Reteaua Corect

Pregătiri de război în Orientul Mijlociu: Ce a cerut Israelul Statelor Unite

Scris de newsreporter in 24 noiembrie 2022 la 10:04, in Politics. 359 vizualizari Intra in discutie TaguriIran, israel, orientulmijlocui, razboi, sua shortlinkhttp://crct.ro/nAv1

Administraţia de la Teheran a anunţat intensificarea activităţilor de purificare a uraniului la nivelul de 60%, generând preocupări în Occident privind şansele reactivării Acordului nuclear, în timp ce Israelul cere Statelor Unite accelerarea planurilor militare comune de contracarare a Iranului, notează mediafax, potrivt Știripesurse.

Iranul producea deja uraniu purificat la nivelul de 60%, dar marţi a anunţat că va intensifica aceste activităţi, începând producţia şi în complexul nuclear subteran de la Fordow.

Pentru a fi utilizat în scopuri militare, uraniul trebuie să aibă nivelul de purificare de 90%, astfel că Iranul este departe de acest obiectiv. Totuşi, înainte de semnarea Acordului nuclear din 2015 cu marile puteri, Iranul producea uraniu la nivelul de 20%, iar tratatul devenit inactiv după retragerea Statelor Unite stabilise o limită de purificare de 3,67%.

"Noi am spus că Iranul va reacţiona serios la orice rezoluţie sau la presiuni politice, de aceea, începând de luni, Iranul a iniţiat purificarea uraniului la nivelul de 60% în complexul Fordow", a declarat Mohammad Eslami, un oficial guvernamental iranian responsabil de programul nuclear, citat de agenţia Reuters.

Pe fondul preocupărilor Occidentului privind şansele de reactivare a Acordului nuclear din 2015, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a adoptat marţi o rezoluţie prin care cere Teheranului să coopereze urgent într-o anchetă privind depistarea unor urme de uraniu în trei instalaţii industriale nedeclarate.

Teheranul condiţionează revenirea la respectarea deplină a Acordului nuclear din 2015 de anularea sancţiunilor impuse de Statele Unite după decizia retragerii din tratat, luată de fostul preşedinte Donald Trump în 2015.

În contextul intensificării activităţilor nucleare iraniene, Israelul, care s-a opus permanent reactivării Acordului atomic internaţional, a cerut Statelor Unite să accelereze planurile militare ofensive comune pentru contracararea Iranului. Aviv Kohavi, şeful Statului Major al armatei israeliene, se află la Washington, pentru o vizită pe tema riscurilor reprezentate de Iran. Aviv Kohavi s-a întâlnit cu şeful Statului Major Interarme din SUA, generalul Mark Milley, cu Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui Joseph Biden, şi cu William Burns, directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA). De asemenea, a avut o întrevedere cu Michael Herzog, ambasadorul israelian la Washington.

"În cursul discuţiilor, s-a convenit că suntem într-un moment critic, care necesită accelerarea planurilor operaţionale şi a cooperării pentru contracararea Iranului şi a grupurilor teroriste afiliate din regiune. Pe de o parte, Iranul este supus multor presiuni economice, militare şi interne, dar, pe de altă parte, continuă să avanseze cu programul nuclear. Armata israeliană promovează puternic toate planurile operaţionale împotriva ameninţării iraniene", a declarat Aviv Kohavi, citat de cotidianul The Times of Israel.

Conform unor surse citate de postul public israelian Kan, Israelul şi SUA vor organiza curând un exerciţiu care va simula atacuri asupra Iranului şi a grupurilor afiliate, însă un oficial militar israelian a anunţat că nu este la curent cu astfel de planuri.

În schimb, Washingtonul continuă să pledeze pentru o soluţie negociată de oprire a programului nuclear iranian, potrivit Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă. Pe de altă parte, Statele Unite au reamintit Israelului "importanţa acţiunilor în sensul reducerii tensiunilor în Cisiordania", subliniind că "o soluţie negociată pentru coexistenţa a două state rămâne cea mai bună modalitate de obţinere a unei păci durabile".

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.