Reteaua Corect

Președintele CSM apel către Iohannis: Nu implicați justiția în temele politice!

Scris de newsreporter in 29 martie 2019 la 09:57, in Social. 496 vizualizari Intra in discutie Taguriapel, comunicat, csm, iohannis, justitie, lia savonea, teme politice shortlinkhttp://crct.ro/nue7

Judecătoarea Lia Savonea, președinte al Consiliului Superior al Magistraturii i-a transmis președintelui Klaus Iohannis un apel dur în care îi cere să nu implice justiția în temele electorale, se arată într-un comunicat citat de Q Magazine.

„Apel public al președintelui Consiliului Superior al Magistraturii pentru respectarea independenței justiției

În calitate de președinte al CSM și în considerarea principiului cooperării loiale între puterile statului, în data de 27 martie 2019, am dat curs invitației președintelui României de  a participa la o întâlnire pe tema situației actuale din sistemul judiciar, întâlnire ce a avut loc la Palatul Cotroceni.


ÎNSCRIE-TE LA NEWSLETTER!


Temeiul invitației președintelui României a vizat „modificările recente și succesive aduse legilor justiției, ce au generat reacții atât în plan intern cât și în plan european”, iar în deschiderea întâlnirii a precizat că acționează ca mediator la această dezbatere.

Cu toate acestea a rezultat că dispozițiile articolului 80 alin. 2 teza finală din Constituția României ce prevăd că „Președintele exercită funcția de mediere între puterile statului”, ar fi determinat cu necesitate, o altă configurare a cadrului întâlnirii, iar nu doar între instituțiile din cadrul autorității judecătorești, asociațiile profesionale ale magistraților și ONG uri.

Dezbaterea propusă pentru ziua de ieri nu rezolvă problemele justiției care sunt complexe, recurente și constante în timp, iar cadrul în care întâlnirea a avut loc nu era cel menit să realizeze acest deziderat, ci dimpotrivă, față de momentul ales, respectiv în campanie electorală există riscul ca justiția să fie folosită în scop politic.

Resping categoric asocierea imaginii justiției cu activitatea politică, precum și orice încercare de a fi utilizate nevoile justiției în scop politic.

Procedând în această modalitate sunt subminate autoritatea și rolul constituțional al Consiliului Superior al Magistraturii, organism ce reprezintă cadrul legitim de dezbatere a problemelor și nevoilor justiției de către reprezentanții magistraților, cu participarea asociațiilor profesionale ale magistraților, ori a magistraților în mod individual.

În calitate de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, subliniez că în conformitate cu articolul 133, alineatul 1 și articolul 134 alineatul 4 din Constituția României, CSM este autoritatea care îndeplinește atribuțiile constituționale și legale de garant al independenței justiției și reamintesc înalților reprezentanți ai statului că respectarea principiului separației puterilor în stat și al cooperării loiale impune, înainte de toate, respect reciproc și responsabilitate.

Președintele CSM, Judecător Lia Savonea”

Sursa: QMagazine

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.