Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Pretul tradarii egal pretul dezmembrarii

Solicitarea oficiala in Parlamentul European de obtinere a autonomiei teritoriale pentru maghiari, nesanctionata de nicio autoritate romana, reprezinta atat o agresiune impotriva statului roman, cat si un act de tradare nationala. Cum pentru orice exista un pret, nu ne ramane decat sa ne intrebam care este acela.

Cat ii priveste pe maghiari, pe cei cu cetatenie romana, pe cetatenii Ungariei ori a altor tari unde exista asemenea comunitati, nu pot sa afirm altceva decat ca acestia sunt motivati sa urmareasca un obiectiv final comun. Cel al unei Ungarii mari. Si un obiectiv de etapa. Obtinerea pretutindeni in lume, acolo unde exista mari comunitati maghiare, a autonomiei teritoriale. Cum? Prin dezmembrarea respectivelor state. In definitiv, noi, romanii, cei animati de sentimente patriotice, nu am dori o Romanie Mare? Nu am dori o reunificare cu Basarabia si Bucovina? E adevarat, pe unii fata de altii ne deosebeste un detaliu. Si anume faptul ca regiunile care ar compune Romania Mare au fost, de-a lungul istoriei, locuite de romani. Nu ocupate. Dar sa trecem peste asta.

Daca este usor de raspuns la intrebarea “ce anume urmaresc maghiarii sub aspectul autonomiei teritoriale?”, este ceva mai complicat de observat si de analizat motivele care ii determina pe ceilalti – ma refer la autoritatile statului roman si la unele formatiuni politice – sa ii ajute. Sa sustina tacit sau chiar activ ideea autonomiei teritoriale, care este echivalenta cu dezmembrarea statului roman. O prima explicatie ar fi faptul ca PD-L se cramponeaza sa ramana la guvernare, fiind gata sa plateasca orice pret, inclusiv pretul maxim sub aspectul interesului national, iar Presedintele Traian Basescu se cramponeaza sa ramana la Cotroceni, fiind si el gata sa platesca pentru asta. Ori se stie ca soarta PD-L si a sefului statului depinde de ramanerea UDMR in coalitie. Dar pretul tradarii nu poate fi chiar atat de mic. Mai exista si un pret al libertatii, care este luat in calcul de tradatori. Multi fruntasi PD-L se tem ca, odata pierduta puterea, impotriva lor se vor deschide dosare penale. Si ca, intr-o buna zi, vor fi judecati si condamnati pentru coruptie. Ori pentru abuzuri. Iar Presedintele Traian Basescu se teme ca, odata cu plecarea de la Cotroceni, vor fi redeschise dosarele mai vechi penale pe care le are si ca nu ar fi exclus sa fie initiate altele noi. Asadar, exista si un pret legat de libertate.

Pare suficient? Este suficient sa obtii un stagiu mai lung la putere si un supliment de libertate de cativa ani pentru a-ti trada tara? De-a lungul istoriei, au fost domnitori, fruntasi ai statului, demnitari de tot felul, intelectuali si sute de mii de oameni obisnuiti care si-au sacrificat si bunastarea, si libertatea, si viata pentru statul unitar roman. Pentru interesul national. Cum de exista acum atat de multe persoane care, pentru atat de putin, sunt dispuse sa sacrifice atat de mult? Ce s-a intamplat in constiinta acestui neam? Cum s-a alterat intr-un asemenea hal fibra nationala a romanului? Dar opozitia? Daca este ea mai breaza, atunci de ce doarme? Isi imagineaza ca dezmembrarea Romaniei nu este posibila in spatiul UE? Nu se va intampla chiar cu prilejul formarii euroregiunilor?

Bomboana pe coliva este ca, pe langa o viitoare secesiune, puterea mai face un triplu cadou catre UDMR. Reducerea pragului electoral la 3 la suta. Redesenarea colegiilor electorale. Un sistem combinat intre votul uninominal si cel pe liste.

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.