Reteaua Corect

PressOne: Noul ministru al Agriculturii a fost ofițer “Doi ș’un sfert”

Informația, care nu figurează în CV-ul oficial al lui Adrian Chesnoiu, a fost confirmată pentru PressOne, cu o oră înainte de ceremonia depunerii jurământului la Cotroceni, chiar de Adrian Chesnoiu, scrie PressOne.ro.

  • Întrebați-i pe dumnealor, nu știu ce știu dânșii”, a răspuns Chesnoiu când a fost întrebat dacă actualii colegi din PSD, care l-au propus pentru funcția de ministru, știu că a lucrat în serviciul de informații al Ministerului de Interne.
  • „Doi ș’un sfert”, actuala Direcție Generală de Protecție Internă, este considerat cel mai puțin reformat serviciu secret românesc.
  • Serviciul a fost acuzat în nenumătate rânduri că se implică în jocuri politice și că face acțiuni de poliție politică, supraveghind ilicit oameni politici și chiar jurnaliști. 
  • Numirea unui fost ofițer de informații în Executiv alimentează suspiciunile despre rolul serviciilor secrete în politica românească, cred istoricul Mădălin Hodor, politologul Ovidiu Voicu și sociologul Claudiu Tufiș.

Adrian Chesnoiu, ministrul desemnat al Agriculturii în cabinetul Ciucă, a lucrat până în urmă cu zece ani ca ofițer de informații în serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), cunoscut publicului sub denumirea de „Doi ș’un sfert”, care vine de la vechea denumire de UM 0215. 

Informația, care nu apare în CV-ul noului ministru al Agriculturii, a fost confirmată pentru PressOne din surse multiple din interiorul Ministerului de Interne, care au precizat că, la un moment dat, Chesnoiu a fost ofițerul din cadrul Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) care s-a ocupat de supravegherea Academiei de Poliție. 

Chesnoiu, care din 2020 este și deputat PSD în Parlamentul României, scrie în CV-ul postat pe site-ul Camerei Deputaților că între august 2005, anul în care a absolvit Academia de Poliție, și august 2011 a fost ofițer specialist în investigarea fraudelor, afaceri europene și anticorupţie în Ministerul de Interne. Chesnoiu nu precizează, în CV, serviciul sau direcția din MAI în care a lucrat ca ofițer.

Cu o oră înainte de depunerea jurământului la Cotroceni, programată pentru astăzi la orele 15:00, noul ministru al Agriculturii, validat în această dimineață în funcție prin votul Parlamentului, a confirmat pentru PressOne că informația pe care a omis-o din CV-ul său – aceea că înainte de a intra în politică a lucrat în cadrul DGPI – este corectă. 

„Deci ați fost la «Doi ș-un sfert»”, a fost întrebarea la care Chesnoiu a răspuns prin „La Direcția Generală de Informații și Protecție Internă”

Marcel Ciolacu, președintele PSD, nu a răspuns la telefon și la mesajele trimise pentru a ne confirma dacă știa că Adrian Chesnoiu a fost ofițer de informații. 

***

Doi ș’un sfert”, actualul Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI), este considerat cel mai puțin reformat serviciul secret dintre toate cele care există în România.  

Deși principala sarcină a DGPI este de a penetra informativ mediile infracţionale, serviciul a fost acuzat în nenumătate rânduri că se implică în jocuri politice și că face acțiuni de poliție politică, supraveghind ilicit oameni politici și chiar jurnaliști. 

De altfel, acest serviciu este singura structură de informații nereformată, de numele său fiind legate mai multe scandaluri cu implicații politice. 

Ultimul dintre acestea a vizat deturnarea fondurilor operative ale instituției, destinate ”activităților de urmărire penală a infracțiunilor de corupție”, pentru a cumpăra cadouri care au ajuns la procurori, judecători, dar chiar și la oficiali ai statului. În același caz, „Doi ș’un sfert” a fost acuzat că a achiziționat din fonduri operative un Audi pentru fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, dosar în care toți cei trimiși în judecată au fost achitați zilele trecute. 

Doi ș’un sfert” a fost considerat întotdeauna piatra de moară care a atârnat greu de gâtul tuturor miniștrilor de Interne, niciunul nereușind să decupleze serviciul de la jocurile politice. 

De-a lungul timpului, mai mulți politicieni și-au angajat pe post de consilieri foști angajați de la „Doi ș’un sfert”. 

***

Adrian Chesnoiu a fost ofițer la Direcția Generală de Protecție Internă a Ministerului de Interne, unde a lucrat, potrivit acestuia, doi ani.

În 2005 a absolvit Facultatea de Drept a Academiei de Poliție, la acel moment în instituția de învățământ a Ministerului de Interne existând o singură facultate. 

De asemenea, acesta a urmat două programe de masterat în Academia de Poliție, lucru precizat și în actualul CV al acestuia, postat pe site-ul Camerei Deputaților. Între 2006 și 2007 a urmat un programul de masterat „Investigarea Fraudelor”, iar între 2008 și 2009, programul „Managementul activităţilor de ordine publică şi siguranţă naţională”. 

Surse din Ministerul de Interne au declarat că Adrian Chesnoiu s-a înscris și la doctorat la Academia de Poliție, imediat după finalizarea celui de-al doilea masterat, avându-l drept coordonator pe profesorul Mihai Bădescu, care a ocupat funcția de rector între 2014 și 2015. 

Una dintre responsabilitățile lui Chesnoiu în cadrul serviciului secret al Ministerului de Interne a fost supravegherea Academiei de Poliție, în această calitate fiind prezent la cel puțin două examene de admitere. Această procedură, de supraveghere a admiterii, era implementată de mulți ani pentru a preîntâmpina fraudarea examenului.

Plecarea lui Chesnoiu din „Doi ș-un sfert” ar fi avut legătură, potrivit surselor consultate, cu faptul că ar fi încercat să îl acopere pe fostul lui coordonator de doctorat, profesorul Mihai Bădescu. Acesta a fost acuzat de o studentă că a fost agresată sexual, iar Adrian Chesnoiu ar fi încercat să își acopere îndrumătorul și să îl protejeze astfel încât să îngroape acuzația. Chesnoiu a negat această informație. 

Acum Chesnoiu este din nou doctorand, dar de data aceasta la Academia de Științe Economice,  la Facultatea de Economia Agroalimentară și a Mediului, iar în anii universitari trecuți a avut chiar activități didcatice de predare la Departamentul de Economia Agroalimentară și a Mediului. 

***

Potrivit CV-ului său, după 6 ani în care a lucrat ca ofițer specialist, Chesnoiu a părăsit Ministerul de Interne, pendulând câțiva ani între o afacerile proprii, derulate prin firme în care era acționar, și activitatea de director de cabinet al unor secretari de stat de la Ministerul Muncii și cel al Agriculturii în guvernele conduse de premierii Victor Ponta și Dacian Cioloș. 

Ascensiunea în politică a venit la început de 2017, când a fost numit director al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), pe vremea mandatului de ministru a lui Petre Daea (PSD). 

Întrebat ce l-a recomandat pe Chesnoiu pentru a fi numit la AFIR, Daea a declarat, pentru PressOne, că „l-a recomandat pregătirea domniei sale și dreptul de a participa la un concurs pe care l-a obținut”

Întrebat dacă la acea vreme Chesnoiu era membru PSD, Petre Daea a spus că nu a fost interesat de carnetul lui de partid. 

***

Cu doar o oră înainte de depunerea jurământului, Adrian Chesnoiu a răspuns, într-un scurt dialog, la întrebările pe care i le-am adresat. A confirmat că a fost ofițer „Doi ș-un sfert”, dar s-a eschivat când l-am întrebat dacă și-a informat colegii din PSD despre vechiul său loc de muncă.

Emilia Șercan: Unde ați fost angajat în Ministerul de Interne, la ce direcție? 

Adrian Chesnoiu: Am lucrat la Serviciul de Investigare a fraudelor al Poliției Capitalei, la Sectorul 3, apoi o scurtă perioadă la Direcția de Afaceri Europene și relații Internaționale, și din 2009 și până în 2011 la Direcția Generală de Protecție Internă, la protecția aparatului central.

E.Ș.: Deci ați fost la „Doi ș-un sfert”. 

A.C.: La Direcția Generală de Protecție Internă. 

E.Ș.: Puteți să îmi confirmați că ați fost desemnat să supravegheați activitatea Academiei de Poliție? 

A.C.: Am fost o perioadă responsabil cu protecția cadrelor din Academia de Poliție? 

E.Ș.: V-ați ocupat și de cazul profesorului Mihai Bădescu din Academia de Poliție, care a fost acuzat de agresarea sexuală a unei studente? 

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

A.C.: Noi nu ne ocupăm de cazuri. Când este vorba despre infracțiuni sau suspiciuni de comitere a unor infracțiuni comise de un ofițer de poliție, se ocupă parchetul. 

E.Ș.: Dumneavoastră ați știut despre acest caz? 

A.C.: Au existat la vremea respectivă tot felul de informații, ca să zic așa, care veneau despre aceste lucruri. Nu știu cine a investigat cazul și care a fost soluția finală pentru că eu mi-am dat demisia în 2011, când a apărut acea ordonanță că putem pleca din sistem. 

E.Ș.: Deci nu ați plecat din cauza acelui scandal.

A.C.: Nu, nu are nicio legătură. 

E.Ș.: Dar ați fost doctorandul lui? 

A.C.: Am fost doctorand, dar nu mai aveam timpul necesar să finalizez tema, era o temă extrem de complexă, nu se scrisese aproape nimic la nivel global despre tema mea, care era pe bariera dintre libertatea individuală și securitatea colectivă. Nu am mai avut timpul necesar ca să finalizez cercetarea doctorală. Dar nu am avut niciun fel de legătură faptul că i-am fost doctorand (profesorului Mihai Bădescu – n.m.) cu orice altă speculație.

E.Ș.: Colegii dumneavoastră din PSD știu că ați lucrat la „Doi ș-un sfert”?

A.C.: CV-ul meu este public. 

E.Ș.: Da, este, dar în el nu scrie că ați lucrat la „Doi ș-un sfert”. 

A.C.: Dar nu trebuie să scrie unde am lucrat. E public, am declarațiile de avere din acea vreme pe site. E un aspect important că am absolvit liceul și Facultatea de Drept a Ministerului de Interne?

Citiți continuarea pe pe PressOne

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.