Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

Promtitudine: MRU, primul român care salută mega-proiectul unificării franco-germane

La începutul toamnei, legendarul, dar și controversatul politician franco-german Daniel Cohn Bendit, liderul studenților revoltați din Parisul anilor 68, a lansat o propunere-șoc: unificarea constituțională a Franței și Germaniei. Ceea ce, afirmă el, ar naște un pol de putere suficient de mare cît să tragă după sine unificarea întregii Europe și să țină piept SUA ori Chinei. Aproape imediat s-a găsit și primul român care să îmbrățișeze cu entuziasm cauza și să dea cu pietre în urma lui Trump, nimeni altul decît fostul premier și șef al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu.

Europa are nevoie de o gură de aer proaspăt”, spun politicianul Daniel Cohn-Bendit și profesorul Claus Leggewie într-un articol publicat în septembrie în Frankfurter Allgemeine Zeitung și intitulat ”Pentru binele Europei: Avem nevoie de o federație franco-germană”.

”Prin urmare, Franța și Germania ar trebui să facă marele salt – și să își unească forțele” susțin ei.

”În loc să adâncim criza europeană, ar trebui să facem marele salt și să transpunem în realitate proiectele avansate și progresele efective care au fost realizate în 2019 și 2020 în contextul Tratatului de la Aachen și al pachetului de criză al UE, puse împreună sub conducerea Angelei Merkel și a lui Emmanuel Macron. Scopul este crearea, treptat, a unei federații franco-germane. Acolo unde în 1955 sau 1970 erau două lumi foarte diferite, francezii și germanii s-au apropiat acum fără a deveni uniformi. Faptul că națiunile vorbesc limbi diferite nu este un obstacol, ci un fapt semantic interesant(…)
În Europa, nimeni nu mai trebuie să se teamă de un conglomerat de 150 de milioane de oameni cu dublă cetățenie; ceea ce contează este mai puțin produsul intern brut și puterea trupelor militare și mai mult funcționabilitatea în viitor, ceea ce ar asigura o politică comună durabilă. Vedem o federație franco-germană ca piatră de temelie a prieteniei care s-a dezvoltat din 1945, dar și ca un remediu pentru Uniunea Europeană, care are nevoie urgentă de o gură de aer proaspăt. În cele din urmă, realiștii sunt întotdeauna cei care au cerut ceea ce pare imposibil” conchid Bendit și Leggewie.

Replica entuziastă a venit azi, din România, de la fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, care, într-un editorial pentru Caleaeuropeană.ro, scrie fără echivoc: ”Susțin unificarea constituțională a Germaniei și Franței, o idee lansată recent de europarlamentarul francez și liderul studențesc din anii 1960, Daniel Cohn-Bendit, și de politologul german Claus Leggewie”.

”Franța și Germania sunt cei mai mari doi membri fondatori ai Comunității Economice Europene care a devenit UE în prezent. Diferențele dintre structurile lor politice și economice sunt minore atunci când se ia în considerare fidelitatea lor comună față de valorile occidentale și europene ale post-Renașterii și Iluminismului. Acestea sunt, de asemenea, cele mai puternice două forțe pentru uniunea politică dintre membrii majori ai UE; există un scenariu în care sunt de acord să deschidă calea. Un nucleu unificat din punct de vedere constituțional, puternic din punct de vedere politic, ar crea economii de anvergură – populație combinată de 151 milioane și PIB de 6,73 trilioane, care reprezintă 40% și, respectiv, 44% din UE după exitul Marii Britanii – ar fi de neoprit și ar dovedi că limba nu trebuie să fie o barieră într-o lume în care engleza (ironic, din perspectiva Brexitului) și inovația sunt forțe unificatoare”.

MRU nu ezită – în buna tradiție românească – să îl atace pe plecatul Trump și să-l laude pe sositul Biden, afirmînd că:

”Se așteaptă ca noua administrație Biden să o rupă cu politica externă obsesiv tranzacțională a predecesorului său, permițând progrese în probleme care variază de la încălzirea globală la comerțul internațional ori la drepturile omului. Disprețul evident al președintelui Trump față de cooperarea globală, de guvernarea supranațională și în special față de UE a avut un efect devastator asupra celor care tânjesc după o mai mare uniune politică europeană. Acesta i-a încurajat pe adepții Brexit din Marea Britanie, pe liderii eurosceptici din est și pe naționaliștii din aproape toate țările, creând o karma continentală proastă. Plecarea lui Trump oferă în mod holistic un moment pentru ca Uniunea Europeană să își recapete ambiția, îndrăzneala și creativitatea” mai scrie Ungureanu.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.