Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Ponta 1, Ponta 2 e mult sau e putin?

Multi se intrec sa faca astazi bilantul unui an de guvernare USL. Se vehiculeaza cifre. Angajamente din campania electorala. Si toate acestea sunt puse fata in fata cu rezultatele. Cele care pot fi cuantificate. Eu unul nu voi lucra cu numere. Atunci cand nu sunt foarte sigur de datele oferite de Institutul National de Statistica, am mai multa incredre in rationamente. Si, in baza lor, incerc sa raspund la intrebarea din titlu.

Nu poate fi facuta o evaluare a unui an de guvernare USL. Asemenea operatiune ar fi gresita din capul locului. Faptul ca Victor Ponta a fost premier in doua Guverne nu reprezinta decat un factor relativ de continuitate. Guverul Ponta 1 a fost de tranzitie. A gestionat tara pana la alegeri. A functionat in baza bugetului asumat de PDL. Si suta la suta sub semnul unor angajamete internationale pe care Guvernele anterioare le-au luat in numele statului roman. Guvernul Ponta 2 este alta mancare de peste. Bugetul apartine de aceasta data USL. Iar o parte dintre angajamentele internationale au fost asumate intr-adevar de Guvernul in exercitiu.

Nu putem avea mari pretentii in ceea ce priveste Guvernul Ponta 1. Si nici cetatenii nu si-au facut mari iluzii. Tocmai din acest motiv, la alegerile parlamentare, USL a primit un vot masiv. Si 70 la suta dintre locurile din Parlament. Pentru ca Guvernul Ponta 2 sa aiba forta necesara pentru a-si indeplini, cat se poate de repede, promisiunile. Cum a functionat acest motor numit Ponta 2? A raspuns asteptarilor? Si daca da, in ce masura? A dezamagit? Si daca da, cat de mult?

Pentru a da un raspuns cat de cat rezonabil, cat de cat cinstit intrebarilor de mai sus, trebuie sa vedem daca, in sase luni ale Guvernului Ponta 2, puteau fi obtinute rezultate remarcabile dincolo de cele cateva masuri pe care reusise sa le ia, in conditiile date, Guvernul Ponta 1. Raspunsul este nu. Pentru ca sase luni ale Guvernului Ponta 2 nu au fost, de fapt, sase luni. Putem vorbi despre efectele acestei guvernari abia de la inceputul lunii februarie cand am avut un buget. Un buget extrem de discutabil. De austeritate. Nu de relansare a Romaniei. Si asumat fara prea multe dezbateri. Ei bine, acest buget, socotesc eu, a reprezentat o greseala tocmai pentru ca nu a fost suficiet de curajos. Dar poate ca Victor Ponta are dreptate. Poate ca nu beneficia de conditiile necesare pentru a negocia la sange cu organismele internationale fata de care regimul Traian Basescu isi luase o serie intreaga de angajamente impovaratoare in numele romanilor. Masinaria Guvernului Ponta 2 s-a pus in miscare destul de greu. Cu multe poticneli. Acestea se datoreaza, in special, pactului de coabitare asumat de catre Victor Ponta si Traian Basescu. A contribuit acest pact de coabitare in vreun fel, in mod pozitiv, la dinamizarea economiei romanesti? Cu certitudine nu. Dar ar fi putut contribui? Din nou, cu certitudine nu. Pactul de coabitare a avut si are un cu totul alt scop. Acela de a satisface solicitarile unor parteneri europeni si americani care au demonizat USL pe motiv ca s-ar fi facut vinovat de derapaje grave in materie de democratie imediat dupa instalarea Guvernului Ponta 1. A scapat USL de anatema? Nu. Dar Victor Ponta? El da. Dar contribuie aceasta situatie la dinamizarea Romaniei? Inca nu.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.