Reteaua Corect

Pence a vorbit despre rachete Patriot în Estonia

Vicepreşedintele american Mike Pence a evocat duminică, la Tallinn, o posibilă instalare în Estonia a unor baterii de rachete de tip Patriot, însă fără să prezinte vreun angajament precis în acest sens, a anunţat gazda sa, premierul Juri Ratas, relatează AFP, potrivit news.ro, scrie Cotidianul.

”Am discutat astăzi despre acest lucru, dar n-am vorbit nici despre o dată şi nici despre o oră”, a declarat Ratas pentru radioteleviziunea publică ERR.

Bateriile Patriot lansează rachete de tip sol-aer care pot intercepta rachete sauu avioane.

”Am evocat manevrele (ruse) viitoare în apropierea frontierei estone (...). Şi modul în care Estonia, Statele Unite şi NATO trebuie să le supravegheze şi să facă schimb de informaţii”, a adăugat premierul.

Pence s-a limitat, în faţa presei, la generalităţi.

”Preşedintele Trump m-a trimis în Europa cu un mesaj foarte simplu. Şi anume că «America în primul rând» nu înseamnă «Doar America»”, a declarat el într-un interviu pentru trimisul special Fox News.

”Mesajul nostru către ţările baltice şi mesajul meu în vizitele în Georgia şi Muntenegru va fi acelaşi: (le transmit) aliaţilor noştri de aici, din Europa de Est, că suntem cu voi, suntem de partea voastră pentru libertăţi. Este o mare onoare să fim alături de voi”, a spus el.

Vicepreşedintele american a reafirmat în faţa presei ataşamentul Washingtonului faţă de Articolul 5 al Cartei NATO - un atac asupra unui membru al Alianţei este considerat un atac asupra tuturora - şi a felicitat Estonia pentru prezenţa militarilor săi în Irak şi Afganistan.

El a amintit că această ţară este unul dintre cei şase membri NATO care îşi îndeplinesc obiectivul care constă în cheltuirea a cel puţin 2% din PIB în Apărare.

În aproape toate răspunsurile sale, Pence l-a citat pe Trump. Strângând mâinile a câţiva trecători într-o piaţă din centrul istoric al Tallinnului, el a făcut-o din nou. Salutat de un turist francez, el a amintit vizita lui Trump la Paris pe 14 iulie, iar unui polonez i-a spus că şeful său a vizitat recent Varşovia.

Vizita lui Pence în Estonia este prima etapă a unui turneu menit să le ofere asigurări celor trei ţări baltice de la frontiera cu Rusia, care doresc o consolidare a prezenţei militare americane pe teritoriul lor.

Potrivit unei surse militare estone, instalarea pe teritoriul eston a unor baterii antirachetă de tip Patriot este unul dintre obiectivele celor trei ţări baltice - Estonia, Lituania şi Letonia. O baterie de acest tip a fost instalată recent în Lituania, însă doar pe timpul unui exerciţiu.

Ţările baltice şi Polonia, la frontiera cu Rusia, se tem de un eventual atac rus, iar Alianţa Nord-Atlantică este pe cale să desfăşoare patru batalioane multinaţionale în aceste ţări, în Europa de Est.

Rusia, la rândul ei, acuză NATO că vrea să o încercuiască.

Pence urmează să fie primit luni, la Tallinn de preşedinta estonă Kersti Kaljulaid şi de omologii ei lituanian Dalia Grybauskaïte şi leton Rajmonds Vëjonis.

El se va adresa după aceea militarilor unuia dintre cele patru batalioane din cadrul Forţei Enhanced Forward Presence, mobilizate de NATO în Europa de Est ca răspuns la temeri provocate de anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 şi de conflictul din estul Ucrainei.

Luni seara, Pence urmează să susţină un discurs similar la Tbilisi, în prezenţa preşedintelui georgian Giorgi Markvelaşvili, iar marţi a premierului Giorgi Kvirikaşvili.

Asigurări cu privire la susţinerea Statelor Unite faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială ale ţării vor fii binevenite, cu atât mai mult cu cât Georgia nu este membră NATO, iar amintirea războiului ruso-georgian din august 2008 este încă puternică.

Cu scopul de a ilustra acest lucru, vicepreşedintele american se va întâlni marţi cu militari americani şi georgieni care participă la exerciţiul Noble Partner 2017.

Aceste exerciţii comune, cele mai importante până în prezent între cele două ţări, au început duminică.

La ele participă 800 de militari georgieni şi 1.800 de militari americani.

Pence va vizita după aceea Muntenegrul, p mică ţară slavă şi ortodoxă la Marea Adriatică, ce a aderat la NATO pe 5 iunie.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.