Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Putin i-a dus pe toți cu preșul

Atunci când toată lumea se aștepta mai puțin sau chiar deloc, iată, Kremlinul ne dă o veste extrem de importantă. Exercițiul militar de la granița cu Ucraina s-a încheiat. Militarii se întorc acasă. La fel și toate instalațiile de luptă. Această veste i-a luat cu totul și cu totul pe neașteptate pe șefii statelor din NATO și UE. Chiar și pe cel mai informat dintre toți.

Pe Klaus Iohannis l-a luat ieri cu gura pe dinainte. Mai întâi a declarat, după ce a tăcut atât de mult timp, că este extrem de îngrijorat și de preocupat de situația din Ucraina. Până aici, lucrurile sunt în ordine. Înainte, toți șefii statelor importante și toți analiștii din lume se declaraseră îngrijorați și preocupați. De ce să fi făcut excepție președintele României? La coada plutonului, și-a exprimat și el gândurile. Doar că nu s-a abținut. Și l-a luat gura pe dinainte.

Și am auzit astfel o enormitate. Și anume că România nu așteapă informații de la alții privind situația tensionată dintre Ucraina și Federația Rusă. Dimpotrivă, ne-a spus președintele României. Noi suntem mai informați decât oricare alții. Cu alte cuvinte, noi suntem foarte bine conectați la tot ceea ce mișcă și, vorba lui Klaus Iohannis, noi suntem cei care îi informăm pe partenerii NATO. Era să sară cămașa de pe mine de mândrie. În fine, eram și noi cu adevărat performanți într-un domeniu.

Dacă suntem furnizori de prim rang de informații, asta se cheamă că suntem și furnizori de prim rang de securitate. Era cât pe-aci să șterg cu buretele un fapt de o gravitate excepțională, și anume acordul militar pe care armata „generalului său”, Nicolae Ciucă, și „Guvernul său” l-au încheiat cu Ucraina și care urma – urmează? – să fie ratificat în procedură de urgență. Ceea ce ne transformă de fapt în furnizori de insecuritate. Dar, iată, toată această nenorocire a fost ștearsă cu buretele. Mai întâi de către Putin, care a decis că marele exercițiu militar a fost doar un mare exercițiu militar și s-a încheiat. Și apoi de către președintele României, care ne-a asigurat că suntem atât de tari în materie de informații, că noi controlăm atât de bine tot ceea ce mișcă la granița de est și dincolo de ea, într-o adâncime de câteva sute de kilometri, încât îi putem lumina și pe ceilalți.

Atât de bine a fost informat președintele României și atât de precis i-a informat el pe partenerii NATO, încât, iată, Putin a putut face o mișcare prin care i-a lăsat pe toți în ofsaid. Când NATO, informată de România, se pregătea de război, aflăm că Putin se pregătea de retragere. A dat o excepțională lovitură de imagine. Iar Iohannis s-a lovit singur și neprovocat de nimeni în picior. Tocmai când se pregătea să ofere lumii un mare spectacol diplomatic, prin summit-ul miniștrilor de externe organizat la București. Și tocmai când a programat, de bine informat ce era, o ședință CSAT în care să analizeze, cu îngrijorare, evenimentele de la estul României.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.