Reteaua Corect
Corneliu Leu

Partea europeana si contemporana a lantului la caine (I)

Scris de Corneliu Leu in 25 februarie 2013 la 19:31, in Politics. 48 vizualizari Intra in discutie Taguricaine, contemporan, european, lant, parte shortlinkhttp://crct.ro/niuZ

Se comenteaza mult faptul ca o doamna fost procuror si actual europarlamentar a luat apararea libertatii presei din propria ei tara, opunandu-se unei legi prin care o comisie a Parlamentului European ar fi dorit sa interzica infiltrarea redactiilor cu agenti ai serviciilor secrete. „Comisia pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne (Comisia LIBE) a Parlamentului European a adoptat propunerea ActiveWatch privind introducerea unor masuri legislative care sa interzica la nivelul statelor membru ale UE infiltrarea in redactii a agentilor sub acoperire din serviciile de informatii... Initiativa ActiveWatch are la baza infiltrarea redactiei Jurnalul National, de catre ServiciuInl Roman de Informatii – caz devoalat de „cotidianul.ro”, in luna august 2012. Printre europarlamentarii romani membri ai Comisiei LIBE care au votat impotriva amendamentului se afla si doamna...” - anunta ActiveWatch, dand numele unei persoane bine cunoscute pentru eforturile de a gasi printre structurile Statului de Drept elemente prin care se pot reface anumite elemente de represiune la indemana unor tendinte totalitariste.

La varsta mea ii multumesc doamnei respective pentru taria care-i place... s-o aiba in reactiile parlamentar-europene, ajutandu-ma sa-mi amintesc de momente cand ii vedeam in Marea Adunare Nationala si alte foruri gen CPEX pe inaintasii care au facut-o procuror.

Pentru ca povestea cu agentii infiltrati e veche, facand parte din tristele amintiri pe care am inceput sa le public despre perioada cand spuneai „aoleu” la orice anunt privind imbunatatirea nivelului de trai sau largirea libertatilor democratiei socialiste.

Astfel imi amintesc de o sedinta la Uniunea Scriitorilor cand se infiera o proza denumita „Leul albastru”  apoi altele in care se infiera una denumita „Drumul cainelui”, sau  alta  denumitva „Ostinato”, urmate cu sanctiuni, excluderi si topiri de carti. Dar, in acelasi timp, sub dirijarea ideologica a unui secretar al Uniunii, poet care mai publica si astazi, se sugera discret o deschidere cam a la „dezghetul” de dupa Stalin: Cum ca „la partid s-ar agrea si  nu s-ar pedepsi publicarea unor versulete onirice”, facandu-i pe baieti sa dea navala intr-acolo. De ce? Pentru ca titlurile citate vorbeau cu vehementa realista despre niste racile ale regimului, riscand sa fie cautate si insusite de zeci si sute de mii de cititori, in vreme ce „deschiderea” modest onirica spre care politrucii ne impingeau cu generoasa diversiune, era o problema de  cateva zeci sau sute de exemplare consumate in suc propriu intre cateva elite ultraspecializate pe acest gen de literatura. Deci, nici un pericol public si, pe deasupra, anihilarea spiritului civic prin care protesteaza scriitorul vizionar.

Iar toata aceasta cenzura dura pe de o parte si demonstratie de ingaduinta ideologica, pe de alta, era practicata prin oameni care se pretindeau a fi din interiorul obstei noastre, adica din breasla, adica, chipurile „din aceeasi simtire profesionala” cum ar fi si agentii infiltrati astazi.

Pentru ca, de la o vreme, ajunsesera aproape cu totii sa fie „de-ai nostri”, publicand carti si fiind indelung laudati de critica literara, de la cel mai inalt secretar al C.C. si pana la modestul secretar de breasla de la Uniunea Scriitorilor, pe care mama europarlamentarei de astazi il invita la sezatori cu pionierii de ieri. Erau o gasca intreaga de baieti destepti care de abia asteptau sa le fie aprobata la partid cate o asemenea diversiune calcand in picioare literatura adevarata si publicandu-si „omagiile” lor. La ei ajungeau, mult doritele astazi de catre doamna fost procuror, pagini de corectura  adica revista sau cartea trasa intr-un sigur exemplar, care nu avea cum fi raspandit decat cu voie de la politie. Tirajul propriu zis, intra insa la tipar de abia dupa ce ei luau masuri de cenzurare a unor articole, de anihilare a unor autori, de avertizare a unor organe a caror interventie nu mai avea nevoie sa depaseasca stalinismul prin unele „deschideri ideologice” de natura lungirii lantului la caine cu doi centimetri.

Iar doamna cu taria (de caracter, bine-nteles) care baga strambe la o lege de drept european, ar dori, oare, repunerea in functiune a unor asemenea lanturi? Pai ar trebui sa-si evalueze mai intai partidul si mentorii, ca sa vada daca are un gard atat de puternic incat sa le lege pe toate.

 

(va urma)

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.