Reteaua Corect

Probleme cu declarația de avere depusă de Cîțu

Probleme cu declaratia de avere depusa de premierul lui Iohannis, scrie Luju.ro. Avocatul Corneliu-Liviu Popescu cere ANAF si ANI sa il verifice pe Florin Vasile Citu: "ANAF sa ii explice, in scris si oral, intr-un limbaj simplu si accesibil, la nivelul acestuia de intelegere, diferenta dintre 'venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal' si 'venitul din cedarea folosintei bunurilor'".

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Agentia Nationala de Integritate (ANI) sunt somate sa ia la verificat averea lui Florin Citu (foto 1), ministru demis al Finantelor si premier desemnat de presedintele Klaus Iohannis pentru noul Guvern PNL, pentru a se stabili daca exista neconcordante in declaratia de avere depusa de acesta la data de 22 noiembrie 2019, in conditiile in care a completat la sectiunea de "inchiriere" a unor imobile datele privitoare la un "contract de vanzare de bunuri imobile" in valoare de 300.000 lei (circa 62.000 euro)Solicitarea vine din partea cunoscutului avocat Corneliu-Liviu Popescu (foto 2) care a sesizat, absolut corect, faptul ca posibilul viitor premier al Romaniei nu stie sa completeze o declaratie de avere, completand la sectiunea de "cedarea folosintei bunurilor" datele privitoare la un "contract de vanzare bunuri imobile".

 

Avocatul Corneliu-Liviu Popescu: "Am interesul legitim sa stiu daca ministrul Citu este un incompetent profesional monumental in materia fiscalitatii si/sau este un analfabet functional si/sau este un evazionist fiscal 'demn' de dispret"

 


 

Astfel, intr-o petitie transmisa la data de 20 februarie 2020, avocatul Corneliu Liviu Popescu solicita ANAF sa efectueze un control de inspectie fiscala privindu-l pe Florin Citu, pentru a se putea stabili natura juridica a venitului mentionat de posibilul premier in declaratia de avere la cap. VII pct. 3 "Venituri din cedarea folosintei bunurilor" (n.red. - venituri din inchirierea unor bunuri), unde a indicat la rubrica "Sursa venitului" un "contract vanzare bunuri imobile" (n.red. - venituri din vanzarea/instraintarea unor bunuri), in valoare de 300.000 lei. In opinia avocatului Popescu aceasta verificare este necesara pentru a se putea stabili daca exista vreo obligatie fiscala in sarcina lui Florin Citu de pe urma acestei tranzactii, pe care sa trebuiasca sa o plateasca la bugetul public sub forma impozitului.

 

Prin aceeasi adresa trimisa la ANAF, avocatul Corneliu-Liviu Popescu solicita si sesizarea ANI pentru cercetarea neconcordantei existente in declaratia de avere a lui Florin Citu.

 

Necesitatatea clarificarii formei de cedare a folosintei asupra bunurilor detinute de Florin Citu este imperioasa dat fiind ca ministrul demis al Finantelor poate fi suspectat de evaziune fiscala, atata vreme cat se prezuma ca stie care este diferenta dintre vanzarea unui bun si inchierea unui bun, precum si faptul ca "impozitul in cazul vanzarii unui imobil se calculeaza si se incaseaza de notarul public la autentificarea contractului de vanzare, in timp ce impozitul pe venitul din cedarea folosintei bunurilor se declara si se plateste direct de proprietar".

 

Petitia avocatului Popescu este intemeiata pe interesul legitim al unui cetatean de a stii daca cel propus pentru functia de premier, care a ocupat timp de trei luni functia de ministru al Finantelor este "un incompetent profesional monumental in materia fiscalitatii (necunoscand un lucru elementar, care este stiut de omul mediu) si/sau este un analfabet functional (nu este capabil sa completeze corect un formular tipizat banal, completat de sute de mii de persoane) si/sau este un evazionist fiscal "demn" de dispret (venitul de 300.000 lei reprezentand pretul unei vanzari imobiliare nefiind impozabil intrucat este sub pragul deducerii legale, in timp ce acelasi venit, obtinut in urma cedarii folosintei bunurilor, este impozabil cu 10% dupa deducerea cheltuielilor forfetare sau, dupa caz, reale)".

 


 

Redam in continuare petitia trimisa de avocatul Corneliu-Liviu Popescu, astfel cum a fost trimisa la ANAF in data de 20 februarie 2020:

 

"Doamna Presedinta,

 

Subsemnatul, Corneliu-Liviu POPESCU, cetatean roman,

 

In temeiul Ordonantei Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor,

 

Formulez si depun prezenta

 

P E T I T I E:

 

Avand in vedere:

 

Declaratia de avere din data de 22.11.2019 a Domnului Florin Vasile CITU, ministrul Finantelor Publice, data la numirea in functie, inregistrata sub nr. 4215/22.11.2019 si postata pe site-ul oficial al Guvernului, www.gov.ro, in care la cap. VII pct. 3 "Venituri din cedarea folosintei bunurilor" acesta indica la rubrica "Sursa venitului": "Contract vanzare bunuri imobile", iar la rubrica "Venitul anual incasat": "300.000 lei";

 

diferenta fundamentala intre doua institutii juridice, vanzarea unui bun (care transfera dreptul de proprietate) si cedarea folosintei unui bun (cum ar fi inchirierea);

 

- diferenta fundamentala intre "venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal" (art. 111 C.fiscal) si "venitul din cedarea folosintei bunurilor" (art. 83 C.fiscal);

 

faptul ca omul mediu (ceea ce reprezinta un criteriu juridic) stie diferenta dintre vanzarea unui bun si inchirierea unui bun si stie ca impozitul in cazul vanzarii unui imobil se calculeaza si se incaseaza de notarul public la autentificarea contractului de vanzare, in timp ce impozitul pe venitul din cedarea folosintei bunurilor se declara si se plateste direct de proprietar;

 

- faptul ca, intr-un stat de drept si democratic, ministrul Finantelor Publice ar trebui sa aiba cunostinte juridice si fiscale macar la nivelul omului mediu, intrucat Agentia Nationala de Administrare Fiscala se afla sub autoritatea ministrului Finantelor Publice,

 

Solicit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala:

 

1. Sa acorde din oficiu asistenta fiscala domnului contribuabil Florin Vasile CITU, la acest moment ministru demis al Finantelor Publice si candidat la aceeasi functie, in sensul sa ii explice, in scris si oral, intr-un limbaj simplu si accesibil, la nivelul acestuia de intelegere, diferenta dintre "venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal" (art. 111 C.fiscal) si "venitul din cedarea folosintei bunurilor" (art. 83 C.fiscal);

 

2. Sa efectueze un control de inspectie fiscala privindu-l pe domnul contribuabil Florin Vasile CITU, la acest moment ministru demis al Finantelor Publice si candidat la aceeasi functie, pentru a stabili natura juridica a venitului declarat de acesta in declaratia de avere si pentru a verifica existenta unei obligatii fiscale, iar, in caz afirmativ, plata la bugetul public a impozitului corespunzator;

 

3. Sa sesizeze Agentia Nationala de Integritate pentru declansarea procedurii specifice, ca urmare a unei neconcordante manifeste in declaratia de avere a domnului Florin Vasile CITU, la acest moment ministru demis al Finantelor Publice.

 

In calitate de cetatean, alegator si contribuabil, am interesul legitim sa stiu daca ministrul Finantelor Publice este un incompetent profesional monumental in materia fiscalitatii (necunoscand un lucru elementar, care este stiut de omul mediu) si/sau este un analfabet functional (nu este capabil sa completeze corect un formular tipizat banal, completat de sute de mii de persoane) si/sau este un evazionist fiscal "demn" de dispret (venitul de 300.000 lei reprezentand pretul unei vanzari imobiliare nefiind impozabil intrucat este sub pragul deducerii legale, in timp ce acelasi venit, obtinut in urma cedarii folosintei bunurilor, este impozabil cu 10% dupa deducerea cheltuielilor forfetare sau, dupa caz, reale).

 

Solicit raspuns in termen legal, in principal prin email, iar in subsidiar (adica numai daca nu este posibil prin email) la domiciliul ales.

 

Prezenta petitie este redactata si semnata electronic de petitionar, care este avocat in Barourile Bucuresti si Paris, cu drept de a pune concluzii la Inalta Curte de Casatie si Justitie si la Curtea Constitutionala, contine 2 (doua) file, este in format PDF si este expediata prin email, astazi, 20.02.2020.

 

PETITIONAR,

 

Corneliu-Liviu POPESCU"

 

Luju.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.