Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

PREȘEDINTA UNGARIEI A DEMISIONAT DIN FUNCȚIE DIN CAUZA UNUI SCANDAL DE PEDOFILIE

Scris de Bogdan Tiberiu Iacob in 11 februarie 2024 la 11:55, in Politics. 351 vizualizari Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nCE3

Președinta Ungariei, Katalin Novak, și-a anunțat azi demisia, din cauza grațierii, acum un an, a unui bărbat care a ajutat la mușamalizarea unui caz de abuz sexual într-un centru pentru copii. Această decizie vine după ce, în ultimele zile, Katalin Novak a fost supusă unor presiuni tot mai mari din partea opoziției. „Am făcut o greșeală… Astăzi este ultima zi în care mă adresez vouă în calitate de președinte”, a declarat Novak într-un discurs difuzat de televiziunea de stat, pe care îl prezentăm integral, considerînd că merită citit.

”Dragi maghiari, atât de dragi mie, de peste graniță și de dincolo de graniță! Mă adresez acum vouă. Nu politicienilor, decidenților politici, ci celor pe care am jurat să-i servesc acum doi ani.
Mi-am asumat această sarcină pentru că sunt pasionată de Ungaria, de țara noastră, și pentru că am încredere în voi. Cred că țara noastră este o națiune pașnică, iubitoare și grijulie. Cred într-o majoritate tăcută, în oamenii care muncesc din greu în fiecare zi, în onoare, în dreptate drepte și în puterea iubirii. Acestea sunt valorile pe care le-am moștenit de la bunicii și părinții noștri și pe care dorim să le transmitem copiilor și nepoților noștri.
Am luat o decizie crucială care a lăsat mulți oameni nedumeriți și împăcați. Este de înțeles că vor o explicație.
Puterea de a grația este poate cea mai sensibilă dintre toate. Pentru că o decizie privind viața unei persoane trebuie luată pe baza cererii de grațiere și a informațiilor disponibile. În aprilie anul trecut, am decis să acord clemența, crezînd că deținutul nu a abuzat de vulnerabilitatea copiilor care i-au fost încredințați. M-am înșelat, deoarece decizia de grațiere și lipsa de justificare erau de natură să ridice îndoieli cu privire la politica de toleranță zero față de pedofilie. Nu există și nu poate exista nicio îndoială în acest caz. Nu aș acorda niciodată clemență unei persoane despre care știu că abuzează fizic sau psihic de copii. Așa a fost atunci și așa este și astăzi.

Președintele Republicii are datoria constituțională de a reprezenta unitatea națiunii. Copilul este cea mai importantă comoară a noastră. Cred că, în acest sens, națiunea este la unison – în ciuda tuturor diferențelor de opinie. Protejarea copiilor este datoria noastră comună. După ce am dat naștere la trei copii, am experimentat personal nevoia de securitate și protecție pentru o viață vulnerabilă și lipsită de apărare.

În calitate de maghiar, mă aștept ca președintele Republicii să nu facă nicio greșeală. Dacă o face, trebuie să se confrunte cu cei cărora trebuie să le dea socoteală și să-și asume responsabilitatea. Chiar prin demisia din funcția de președinte al Republicii. Îmi cer scuze față de cei pe care i-am jignit și față de orice victimă care ar fi putut simți că nu i-am fost alături. Am fost, sunt și voi fi alături de copii și familii.

Astăzi, în calitate de șef de stat, mă adresez pentru ultima oară dumneavoastră. Demisionez din funcția de președinte al Republicii.

Decizia nu a fost una personală. A fost dificilă, deoarece am depus un jurământ. Întrebarea la care trebuia să răspund acum era dacă, fidelă jurământului meu, voi putea continua să exercit funcția de președinte al Republicii în beneficiul națiunii maghiare. Voi avea marja de manevră necesară pentru a-mi îndeplini îndatoririle de șef de stat suveran? Răspunsul la ambele întrebări este nu.

Îmi cer scuze față de cei care se simt acum dezamăgiți de mine. Celor care simt acum că ura a învins dragostea.

A trebuit să mă întreb: ce mesaj le transmit copiilor noștri, tinerilor maghiari? Îi încurajez să slujească cu toată puterea și talentul lor, să nu renunțe nici măcar în momentele dificile, să reziste cât mai mult timp, să își asume responsabilitatea pentru greșelile lor și, dacă simt că trebuie să își sacrifice suveranitatea, să fie capabili să cedeze locul altcuiva cu demnitate.

Suveranitatea este o comoară prețioasă. Atât pentru individ, cât și pentru națiune. Haideți să avem grijă de ea. Vă mulțumim!
Vă mulțumesc că ați dat un scop și un sens sarcinii de președinte al Republicii. Vă mulțumesc pentru întâlnirile care au fost cele mai mari daruri ale acestor doi ani. Vă mulțumesc pentru că mi-ați permis să mă așez pe scaun și vă mulțumesc pentru atenția pe care ați reușit să o concentrați acolo unde în viața de zi cu zi se acordă mai puțină atenție. Celor cu care am avut ocazia să lucrez, vă mulțumesc pentru calitatea înaltă a muncii dumneavoastră, pentru dedicarea și umanitatea dumneavoastră.

Mulțumesc familiei mele pentru că mi-a oferit întotdeauna sprijin. Îi mulțumesc lui István pentru că, timp de douăzeci și cinci de ani, a fost alături de mine în momentele bune și în cele dificile. Vă mulțumesc pentru că m-ați ajutat să demonstrez că un bărbat își poate susține partenera la fel de mult ca o femeie. Mulțumesc lui Adam, Thomas și Kata pentru că le-am fost mamă și pentru că mi-au oferit un scop pentru următoarea etapă a vieții mele după viața publică.

Politica este o lume dură, uneori crudă. Unii oameni cred că nu este pentru noi, femeile. Eu nu sunt de acord cu acest lucru. Haideți să nu ne complacem! Avem nevoie de femei în viața publică, pentru că eu cred că, în timp, această lume va deveni un loc mai echitabil, mai pașnic și, cu siguranță, mai semnificativ.

Sunt recunoscătoare pentru oportunitatea de a servi națiunea maghiară.

Dumnezeu să binecuvânteze poporul maghiar! Pentru că a Ta este țara, a Ta este puterea și a Ta este gloria”. (Traducere și adaptare B.T.I.)

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.