Reteaua Corect
Ioan Spanu

Poporule, Poporule, ce-ţi mai place să fii batjocorit!

Scris de Ioan Spanu in 14 noiembrie 2019 la 13:08, in Politics. 120 vizualizari Intra in discutie TaguriBasescu, iohannis, Ion Iliescu, presedinte, românia shortlinkhttp://crct.ro/nvh1

Nici un cercetător al fiinţei noastre naţionale n-a reuşit să afle de unde vine acest masochism pe care-l exersăm cu voluptate din cînd în cînd. Uitaţi-vă cu atenţie, căci viaţa, orice am face noi, este trecătoare!

Am avut deja nouă scrutinuri electorale pentru a ne alege preşedintele dar am ales doar patru persoane: Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu şi Klaus Iohannis. Dacă-l dăm la o parte pe Emil Constantinescu, care măcar a încercat să fie un alt fel de preşedinte, un calcul simplu ne arată că toţi ceilalţi ne-au amanetat şi ne amanetează viaţa pentru 30 de ani: 10 ani cu Ion Iliescu, 10 ani cu Traian Băsescu şi 10 ani cu Klaus Iohannis. Total: 30 de ani!

De ce am făcut şi facem noi asta? O trecere în revistă a temelor pe care istoria le va reţine pentru fiecare din cei trei preşedinţi ar trebui să ne îngrozească:

– Ion Iliescu, venit din străfundurile comunismului, a fost votat cu 90% în 1990, deşi abia trecusem printr-o Revoluţie anticomunistă! Şi românii l-au ales şi în 1992, după ce se consumaseră cîteva mineriade îndreptate împotriva adversarilor, fie că erau studenţii, fie că erau partidele istorice! Iar pentru ca suferinţa să fie deplină, tot românii l-au votat şi în anul 2000, ca şi cînd nimic rău nu s-a întîmplat în primele două mandate ale sale. A avut de la noi trei mandate: 1990-1992, 1992-1996 şi 2000-2004. TOTAL: 10 ani.

– Traian Băsescu, alias „Petrov”, a venit şi el din străfundurile vechii Securităţi, deşi legăturile sale cu temuta instituţie au fost confirmate oficial abia de curînd. În mandatele sale, a reuşit să-şi construiască propriul Sistem, aducînd-o ca Procuror general pe Laura Codruţa Kovesi, deşi fata abia ştia să deschidă un dosar penal, iar în fruntea SRI l-a adus pe Florian Coldea, un maior de prin Arad, pe care l-a făcut repede general. Cei doi i-au pus pe tavă lui Băsescu celebrul BINOM, devenit un instrument de tortură al societăţii, cu care cei doi au făcut praf şi pulbere drepturile omului! Deşi a fost suspendat de două ori, în 2007 şi în 2012, Băsescu a fost reconfirmat în funcţie de popor, chiar dacă la a doua suspendare a contribuit şi CCR. Pe vremea sa, au fost tăiate salariile cu 25%, iar pensiile au fost impozitate, ceea ce tot tăiere înseamnă. Băsescu este cel care a adus în spaţiul public gîlceava politică, întrucît pe acest teren se simţea dînsul ca peştele în apă. N-a contat nici „Dosarul Flota”, nici „Casa din Mihăileanu” şi astfel Traian Băsescu a fost ales să fie preşedinte între 2004-2009 şi 2009-2014. Total: 10 ani.

– Klaus Iohannis n-a venit din străfunduri, dar s-a întors acolo, cerînd instanţei, nici mai mult, nici mai puţin, decît ca FDGR-ul pe care-l conducea să fie declarat succesorul şi moştenitorul „Grupului Etnic German”, declarat organizaţie fascistă după al doilea război mondial. În cîţiva ani, un patrimoniu uriaş a fost transferat din proprietatea statului român, în proprietatea comunităţii germane, din care face parte şi Iohannis. Şi asta nu e tot! A făcut pe şoferul pentru traficanţii de copii, în schimbul unor „mici cadouri”, cum singur declara acum cîţiva ani. Dar, lucrul cel mai grav este însuşirea unor imobile din Sibiu, pe baza unor acte false, dovedite de instanţă, pentru care a încasat sute de mii de euro drept chirie. Cu toate acestea, Klaus Iohannis a fost ales preşedinte, iar poporul român se pregăteşte acum să-i ofere şi cel de-al doilea mandat, după ce jumătate din primul l-a consumat pe traseul Bucureşti-Sibiu-Bucureşti pentru a-şi vizita săptămînal soţia! Primul mandat a fost între 2014-2019, iar acum are şanse mari să fie ales pentru 2019-2024. Total: 10 ani.

Mai cu ştaif, mai de la ţară, vorbind 2-3 limbi străine sau pocind cu graţie limba română, toţi cei care au fost aleşi de popor să ne conducă s-au dovedit pînă la urmă a fi nişte lăutari politici, cîntînd pe o singură coardă doar hora propriului interes.

De ce am făcut noi asta? Unii spun că aceasta a fost oferta partidelor, alţii că românul i-a ales după chipul şi asemănarea lui, conform principiului ştiinţific: „mînca-i-aş limba lui, e de-al nostru!” O fi şi aşa, şi aşa. Dar, nu cumva e mai mult decît atît? Nu cumva, pe căi neştiute, noi i-am căutat pe aceşti conducători? Căci, vorba ceea: „nu m-ai fi căutat dacă nu m-ai fi găsit”!

Treizeci de ani înseamnă pentru unii toată viaţa matură, pentru alţii partea ei cea mai frumoasă de la început, iar pentru mulţi alţii partea finală a vieţii. Pentru noi toţi, însă, viaţa este măcinată de dezamăgiri, dar este de neînţeles cum de nu ne dăm seama că, la rigoare, noi sîntem principalii vinovaţi de alegerile noastre şi de tot ceea ce ni se întîmplă în viaţă.

Văzînd procentul obţinut de Klaus Iohannis în primul tur, mă gîndesc că românii vor şi de această dată să-şi dea cu tesla-n coaste. Cum e posibil ca o treime din voturi să fie date cuiva care-i sfidează chiar şi în campania electorală, adică tocmai atunci cînd ar trebui să le ceară votul, prezentîndu-şi programul electoral! Nu este vorba aici doar de aroganţa cu care Iohannis îşi priveşte contracandidaţii, ci şi de batjocura la adresa întregii populaţii, inclusiv a propriilor votanţi.

Dar, pînă la urmă, cum spune o vorbă celebră, poporul îşi merită totdeauna conducătorii, căci el îi alege şi acceptă să-şi dea viaţa pe mîinile lor. Dar, chiar aşa? Timp de 30 de ani să tot faci acest exerciţiu masochist, nu e prea mult?

De-aia, cu mare părere de rău, zic: Poporule, Poporule, ce-ţi mai place să fii batjocorit!

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.