Reteaua Corect
Tesu Solomovici

Presedintele Israelului Shimon Peres: ,,Ceausescu a fost bun pentru evrei”

Scris de Tesu Solomovici in 18 decembrie 2012 la 14:14, in Politics. 72 vizualizari Intra in discutie Taguribun, CEAUSESCU, evrei, israel, presedinte, shimon peres shortlinkhttp://crct.ro/nip7

Comunitatea israelienilor originari din Romania l-a comemorat ieri pe Itzhac Artzi, unul din conducatorii miscarii sioniste din Romania, ministru si primar in Israel, autor al unor lucrari importante despre istoria evreimii-romane. Manifestarea impunatoare de la Kfar Maccabia din Tel Aviv a mobilizat cateva sute de oameni, intre ei foarte multe oficialitati si personalitati de frunte ale tarii. Cu totii originari din Romania! A fost prezenta si o delegatie a Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania (dr. Aurel Vainer, Eduard Kupferberg, Peri Blanaru). In cuvantul de deschidere, Micha Harish, fost ministru si deputat, presedintele Asociației A.M.I.R., asociație care cuprinde toate organizatiile israelienilor originari din Romania, a subliniat aportul major al emigrantilor evrei-romani la dezvoltarea Israelului, si a evocat figura distincta a lui Itzhac Artzi. Apoi el a predat microfonul istoricului dr. Rafael Vago. Acesta a purtat o dezbatere ideologica cu patru reprezentanti de frunte ai comunitatii israeliano-romane: Uzia Galil, ,,parintele industriei high-tech din Israel”, generalul Mendi Meron, ambasadorul Meir Rosenne si scriitoarea Nava Semel, fiica lui Itzhac Artzi.

Asteptat cu un viu interes, presedintele Israelului Shimon Peres a sustinut o stralucita causerie, accentuand asupra istoriei deosebite a evreimii-romane. A amintit printre altele ca primii evrei circulau in Dacia romana inca in urma cu 2000 de ani, dezvoltarea acestei comunitati a fost extraordinara ajungandu-se la cifra de 800.000 de evrei traitori pe meleagurile romanesti  inainte de izbucnirea celui de-al doilea Razboi Mondial. Evreii-romani din Moinesti, Galati si Focsani au infiintat primele colonii agricole (Rosh Pina si Zichron Yacov). In anii dictaturii lui Ion Antonescu au pierit 150.000 de suflete, fascistii maghiari au decimat evreimea transilvaneana. Cei 400.000 de supravietuitori au emigrat in Israel, clitarea lor a fost exemplara. Cu deosebit interes au fost urmarite dezvaluirile lui Shimon Peres despre intalnirile sale cu Nicolae Ceausescu.

Presedintele nostru a avut cateva intalniri cu conducatorul roman. Fiecare dintre aceste intalniri durau nu mai putin de 6-7 ore. Era imposibil sa-i smulgi macar un singur zambet, isi aminteste Shimon Peres. Voia cu adevarat sa faca ceva pentru instaurarea pacii intre Israel si lumea araba. Avea o memorie excepționala. Odata, minute in sir mi-a enumerat, din memorie, cifrele forțelor militare arabe, cate avioane, tunuri, regimente au fiecare tara araba. Pentru romani Ceausescu a fost rau, nu si pentru Israel, a relatat Shimon Peres. El a mentinut relatiile diplomatice cu tara noastra dupa Razboiul de 6 zile, din 1967, in pofida faptului ca toate celelalte tari din lagarul comunist au rupt aceste relatii, Ceausescu a permis emigrarea evreilor in Israel (in conditiile stiute), a avut un anume rol pozitiv in stabilirea pacii dintre Israel si Egiptul lui Anuar Sadat.

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.