Reteaua Corect
Tesu Solomovici

Persona non grata

La varsta venerabila de 85 de ani, faimosul scriitor german Gunther Grass, Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura, se pregatea sa plece in Israel. El si-a cumparat biletul de avion, si-a facut valiza, cand a auzit la radio ca rabinul Eli Ishai, ministrul de Interne al Israelului si presedintele Partidului religios ,,Shas”, l-a declarat ,,Persona non grata” si nu i se va permite intrarea in Tara Sfanta.

Scriitorul a telefonat prietenilor israelieni si palestinieni care il invitasera, a incercat sa verifice daca aceasta nazbatie e adevarata si cand a aflat ca daca s-ar imbarca si ar pleca, risca sa fie arestat si v-a fi trimis, imediat, inapoi acasa, in Germania, s-a intristat enorm. Ce anume l-a determinat pe ministrul de Interne al Israelului sa-l declare indezirabil pe scriitorul german? Un poem de 9 strofe (69 de randuri) intitulat ,,Ceea ce trebuie spus”! In poemul publicat de Gunther Grass concomitent in patru dintre cele mai prestigioase publicatii europene si americane (cotidianul SUDDEUTSCHE ZEITUNG din Munchen, THE NEW YORK TIMES, LA REPUBLICA din Roma si El PAIS din Madrid), scriitorul german pune in aceeasi oala Iranul si Israelul, acuzand intentiile neumane israeliene de bombardare a centrelor nucleare iraniene. Ceea ce ar insemna, scrie Grass ,,asasinarea poporului iranian de catre fortele israeliene”.

Am citit si eu, in original, ,,opera” lui Gunther Grass, poezie nu prea am gasit, in schimb m-au izbit multele lozinci si subintelesuri politice. Desigur, ministrul israelian de Interne nu i-a interzis scriitorului german sa mai calce pe pamantul Tarii Sfinte iritat de insuficienta lirica a poemului. El si-a motiva decizia astfel: ,,Poeziile lui Gunther Grass sunt o tentativa de a revigora ura contra Statului Israel si a poporului evreu. Daca Grass vrea sa-si difuzeze creatiile mincinoase si deformate, sa faca aceasta din Iran, unde va gasi un public de admiratori”.

Poemul lui Gunther Grass l-a infuriat si pe prim-ministrul Beniamin Netanyahu, care a declarat: ,,Comparatia rusinoasa dintre Israel si Iran, statul care neaga Holocaustul si face un apel la distrugerea Israelului spune putine lucruri despre Israel, dar foarte mult despre Gunther Grass. Iranul sprijina multe organizatii teroriste, care lanseaza rachete asupra unor cetateni nevinovati. Iranul, nu Israelul, sprijina masacrul perpetuat de Siria impotriva cetatenilor sai. Iranul, nu Israelul, lapideaza femeile, spanzura homosexualii si reprima cu cruzime zecile de milioane ale cetatenilor sai. Timp de sase decenii, dl Gunther Grass si-a ascuns trecutul in Waffen SS. De aceea nu surprinde pe nimeni faptul ca el considera Statutul evreiesc drept cea mai mare amenintare a pacii mondiale si ii contesta dreptul la autoaparare. Toata lumea ar trebui sa blameze aceste declaratii incendiare si rusinoase”.

Intrebat daca decizia de a-l declara pe scriitorul german ,,persona non grata” nu e exagerata, Avigdor Lieberman, ministrul de Externe al Israelului, a subliniat: ,,Aceasta este o expresie a cinismului unei parti a intelectualilor occidentali, care, de dragul publicitatii si pentru a-si vinde cateva carti, sunt in stare sa sacrifice pentru a doua oara poporul evreu pe altarele antisemitismului. Ne asteptam ca sefii de stat din Europa sa combata vehement asemenea exprimari, fara a le mai permite autorilor lor sa beneficieze de onoruri publice sau de alta natura, caci s-a mai vazut si in trecut in ce masura micile scantei ale urii antisemite devin o valvataie cumplita, care afecteaza intreaga omenire”.

Multi dintre colegii de breasla si ziaristii europeni cred ca Gunther Grass a depasit linia rosie a bunului simt. ,,Autorul ar fi facuit bine sa se abtina, a declarat colega intru Premiul Nobel pentru Literatura, scriitoarea Herta Muller. El nu este intru totul neutru. Cand ai luptat odata in uniforma SS, nu mai esti in stare sa dai verdicte juste”. Henryck Broder (DIE WELT) socoate ca Gunther Grass este ,,prototipul intelectualului antisemit cultivat, ,,bine intentionat fata de evrei”, care insa a avut totusi dintotdeauina o problema cu evreii”. Un alt ziarist, din Koln, considera poemul ,,lipsit de gust, anacronic, tradand o serioasa necunoastere a situatiei politice din Orientul Mijlociu”. Cotidianul italian CORRIERE DELLA SERA, amintind de trecutul nazist al lui Gunther Grass, pune intrebarea ,,cum de a fost posibil ca intentia de a construi bomba atomica si amenintarile proferate de Iran la adresa Statului evreu, pe care vrea sa-l rada de pe fata pamantului, sa nu-l fi facut pe scriitor sa-si aminteasca de ura impotriva evreilor care a marcat de fapt chiar SS-ul in randurile careia a luptat in tinerete? O poezie nu ajunge pentru a camufla atata lipsa de sensibilitate”.

Valva negativa starnita si reactiile critice l-au lasat rece pe Grass. El a acuzat Israelul ca ,,se manifesta ca o dictatura. Ministrul de Interne al unei tari democratice se poarta ca regimul comunist din fosta Germanie de Est comunista. Ministrul Ishai nu ma poate impiedica sa tin minte, din vizitele mele anterioare in Israel, controversele din discutiile purtate pana tarziu in noapte cu prietenii mei despre viitorul Israelului ca o putere colonialista, care dupa 40 de ani a devenit un pericol amenintator”. Grass aminteste de cele doua tari care in trecut nu i-au dat viza de intrare: Germania comunista si Burma. ,,Germania comunista nu mai exista, scrie Grass. Dar guvernul unei puteri nucleare precum Israelul, care refuza orice control atomic, considera ca are dreptul sa faca ce-i trece prin cap si nu asculta avertismentele...”

In limba ebraica exista cuvantul ,,hutzpa”, cu sensul de obraznicie!

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.