Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

PNL: Un partid de stanga schizofrenic

A trecut o vară de cînd PNL și-a ales o nouă conducere, dar în locul mult clamatei reforme, asistăm la o apatie cvasi-totală întreruptă doar de mesaje de-a dreptul schizofrenice de la vîrf. Semn că PNL nu doar că nu are, deocamdată, niciun gînd să incomodeze guvernarea PSD, dar are serioase probleme interne, inclusiv cu propriul electorat.

Într-un interviu acordat în iulie ”Jurnalului național”, noul lider al PNL, Ludovic Orban, declara, ritos: ”Obiectivul nostru în următoarea sesiune parlamentară este să rupem din majoritatea artificială care s-a creat în susținerea guvernului Tudose cât mai mulți parlamentari care totuși nu acceptă modul în care este condusă România astăzi de către guvernul Tudose și care vor cu totul și cu totul altceva decât o cârpeală permanentă a bugetului și tot felul de aberații fiscale care riscă să afecteze dezvoltarea economică a României pe termen mediu și lung. Mai precis, să frăgezim majoritatea parlamentară, să ducem lucrurile fie spre formarea unui nou Guvern, fie spre alegeri anticipate”.

Nici o lună mai tîrziu, același Orban anunță public:

”Vom depune un proiect de lege pentru a combate traseismul politic, o chestiune care este solicitată de 90% din societatea românească şi cred că este momentul să punem piciorul în prag şi să arătăm clar cine vrea perpetuarea traseismului politic şi cine nu vrea perpetuarea traseismului politic. În ce ne priveşte pe noi, vom iniţia un proiect de lege pentru a interzice traseismul politic, iar parlamentarii care îşi părăsesc partidul pe listele căruia au fost aleşi, să îşi piardă mandatul”.

Te freci la ochi, năuc, și nu înțelegi nimic.

Alt caz halucinant: PNL se trezește brusc că legea privind alegerea edililor într-un singur tur nu mai e bună și propune modificarea ei, cu introducerea a două tururi. Orban însuși bate cu pumnul în masă. La dezbaterea în Comisia senatorială de Administrație publică, însă, doi dintre cei trei liberali membri absentează strategic, iar al treilea se abține la vot, astfel că proiectul încasează aviz negativ!

Sunt doar două exemple de mesaje schizofrenice transmise de liberali propriului electorat.

Dar, adevărata dramă a partidului e că între respectivul electorat și leadershipul partidului s-a căscat, demult, o prăpastie.
În fapt, PNL este, la această oră, electoral vorbind, un PSD mai mic.
Un partid condus perpetuu de bugetari, care și-a devorat sistematic puținele figuri autentic capitaliste și care a ajuns să fie susținut de acea parte a bugetarilor și pensionarilor care nu agreează PSD, din varii motive, și foarte puțin, de electoratul pe care scontează liberalii, declarativ. Adică clasa de mijloc și de sus.

Electoratul real al PNL aplaudă, discret, pomenile electorale ale PSD, e cu gîndul la legea pensiilor și speră cu tot sufletul să se întîmple ceva în justiție care să mai domolească avîntul anti-corupției.

Puțini vor fi observat, probabil, imensul ofsaid în care partidul l-a lăsat pe Ludovic Orban recent, cînd liberalul a declarat ”Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu vor să subordoneze politic Parchetele, pentru a inhiba anchetele, iar PNL va lupta cu toate armele pentru a împiedica adoptarea schimbărilor anunţate de ministrul Justiției”.

Un mesaj extrem de important, care nu a fost urmat de nicio reacție din partea celorlalți lideri, deși se transmisese ordin în teritoriu, conform informațiilor noastre, să se facă tapaj pe subiect, să se organizeze conferințe de presă, să se dea declarații etc.
Nimeni nu îl urmează pe Orban în luptă, deși se vede cu ochiul liber că nici acesta nu e animat de prea multă energie.

Adevărul crud e că PNL nu acționează contra PSD în niciun mod pentru că îi convine guvernarea acestuia și măsurile care se iau; practic, PSD decide și în favoarea electoratului real al PNL.
Social-democrații scot cartofi fierbinți din foc și în contul PNL; de ce să îi întrerupi din activitate, oare?

Desigur, din acest peisaj politic lipsește electoratul autentic de dreapta, exact cel căruia PNL pretinde că i se adresează. Reprezentanții mediului privat, singurul productiv la noi, se văd aproape total lipsiți de reprezentare; unii au încercat alternativa cu USR, dar s-au fript dramatic.
Consecința e că exact acest segment dinamic al societății alege, deziluzionat, să nu se mai prezinte la vot.
Cu atît mai mult cu cît, la orizont, nu se întrezărește nicio speranță pentru dreapta autentică.
Se vorbește de necesitatea unui partid naționalist, a altuia care să fie plasat la stînga PSD, dar nimic serios despre un autentic partid de dreapta.

Nici nu e de mirare că, de vreo cîțiva ani încoace, liderii PNL, fie că s-au numit Crin Antonescu, Alina Gorghiu, Raluca Turcan ori Ludovic Orban, vorbesc insistent de nevoia deschiderii partidului către exterior, către nume noi, proaspete, de valoare, dar de venit mai mult se pleacă, fie-ne îngăduită o glumă.
În mandatul Orban a venit, cu tam-tam, doar traseistul Mihail Neamțu, un adversar, cîndva, al liberalilor.

Pleacă, în schimb, vechi membri dezamăgiți.

Demisia, după 27 de ani, a lui Puiu Hașotti merita mai multă considerație, nu că ar fi fost el vreo lumină a liberalismului, dar se număra, totuși, printre membrii fondatori. ”PNL-ul de astăzi nu mai seamănă cu cel în care m-am înscris eu”a atras atenția fostul ministru, la plecare.
Nu s-a comentat aproape deloc pe subiect, însă.
Pentru că nimănui, în partid, nu îi pasă.

PNL așteaptă, cum spuneam, roadele guvernării PSD, speră să vină la putere grație erodării acestuia și a eventualelor mișculații ale Cotrocenilor, se plasează cuminte în spatele lui Iohannis pentru un al doilea mandat și, din cînd în cînd, mai pomenește cîte ceva despre Brătieni și alți înaintași glorioși.
Puțin, prea puțin pentru ultimul mare partid rămas pe dreapta.

Sursa: Inpolitics.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.