Reteaua Corect

PNL și PSD, dispută pe data când va avea loc votul pentru noul Guvern

Scris de newsreporter in 23 octombrie 2019 la 11:22, in Politics. 39 vizualizari Intra in discutie Taguri30 octombrie, 4 noiembrie, data, guvern, PNL, PSD, vot shortlinkhttp://crct.ro/nvav

Liberalii ar vrea ca votul de învestitură pentru noul Guvern să fie dat într-un plen reunit al Parlamentului, miercuri, 30 octombrie. Cu toate acestea, PSD ar vrea ca votul să fie dat de Legislativ luni, 4 noiembrie au declarat surse parlamentare, pentru MEDIAFAX, potrivit Știripesurse.ro.

Potrivit surselor citate, PSD ar vrea ca Birourile permanente reunite să aprobe următorul calendar: audierea miniștrilor marțea, miercurea și joia viitoare, iar votul să fie dat luni, 4 noiembrie.

În schimb, premierul desemnat Ludovic Orban a declarat, marți, că ar vrea ca votul de învestitură să fie marțea sau miercurea viitoare, respectiv pe 29 sau 30 octombrie.

„Propunerea noastră a fost să susținem un calendar de învestitură cât mai rapid. Luni cel mai probabil vor fi convocate Birouri permanente reunite. Audierea miniștrilor luni, dacă este posibil și marți dimineață. După ora 14.00 să fie votul de învestitură. Dacă nu este posibil,să fie luni după-amiaza și marti audierile candidaților la funcția de miniștri și miercuri votul de învestitură”, a afirmat Ludovic Orban, marți, la Parlament, după negocierile cu USR.

Constituția prevede că prim-ministrul desemnat va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Birourile permanente stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului, luând totodată măsuri pentru convocarea deputaţilor şi senatorilor.

Fiecare candidat pentru funcţia de ministru, înscris în lista Guvernului, va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru. În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care îl vor prezenta candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Respectivele avize vor fi depuse la cele două birouri permanente care dispun difuzarea lor deputaţilor şi senatorilor.

Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcţia de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială. Dacă prim-ministrul desemnat a nominalizat o altă persoană pentru funcţia de ministru, respectiva persoană va fi audiată iar votul pentru acordarea încrederii Guvernului se va da după depunerea unui nou aviz.

Pentru a trece, Guvernul propus are nevoie de votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor din Parlament, adică 233 dintre totalul de 465. Votul este secret şi se exprimă prin bile.

Știripesurse.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.