Reteaua Corect

PNL a dat cu napalm pe magistratură

Razboi deschis intre puterea judecatoreasca si regimul PNL, dupa ce marti, 28 ianuarie 2020, in Camera Deputatilor s-a dat votul final pe proiectul de lege care va taia pensiile de serviciu ale mai multor categorii profesionale, inclusiv ale magistratilor si grefierilor, scrie Luju.ro

Proiectul de act normativ adoptat de Parlament va fi trimis in cel mai scurt timp la presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, pentru promulgare, moment in care PNL spera sa acumuleze un urias capital electoral, dupa ce a instigat populatia Romaniei impotriva magistratilor si a altor categorii cu pensii de serviciu, pretextand ca in acest mod va repara „o inechitate sociala”.

 

Brutala masura de taiere a pensiilor – cu care redactia Lumea Justitiei nu este de acord – a cazut taman in toiul protestelor din intreaga tara, in care majoritatea instantelor de judecata si-au suspendat de cateva zile activitatea, alegand sa solutioneze doar cauzele urgente. Este de asteptat ca aceste proteste sa creasca in intensitate, cu efecte devastatoare pentru justitiabili, precum si pentru mediul de afaceri, intrucat litigiile cu mize financiare uriase vor fi blocate pe termen nelimitat.

 


 

Cat ne va costa populismul PNL?

 


 

In loc ca situatia sa fie expusa corect in fata opiniei publice (in sensul de a se gasi solutii ca si celelalte categorii sociale sa aiba salarii si pensii apropiate de cele ale magistratilor), regimul PNL nu a facut altceva decat sa asmuta clasele defavorizate impotriva celor cu venituri decente. Corect ar fi fost ca problema sa fie pusa invers – in sensul: cum sa facem ca toata populatia sa aiba un venit decent? Pentru ca, de exemplu, daca pensiile minime ar fi fost stabilite la 500 de euro, iar salariul minim la 1.000 de euro, nimeni din societate nu s-ar mai fi aratat deranjat de pensiile asa-zis „speciale” ale magistratilor.

 

In nenumarate randuri, voci avizate din sistemul judiciar au avertizat ca taierea pensiilor magistratilor va duce la un exod din profesie, intrucat daca se va ajunge ca dupa o cariera de judecator sau procuror sa iesi la pensie cu 4-5.000 de lei pe luna, multi magistrati vor parasi sistemul si se vor indrepta spre zone mai profitabile, cu consecinta blocarii activitatii de judecata din cauza numarului urias de dosare ce va trebui solutionat de un numar mic de magistrati si grefieri care mai accepta sa ramana in sistem. Masura populista a PNL va duce pe termen scurt la plecarea imediata a magistratilor cu vechime si experienta profesionala, cu consecinta scaderii calitatii actului de justitie.

 

Masura risca sa declanseze un adevarat razboi judiciar intre magistrati si actuala putere, fiind de asteptat ca multi judecatori si procurori sa actioneze in judecata statul roman pentru despagubiri, mai ales cei care au contractat credite, garantand cu cuantumul pensiei „speciale” si care vor ajunge in situatia sa nu mai poata plati ratele.

 

Redactia Lumea Justitiei considera ca taierea pensiilor magistratilor este o crima care nu are alt scop decat ca PNL sa acumuleze un imens capital electoral de pe urma instigarii populatiei impotriva magistratilor, cu mesaje ca acestia ar avea pensii nemeritate.

Inalta Curte va ataca legea la CCR

 

Incheiem, mentionand ca proiectul de lege privind eliminarea pensiilor de serviciu ale judecatorilor si procurorilor a fost adoptat de Camera Deputatilor cu 247 de voturi „pentru”, 21 de abtineri si niciun vot „impotriva”Din informatiile noastre, Inalta Curte de Casatie si Justitie va ataca legea la Curtea Constitutionala a Romaniei miercuri, 29 ianuarie 2020.

 

UPDATE

 


 

ICCJ a anuntat ca presedinta instantei, judecatoarea Corina Corbu, a convocat Sectiile Unite pentru data de miercuri, 29 ianuarie 2020, la ora 18:00, in vederea sesizarii CCR.


Iata textul convocatorului (vezi facsimil):

 

„In conformitate cu dispozitiile art. 27 alin. (1) din Regulamentul privind organizarea si functionarea administrativa a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, la data de 29 ianuarie 2020, orele 18.00, la sediul din str. Batistei, nr. 25, judecatorii instantei supreme sunt convocati pentru constituirea in sectii unite, in vederea exercitarii atributiei prevazute de dispozitiile art. 25 lit. c) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Ordinea de zi a sedintei:

Sesizarea Curtii Constitutionale, in vederea exercitarii controlului de constitutionalitate, inainte de promulgare, asupra propunerii legislative privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputati si senatori, judecatori si procurori, personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor, politisti, functionari publici cu statut special, functionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic si consular al Romaniei, membrilor Curtii Constitutionale si a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania (Pl-x 292/2019)”.

 

 

Luju.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.