Reteaua Corect
Tesu Solomovici

PLONTER

Scris de Tesu Solomovici in 08 aprilie 2021 la 11:35, in Politics. 723 vizualizari Intra in discutie Tagurialegeri, guvern, israel shortlinkhttp://crct.ro/nxEu

Adică, în românește, încurcătură de mațe. Politice. Niciodată în cei 73 ani de existență ai Israelului, situația politică n-a fost mai încurcată. Cea de-a patra rundă de alegeri, (în ultimii doi ani!), n-a dat un învingător capabil să formeze în guvern viabil și stabil. Un asemenea învingător ar fi avut nevoie de 61 de deputați, din cei 120 de deputați ai Knesset-ului, care să-l dorească prim-ministru. Acești 61 de deputați au fost imposibil de găsit. Țara, care, deși a înclinat bine spre dreapta, e prea fărămițată politic, ego-urile câtorva dintre fruntașii politici sunt prea dominante, așa că nu ne miră greutățile aproape insurmontabile ivite.

Panorama politică e dezolantă. Beniamin Netanyahu (președintele Partidului „Licud” - 30 de mandate parlamentare)) e istovit, dar nu renunță, Iair Lapid (președintele Partidului „Ieș Atid” - 17 mandate) are putere dar nu poate să se folosească de ea, Naftali Bennet (președintele Partidului „Yamina”), are doar 7 mandate dar a devenit cel mai important „jucător”, Gideon Saar (președintele Partidului „Noua speranță” - 6 mandate) nu mai e relevant, nici Beni Gantz (președintele Partidului „Kahol-Lavan) cu cele 8 mandate, și nici Avigdor Lieberman (președintele Partidului „Israel Beiteinu” - 7 mandate), și Meirav Michaeli (președintele Partidului Muncii – 7 mandate) nu mai sunt relevanți, iar Arie Deri (președintele Partidului religios „Șas” - 9 mandate) și rabinii Iacov Leitzman și Moșe Gafni ( partidul religios „Yaadut Hatora” - 7 mandate), se știe, îi susțin pe Netanyahu, iar Bezalel Smotrici și Itamar Ben Gvir, naționaliști extremiști, cum e firesc, aparțin taberei lui Netanyahu.

               Pe cine am uitat? Ah, da, pe Mansur Abbas (președintele Partidului islamic „Raam”. 4 mandate) și Ouda și Tibi, șefii „Listei arabe reunite” (5 mandate). Cu Abbas „plonterul politic” s-a adâncit și a crescut în dramatism.

               În aceste condiții, Reuven Rivlin, Președintele Israelului, a fost nevoit, „contre coeur”, să-i încredințeze lui Netanyahu mandatul de a încerca să formeze viitorul guvern. Acesta are la dispoziție 28 de zile, și apoi încă 14 zile. Dacă nu va reuși, (și ar fi un miracol politic să reușească!), președintele țării ar putea să-i ofere altui politician șansa de a forma un guvern. Sau să predea Knesset-ului prerogativa de a găsi un candidat. Ceea ce înseamnă, lansarea celei de-a cincea runde de alegeri.

               Analiștii politici mai discută o variantă: șefii partidelor de dreapta, centrul și stânga, uniți în voința lor de a-l elimina pe Netanyahu de la conducerea țării, să-l propună pe Naftali Bennet prim-ministru. Ca să înjghebeze un bloc de minimum 61 de mandate, el ar trebui însă să fie sprijinit, din afara coaliției guvernamentale, de toți sau o parte din deputații arabi. Ceea ce, deocamdată, pare insurmontabil.

              Cei 120 de deputați ai Knesset-ului (Parlametul țării) au depus ieri jurământul. Toți, conform legii, aveau datoria să spună cuvintele: „Mă oblig” (să respect legile țării), numai câțiva deputați arabi au derogat de la această obligație, spunând alte vorbe. Deputații de dreapta i-au huiduit.

                Nu e pace sub cerul Parlamentului israelian. La sfârșit, fruntașii partidelor ar fi trebuit să facă o fotografie comună cu Reuven Rivlin, Președintele țării. Dar acesta s-a fofilat. A evitat astfel să se fotografieze alături de Beniamin Netanyahu, care cu câteva ore mai înainte se afla la Tribunal, la redeschiderea procesului în care e acuzat de corupție, mită și încâlcare a obligațiunilor publice.                        

             Începe o perioadă demențială, în care, vorba șansonetistului, „totul e posibil, totul e permis”. Ne putem aștepta la mari surprize...      

                                                                                                     

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.