeapă încă din start pe marele adversar al lui Iohannis, useristul Dan Barna.

”Barna spune că lupta cu corupția e soluția, eu cred că lupta cu prostia e soluția” scrie Predoiu.

”Barna și mulți alții spun că România este bogată, dar oamenii săraci pentru că se fură. Consecința politică: lupta anti-corupție ar fi soluția. E adevărat că se fură, de la Decebal încoace se tot fură, și de unii conaționali, și de unii musafiri, poftiți sau nepoftiți, Epoca Fanariotă sau epoca Sov-Rom-urilor (societățile mixte româno-sovietice din anii 1950-1960) sunt cele mai elocvente exemple.

 

Corupția a înflorit după 10 ani de luptă cu ea

Eu cred însă că sărăcia unei națiuni decurge, în primul rând, din prostia liderilor politici și comunitari. Nu numai lupta cu corupția va rezolva problemele României, dovadă că o tot ducem de 10 ani așa și corupția a tot înflorit, ci lupta cu prostia și mediocritatea.

Lupta cu corupția este o sarcină permanentă a sistemului judiciar. Însă prima sarcină a unui lider politic e să ia decizii administrative și politice corecte și să promoveze valori autentice în funcțiile numite, să sprijine valori autentice în funcții elective.

Integritatea omului politic este o condiție necesară intrinsecă, nu un obiectiv politic în sine. Noi trăim politic în capcana unei paradigme greșite: facem din condiții elementare mari obiective politice și consumăm toată energia într-o luptă sterilă, pentru că nu jucătorii politici sunt arbitri în ale integrității, ci justiția independentă de influență politică. Consecința: nu mai rămân timp și energie pentru construcție. Consumăm timpul și energia pe dezbaterea ”tu ești corupt, ba tu ești corupt!”. Omul politic autentic, cel care lasă în urmă ceva palpabil și benefic pentru oameni, este în primul rând un constructor, justițiarii politici au înfierbântat mereu ”masele”, dar au lăsat mai mereu în urmă doar dâre de fum.

Aceasta postare nu este un atac politic partizan, nu este o critică, se dorește o contribuție la dezbaterea prezidențială care se apropie și care trebuie să ne aducă viziuni, nu lozinci” conchide fostul ministru al Justiției. 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.