Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Porumbeii păcii și cioclii războiului

Este adevărat! Mai mulți lideri de state și analiști de care trebuie să ținem seama ne întocmesc calendarul păcii. Și ne anunță cam în câte zile Vladimir Putin va ceda. Și va încheia pacea cu Ucraina. La fel de adevărat este însă și faptul că zorii unei înțelegeri nu se întrevăd. Că situația poate degenera. Într-un al Treilea Război Mondial.

În ziarul „România Liberă”, Marius Ghilezan publică o analiză care ar putea deveni antologică. El face o paralelă între ce s-a întâmplat cu puțin înaintea declanșării celui de-al Doilea Război Mondial și evenimentele pe care tocmai le trăim. Identifică similitudini nu numai interesante, ci și periculoase. Și trage astfel din terenul jurnalismului un serios semnal de alarmă. Atunci când pacea este prevestită cu atâta siguranță, încât e chiar cronometrată, războiul poate începe.

O confruntare cum este cea pe care o trăim în aceste zile nu poate fi analizată pur și simplu privind piesele dispunerea pieselor pe tabla de șah. Ne scapă aproape în totalitate componenta psihologică. Înainte de declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial, pentru liderii mondiali, Hitler era o enigmă. Nimeni nu pătrunsese în cutiuța lui de gândire. Astăzi, situația s-ar putea repeta. Nimeni nu înțelege mecanismul psihologic care îl determină pe Vladimir Putin să acționeze. Și cei mai mulți dintre analiști nu fac altceva decât să judece aparent logic, în funcție de resursele pe care le are sau nu le are Federația Rusă de a continua sau de a amplifica și extinde conflictul militar. Componenta psihologică poate fi însă esențială. Iar gândirea dezacordată a lui Vladimir Putin poate excede șanselor pe care Federația Rusă le are de a câștiga la capătul conflictului, pe care tot ea l-a declanșat. Împins în colțul mort, liderul de la Kremlin poate acționa haotic. Află că este criminal de război, știe că va fi judecat și că este posibil să fie condamnat la moarte pentru crimele comise până acum. Și poate reacționa într-un mod cu totul și cu totul neașteptat, în timp ce liderii lumii, îmbrăcați în costume croite la marile case de modă sau, mai nou, deghizați sub pulovere gen Volodimir Zelensky, se îmbărbătează reciproc și ne asigură că pacea e aproape.

Cred mai degrabă în instinctul oamenilor simpli. În instinctul celor peste 3 miloane de ucraineni care au fugit de urgie. Și care fug în continuare. Ei simt cu adevărat pericolul. Și, din păcate, jurnalistul Marius Ghilezan, transformat din când în când în analist, s-ar putea să aibă dreptate.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.