Reteaua Corect
Octavian Andronic

Post-băsismul: Deceniul iohannist consolidat

Scris de Octavian Andronic in 12 decembrie 2019 la 12:28, in Politics. 209 vizualizari Intra in discutie TaguriBasescu, dancila, iohannis, orban shortlinkhttp://crct.ro/nvoU

Un veritabil paradox politic este acela că după ce a câștigat alegerile parlamentare cu cel mai mare procent din istoria sa (recordul a aparținut totuși FSN-ului) PSD a parcurs ceea ce Iohannis a denumit pe drept o „guvernare eșuată”. Una care a început cu prelucrarea unui motiv personal al liderului Dragnea, împiedicat de a fi premier de o condamnare teleghidată de aceleași forțe care au determinat succesul actual a lui Iohannis, și care a deturnat atenția generală de la obiectivele majore ale programului, continuată cu nu mai puțin de două moțiuni de cenzură împotriva propriului guvern (situație întâlnită în practica politică doar cu două decenii în urmă, când Convenția Democratică n-a știut nici ea cum să scape de Ciorbea și Vasile).

Ofensiva îndreptată împotriva unei Justiții controlate de „statul de drept” și a Binomului a erodat încrederea publicului, supus unui veritabil bombardament informațional cu fake news-uri de toate calibrele, subsumate ideii că de fapt guvernul social democrat este antieuropean nu anti-spolierea economiei naționale de către marile companii supranaționale. Obsesia lui Liviu Dragnea și spaima sa față de evoluția dosarelor sale scoase pe bandă rulantă, au zguduit din temelii partidul care și-a pierdut consistența și unitatea, fiind marcat de numeroase revolte și disidențe. Primul semn concret al prăbușirii în încrederea publică a fost dat de alegerile europarlamentare al căror efect a fost amplificat și de prompta condamnare a lui Dragnea. De aici înainte partidul, sprijinit de nevoie pe umerii fragili ai Vioricăi Dăncilă, a parcurs eșec după eșec, lovit și din interior dar mai ales din exterior, dinspre o Comisie Europeană dominată autoritar de populari, în condițiile diminuării accentuate a influențelor social democrate. Nici măcar președinția Consiliului, exercitată exemplar de Guvernul lui Dăncilă, acuzat chiar de Iohannis că nu ar fi în stare să o facă, nu a fost de mare folos, mai ales că se suprapunea schimbului de gărzi și efective generat de alegerile europarlamentare.

După ieșirea din scenă a lui Dragnea și preluarea „puterii” de către Dăncilă eșecurile s-au ținut lanț. De la Bruxelles a venit un nou raport MCV catastrofal redactat de Macovei și compania, numirea unui comisar european  a fost tergiversată până la „lovitura de parlament” a unei moțiuni care logic nu ar fi trebuit să reușească dacă curentele divergente din partid ar fi dorit-o cu adevărat. Ba, colac peste pupăză, a mai venit și numirea Codruței Kovesi la EPO, în ciuda veto-ului românesc, calificat ca profund nepatriotic de o comunitate bruxelleză nedispusă să se mai acorde vreun credit Bucureștiului. Peste toate astea, trezirea din lunga somnolență de patru ani a președintelui și campania sa violentă împotriva PSD-ului și a pesediștilor,  combinată cu ignorarea senină a oricăror prevederi constituționale, a contribuit hotărâtor la finalitatea alegerilor parlamentare organizate de PSD parcă la comanda opoziției, întru-un regim preferențial mai mult decât evident, în favoarea  susținătorilor lui Iohannis.

Prestația Vioricăi Dăncilă - de fapt nu ea, ci Partidul pe care s-a făcut că îl conduce - a reprezentat un răspuns logic la complexul de împrejurări determinate în cea mai mare măsură de incapacitatea acestei puteri de a gestiona patrimoniul de încredere pe care i l-a pus în brațe electoratul. Electorat pentru care a părut să conteze mai mult avantajele oferite de schimbarea neputincioasei actuale puteri cu una de la care se așteaptă și accesul în Schengen, și eliminarea MCV, și vizele americane, între altele, decât prețul cu care vor putea fi plătite avantajele create capitalului străin, afectarea bugetului de către achizițiile faraonice de armament de „apărare”, tendința pronunțată de acaparare de către alogeni a principalelor funcții din stat și o cât se poate de previzibilă austeritate ce va fi tratată drept „greaua moștenire”.

 Odată cu victoria mult înainte anunțată, România intră din plin în „deceniul iohannist” al unei democrații autoritare, atent controlate și subordonate unui nou tip de partid unic european. Pro popular - cum bine observa Orban.ro la Zagreb.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.