Reteaua Corect

Povestea lui Joe Biden, contracandidatul lui Trump la alegerile prezidențiale din SUA

Scris de Alina Olteanu in 06 iunie 2020 la 10:19, in Politics. 613 vizualizari Intra in discutie Tagurialegeri, candidat, cine e, donald trump, joe biden, sua, viata shortlinkhttp://crct.ro/nwbX

Am zâmbit cu toții condescendent când am aflat că excentricul miliardar american Donald Trump râvnea la Casa Albă. Nimeni nu l-a luat în serios la început, dar iată că acum el intră deja în lupta pentru un al doilea mandat. Iar alegerile din noiembrie se anunță o bătălie pe viață și pe moarte. Pentru că Joe Biden, democratul ales să-i țină piept lui Donald Trump e cotat cu șanse mari să-i ia locul în fruntea Statelor Unite. Dar care e povestea contracandidatului lui Trump?

Joseph Robinette Biden Jr, așa cum îl cheamă de fapt, s-a născut în 1942 într-o familie catolică. Tatăl său, care activa în domeniul vânzărilor, fusese avut, dar, în perioada în care a venit micuțul Joe pe lume, se confrunta cu dificultăți financiare. Deși era cam bâlbâit, Joe Biden a fost un elev popular. Era admirat de colegi întrucât era un bun sportiv și un lider înnăscut, dar și pentru capacitatea ieșită din comun de a „îngrășa porcul în Ajun” în materie de învățătură. În plus, Joe Biden era un om hotărât. Era încă student la Drept când a cunoscut-o pe prima lui soție, căreia i-a spus răspicat că el dorește să ajungă mai întâi senator și apoi președintele SUA.

Zis și făcut. La 30 de ani – cea mai fragedă vârstă la care Constituția americană permite acest lucru – Joe Biden a fost ales senator. Și asta deși nimeni nu i-a dat la început vreo șansă, el având un contracandidat puternic și nedispunând mai deloc de fonduri de campanie. A beneficiat în schimb de sprijinul activ al familiei, în frunte cu cel al devotatei sale surori, dar și de rezerve serioase de energie, care i-au permis să-și convingă electoratul mergând de la om la om. Și iată cum tânărul și-a văzut în 1972 visul cu ochii, devenind senator.

Reușită amară: Senator, dar văduv cu doi copii de crescut

Victoria din 1972 a fost însă amară. Și asta pentru că imediat după ea, atât soția, cât și fiica sa de numai un an au murit într-un accident de mașină. Rămas cu doi fii pe care trebuia să-i crească singur, Biden a fost un pas la a renunța la calitatea de senator, dobândită cu atâta trudă. Tată devotat, el făcea zilnic o lunga navetă cu mașina pentru a fi aproape de copii și le răspundea în orice moment la telefon, indiferent cât de presante erau problemele cu care se confrunta în Senat. El și-a refăcut viața abia după trei ani, când fratele lui l-a convins să meargă la o întâlnire pe nevăzute cu o învățătoare catolică pe nume Jill, pe care a luat-o de soție în 1977.

Al doilea cel mai sărac membru al Congresului

Odată intrat Senat, Joe Biden nu s-a mai dat dus de acolo, câștigând fără probleme șase mandate la rând, cu o medie de 60% din voturile exprimate. Pe mulți îi cam irita însp, pentru că vorbea prea mult și divaga de la subiect. Asta atunci când nu făcea te miri ce gafe.

Nici cu banii nu stătea grozav, el având o avere estimată undeva între 59.000 și 366.000 de dolari. Etichetat drept al doilea cel mai sărac reprezentant al Congresului, Biden a mărturisit că nu e mândru de situație, pe care a pus-o pe seama alegerii sale atât de timpurii în calitate de senator. Busuiocul s-a dres totuși în ultimii ani. În 2017-2018, după ce nu a mai fost vicepreședinte al Statelor Unite, el a câștigat 15.6 milioane de dolari din activitatea de profesor universitar, din cărțile scrise și discursurile susținute. Pentr unul dintre ele, el a primit de pildă peste două sute de mii de dolari.

Două tentative eșuate de a deveni candidat la președinție: „De câte ori o să mai spună Biden ceva stupid?”

Se spune că a treia dată este cu noroc. Exact asta speră și susținătorii lui Joe Biden, care a mai încercat să devină candidatul Partidului Democrat în 1988 și în 2008. Prima dată a ieșit cu scandal. El a fost acuzat că a plagiat fragmente din discursurile altora și a abandonat în cele din urmă cursa. A doua oară, senatorul și-a anunțat candidatura spunând că va încerca să fie „cea mai bună versiune a lui Biden”, dar declarațiile neinspirate și lipsa de fonduri i-au subminat șansele.

Cu ceva bun, tot s-a ales însă: contracandidatul său Barack Obama a ajuns să-l aprecieze și l-a încurajat să candideze în tandem cu el, pentru funcția de vicepreședinte. Urmând instrucțiunile echipei de campanie a lui Obama, Biden s-a strădit din greu să se exprime succint și să nu facă remarci deplasate. Doar că nu prea i-a reușit. Se spune că, în particular, Barack Obama s-a declarat frustrat de gafele senatorului, care au căpătat chiar și un nume: „Joe bombs” („Bombele lui Joe”). „De câte ori o să mai spună Biden ceva stupid?”, se întreba exasperat Obama. În final, Joe Biden și-a cerut scuze de la Obama și relația lor s-au îmbunătățit. Devenit vicepreședinte al SUA în 2009, Biden a demisionat din Senat, după 36 de ani, și a primit de la serviciile secrete americane numele de cod ”Celtul”, care face trimitere la originile sale irlandeze.

Un „politician tactil”: necazuri cu femeile

Este oficial. Joe Biden are dificultăți în a-și ține mâinile acasă. Faptul e ilustrat de numeroase fotografii și imagini video, dar și de relatările unor doamne, care s-au plâns că politicianul a avut față de ele un comportament inadecvat. În 2019, o colegă de partid, Lucy Flores a spus de pildă că, în timpul unui miting de campanie din 2014, l-a simțit pe Joe Biden ”apărând de nicăieri, punându-şi mâinile pe umerii mei, apropiindu-se foarte mult de mine pe la spate, aplecându-se, mirosindu-mi părul şi sărutându-mă uşor pe creştetul capului”. Acuzații similare au adus și alte șase femei. Câteva au afirmat că atingerile lui Biden nu aveau nimic erotic, dar erau deplasate. Una a povestit bunăoară că, la o strângere de fonduri, Joe Biden a ținut-o de cap pentru a-și freca nasul de al ei.

În aprilie 2019, fostul vicepreședinte, care s-a descris el însuși drept un „politician tactil”, s-a scuzat pentru faptul că nu înțelege cum reacționează lumea la acțiunile sale, dar a insitat că intențiile lui au fost onorabile și că nu regretă tot ce a făcut.

Un scandal din care toată lumea a ieșit șifonată

Controversele legate de comportamentul față de femei nu sunt singurele care umbresc campania lui Joe Biden. El se află în centrul unui uriaș scandal, după ce fiul său Hunter, cunoscut în presă în urma problemelor cu drogurile, a fost numit în consiliul de administraţie al companiei ucrainene Burisma. Un prim reproș a venit întrucât numirea s-a produs pe vremea când Joe Biden era vicepreședinte, ocupându-se, între altele, și de relația cu Ucraina. Donald Trump l-a acuzat apoi pe liderul democrat că a cerut demiterea unui procuror ucrainean pentru a-şi proteja fiul, care ar fi comis în Ucraina fapte de corupţie. Tabăra democrată a ripostat în forță, președintele SUA fiind la un pas să fie destituit pe motiv că i-ar fi cerut omologului ucrainean să-l pună sub anchetă pe Biden. Toată lumea a ieșit așadar șifonată. În ceea ce-l privește pe Joe Biden, un sondaj prezentat recent de Politico arată că cei mai mulți americani cred că numirea fiului său în fruntea companiei Burima a fost nelalocul ei, iar 31% dintre ei recunosc că votul lor ar putea fi influențat de situația creată.

Soluția lui Biden: înlăturarea lui Trump

În cazul lui Joe Biden lucrurile sunt clare: această a treia candidatură pentru nominalizarea democrată este din punctul său de vedere și ultima. Iar ea e justificată într-o mare măsură de dorința înlăturării actualului președinte. „Dacă-i acordăm lui Donald Trump opt ani la Casa Albă, el va schimba fundamental și pentru totdeauna caracterul acestei națiuni, iar eu nu pot asista la asta stând cu brațele încrucișate”, a declarat el.

Cunoscut pentru realismul său și capacitatea de a atrage simpatia alegătorilor din clasa muncitoare, Biden urmărește între altele restabilirea poziției Americii pe scena geo-politică globală și întărirea măsurilor de protecție economică pentru muncitorii cu venituri mici.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.