Reteaua Corect
Ioan Spanu

Presa USR-istă arată că o parte a serviciilor l-a abandonat pe Klaus Iohannis

Scris de Ioan Spanu in 10 octombrie 2021 la 10:18, in Politics. 845 vizualizari Intra in discutie Taguriiohannis, presa, servicii, USR shortlinkhttp://crct.ro/nyxN

În această criză politică declanșată de ieșirea de la guvernare a USRPLUS s-a înregistrat ceva care doar pare neobișnuit: divizia de presă a serviciilor, care pînă acum era de partea lui Iohannis, a PNL și a USRPLUS, a primit sarcina de a-l pune la zid pe Klaus Iohannis!

Iată două exemple care arată că s-a întîmplat ceva, din moment ce Ioana Ene Dogioiu (spotmedia.ro) și Petre M. Iancu (Deutsche Welle) au primit dezlegare să-l critice pe Iohannis:

– Ioana Ene Dogioiu, 06.12.2021: „Așadar, aș putea citi atacul de marți al președintelui Iohannis la USR într-o cheie de punere la punct a useriștilor care să înceapă să se teamă că vor rămâne în Opoziție, ceea ce nu chiar toți își doresc, și să zgârie la ușă. Să nu uităm că ar urma niște negocieri de refacere a coaliției, pentru program, pentru împărțirea ministerelor, unde nu cred că dl Iohannis își dorește ca useriștii să se așeze ca învingători, ci mai degrabă ca iertați”.

– Petre M. Iancu, 06.12.2021: „În fine, Klaus Iohannis a pus bomboana pe colivă. A susținut fățiș pirateria alegerii incorecte a lui Cîțu la congresul PNL. Ulterior, insensibil la durerile românilor murind cu zile în spitale, dar ipocrit, și-a declarat propriul ”stat eșuat”, fără să-și dea demisia, cum ar fi fost normal. A preferat, în schimb, să ia în primire un nemeritat premiu Carol cel Mare, în loc să viziteze familiile pacienților arși în spitalul constănțean, spre a încerca să le aline suferința. Frapant a devenit, concomitent, aerul serios cu care, în toate aceste contraperformanțe evidente, își joacă, imperturbabil și cu morgă, rolul afectat de ”om de stat” într-o comedie bufă basculând, pentru români, în tragedie.

Pe bună dreptate, mulți analiști se întreabă ce s-a întîmplat. A pune aceste atitudini pe seama abandonării presei de propagandă și a reîntoarcerii ei la deontolgie ar fi dovada unei superficialități greu de înțeles. Diferența dintre abordările de pînă acum o lună și cele de acum este atît de mare încît n-ai cum să nu vezi că ceva mult mai profund s-a întîmplat.

Subliniez: cele două texte, ca și altele din aceeași zonă, sînt bine articulate, analizele sînt corecte, argumentate. Numai că exact aceiași jurnaliști ignorau pînă acum astfel de argumente, susținînd necondiționat orice venea de la Cotroceni, Klaus Iohannis fiind totdeauna același, egal cu sine, în abordarea partizană a raportului său cu partidele de la Putere sau cu cele din Opoziție.

Noi vedem altceva în această schimbare de atitudine a presei de propagandă despre care se credea că are un singur stăpîn: Președintele României. De la Ordonanța 13, la 10 august, la alegerile din 2019, la învestirea Guvernului Cîțu și pînă la declanșarea actualei crize, n-au existat sincope: Iohannis, PNL și USRPLUS reprezentau „binele”, toți ceilalți reprezentînd „răul”.

Pentru a înțelege ce se întîmplă acum, nu trebuie uitat faptul că foștii intelectuali ai lui Băsescu, în timp ce se poziționaseră de partea lui Iohannis, îi susțineau deschis pe cei din USRPLUS, cum ar fi Vlad Voiculescu, de partea căruia erau Gabriel Liiceanu, Mihai Șora sau Mircea Cărtărescu, chiar și atunci cînd „nepotul unchiului Nic” a fost dat afară de la conducerea ministerului Sănătății.

România față cu Președintele-Lună și cu principiul lui Klaus

Acesta a fost, de fapt, primul semn că „propaganda” Puterii nu era neapărat a lui Iohannis decît în măsura în care președintele avea în siajul său USRPLUS! Vă reamintesc reacția lui Cărtărescu la demiterea lui Vlad Voiculescu: „Am văzut prea multe ca să mai cred în utopii, dar mă bucur de câte ori cineva mai crede încă. Mulțumesc, Vlad. Prin tine am mai primit, o vreme, un dram de speranță”. Iată și reacția lui Mihai Șora cu același prilej: „Dacă tu, premierul României, nu faci față presiunii securiștilor conectați la resursele din sistemul de sănătate, dacă te lași convins de corupții din PSD și PNL, de vocile isterice din stradă, de populismul deșănțat al unor politicieni iresponsabili, și faci ce-ți dictează ei, nu conștiința ta, atunci poate că nu ai anvergura postului pe care îl ocupi, mai cu seamă în vremurile acestea grele; poate că umerii tăi sunt prea strâmți pentru costumul îmbrăcat, iar osatura prea fragilă pentru povara pe care ești chemat s-o duci”!

Iată de ce, în al doilea semn al rupturii dintre Iohannis și PNL, pe de o parte, și USRPLUS, pe de altă parte, acela apărut odată cu „Dosarul Cîțu-SUA”, lucrurile au apărut și mai clare, scandalul fiind declanșat pe un site al unui #Rezist din tabăra USRPLUS.

Totul a devenit acum „pe față”, după ce USRPLUS a ieșit de la guvernare și chiar a depus, alături de AUR, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. Din acel moment n-au mai existat nuanțe, căci și Florin Cîțu, dar și Klaus Iohannis au uitat de „Ciuma roșie” și pun la zid constant USRPLUS! Astfel, taberele s-au separat vizibil: Iohannis a rămas cu PNL, iar USRPLUS a fost abandonat și acuzat că a făcut o alianță cu „fasciștii” din AUR.

Cred că nimeni n-a uitat ce se spunea la apariția USR, și anume că acesta ar fi un partid născut din laboratoarele SRI. Eu cred că ar trebui să ne amintim acest amănunt, căci, în opinia noastră, aici este explicația schimbării de atitudine de acum a presei de propagandă!

O spunem pe șleau: o parte a serviciilor l-a abandonat acum pe Klaus Iohannis, văzînd în ambiția acestuia de a-l unge pe Florin Cîțu președinte al PNL și de păstrare a acestuia în funcția de Prim-ministru un pericol care poate duce la scoaterea din jocul Puterii a USRPLUS, construcție la care s-a lucrat vîrtos de ani buni de zile!

Așa se explică, în opinia noastră atitudinea presei de propagandă, reprezentată de Ioana Ene Dogioiu și Petre M. Moscu (alias Petre M. Iancu), față de Klaus Iohannis: S-A DAT ORDINUL DE ZI PE UNITATE!

Klaus Iohannis merită pe deplin ce i se întîmplă acum și este ceva de învățat de aici de către orice politician ajuns la vîrful puterii. Liviu Dragnea n-a învățat nimic și știm bine ce i s-a întîmplat.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.