Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

PSD se lasă greu

Pare o logodnă cu năbădăi. Dacă va fi logodnă. Partidul Social Democrat pune condiții grele. Pe care PNL nu prea e pregătit să le onoreze. Și, din acest motiv, prima rundă de negocieri a eșuat. Nicolae Ciucă e în pericol. Să nu facă guvernul deloc.

Este relativ ușor de înțeles ce se întâmplă. În condițiile în care liberalii cu useriștii și-au scos ochii unii altora și tocmai s-au umplut de sânge, este greu de presupus că, în numai câteva zile, ar putea să facă pace și să formeze un guvern. Iar timpul nu așteaptă. Dacă-i trece termenul, Nicolae Ciucă va fi silit să abandoneze lupta. Și să-l lase pe Iohannis să se descurce de unul singur. Acesta este motivul real pentru care prima tentativă a lui Nicolae Ciucă s-a desfășurat în raport cu PSD. Care, de la o vreme încoace, nu mai e „ciuma roșie”.

Oare de ce Marcel Ciolacu a acceptat să se umilească? Oare de ce, după ce a afirmat cu o neobișnuită fermitate că PSD nu discută decât cu Nicolae Ciucă, a acceptat un dialog cu membri de la vârful PNL? Și nu cu orice fel de membri. Chiar cu cei care demonizaseră partidul. Și, în al doilea rând, de ce a acceptat ca locul de desfășurare al acestui prim dialog să fie nu la sediul PSD, ci într-o locație controlată de Guvern? Respectiv la Vila Lac? În paranteză fie spus, observ că liberalii se simt din ce în ce mai bine în sediile care au aparținut cândva Partidului Comunist. În sediile confortabile ale RAAPPS. Pentru întreținerea cărora e plătită din bani publici o ditamai armată de muncitori și funcționari. O instituție care dispune, nu o să înțeleg niciodată de ce, nu numai de sute de vile răspândite în întreaga țară, cu grădinile aferente, ci și de o infrastructură de peste 1.000 de autoturisme. Dotate, firește, cu șoferi. „Ciuma roșie”, cât s-a aflat la putere, s-a răsfățat cum a vrut în vilele RAAPPS. Lucrurile au continuat nederanjate de nimeni și în vremea USL. Dar acum liberalii, venind la putere cu Iohannis moț, au promis că vor aduce o mare schimbare. Că vor reforma statul din temelii. Din păcate, reforma nu a ajuns și la RAAPPS. S-a împotmolit pe drum. Am închis această paranteză jenantă.

Faptul că Marcel Ciolacu a acceptat deja senin două compromisuri, nu înseamnă neapărat că mâine-poimâine va accepta și compromisul final. Nici Ciolacu nu e chiar de capul lui. Este gardat de câțiva tovarăși de partid, cărora li se poate reproșa orice, mai puțin faptul că ar fi slabi ca negociatori.

Mă aștept ca PSD, dacă va ceda, dacă invocând faptul că, în definitiv, România trebuie să aibă un guvern, o va face jupuind literalmente pielea de pe liberali. În ce mod, vom afla în cursul acestei săptămâni. Atunci când vom ști dacă românii vor avea parte de un USL 2. Sau dacă USL 2 va împărtăși soarta nefericită a Guvernului Zero 2.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.