Reteaua Corect

UPDATE Moțiunea împotriva lui Tudorel Toader a fost respinsă

Plenul Camerei Deputaţilor a votat, miercuri, moţiunea simplă intitulată „Ministrul Justiţiei, un ministru de nota 4 (patru)”, în care PNL şi USR îi solicită demisia lui Tudorel Toader, scrie Mediafax. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că nu le va sugera social-democraţilor cum să voteze.

UPDATE: Camera Deputaților a respins moțiunea simplă prin care PNL și USR cer demisia lui Tudorel Toader din funcția de ministru al Justiției. Moțiunea simplă a fost respinsă de deputați cu 171 de voturi "împotrivă", 99 "pentru" și 5 abțineri. AU fost și 7 deputați care nu votat deloc.

 

Știrea inițială:

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi, în momentul dezbaterii moţiunii la adresa sa, în Camera Deputaţilor, că este nevoie de revenirea la normalitate în justiţie, iar aici a pomenit achitările în serie şi recuperarea prejudiciilor.

 

"Trecând peste discursul politic sau din alte interese, mesajul ci prin activităţile pe care le desfăşurăm la Ministerul Justiţiei este acela de revenire la normalitate în înfăptuirea Justiţiei. Revenirea la normalitate, un exemplu, cel mai recent, înseamnă să nu ai un cetăţean indiferent de funcţie, dacă e primar sau nu, care să îţi fie trimis în judecată, să stea în puşcărie şi apoi să fie achitat. Sigur, îi dă CEDO 3000 de euro despăgubiri. Este un act intolerabil în statul de drept şi dacă ar fi un singur exemplu, ar fi bine, dar din păcate vedeţi, că nu aveţi încotro, din ce în ce mai multe exemple. Revenirea la normalitate înseamnă să ne cunoaştem şi să ne respectăm competenţele", a spus Tudorel Toader.

 

 

Ministrul Justiţiei a vorbit şi despre recuperarea prejudiciilor, ca măsură prioritară în justiţie.

"Revenrea la normalitate înseamnă norme juridice clare, previzibile, predictibile, pe care să le cunoască să le respecte destinatarii normelor, dar şi cei care le aplică. Revenirea la normalitate e să ne racordăm la standarde europene, să reducem durata de soluţionare a proceselor, să reducem numărul de achitări, mai ales când e vorba că fapta nu există. Revenirea la normalitate e să trecem de la o politică penală represivă, la una preventivă, în care un rol important să aibă recuperarea prejudiciilor. Revenirea la normalitate e să nu mai moară oameni în penitenciare", a mai spus ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader a mai spus în Plen că niciun judecător sau procuror nu a recunoscut că a greşit când a trimis în judecată un om nevinovat.

„Pentru multele erori, achitări de oameni nevinovaţi, aţi văzut vreun procuror sau judecător care să spună că <Da, am greşit că l-am trimis în judecată ani de zile>, sau urmărire penală, sau că <L-am condamnat şi a stat nevinovat în puşcărie>? Categoric, nu. Şi categoric nu vă doresc aşa ceva”, a declarat, marţi, ministrul Justiţei, Tudorel Toader, la dezbaterile pe marginea moţiunii simple prin care opoziţia îi cere demisia.

Ministrul de resort a precizat că a făcut această menţiune ca urmare a faptului că în textul moţiunii simple scrie că politicienii condamnaţi penal „se victimizează” şi nu recunosc deciziile instanţelor.

„Aţi făcut referire la sistemul sovietic. Am văzut că spune în moţiune de nota 4. Autorii moţiunii nu au spus care a fost sistemul de referinţă. Repetând de trei ori sistemul sovietic, dl deputat (care a citit moţiunea - n.r.) este tânăr şi nu îl bănuiesc că are nostalgii după sistemul sovietic, unde nota de notare, grila, era de la 1 la 5. În acelaşi timp, mai e un principiu care spune că cel care te evaluează trebuie să fie cel puţin egal în grad profesional cu tine şi eu ştiu că dl deputat ştie conţinutul, proprietatea afirmaţiilor făcute. Azi înţeleg cât de importantă este protecţia, liberatatea de exprimare a opiniilor politice, care îţi permite să spui orice, oricând”, a adăugat ministrul Justiţei.

Referitor la acuzaţiile Opoziţiei cu privire la vizitele exotice pe bani publici, ministrul Justiţiei a declarat că va prezenta situaţia deplasărilor din ultimii 5-6 ani de la minister.

Acesta a adăugat că niciun judecător sau procuror nu a recunoscut că a greşit când a trimis în judecată un om nevinovat. Precizările lui Toader au venit ca urmare a faptului că în textul moţiunii simple scrie că politicienii condamnaţi penal „se victimizează” şi nu recunosc deciziile instanţelor.

Toader a mai afirmat, la dezbaterea moţiuniii simple, despre retroactivitatea OUG 92 care modifică Legile Justiţiei, aflată în procedură parlamentară şi despre care a vorbit Opoziţia, că toată lumea ar trebui să ştie că această este lege civilă, deci nu poate fi aplicată pentru trecut.

"Mi s-a reproşat de ce numai după 5 zile am vorbit despre neretroactivitatea ordonanţei. Personal nici nu am considerat necesar să răspund despre neretroactivitate pentru că e o lege civilă. Toată lumea ştie, care ştie, că legea civilă are efecte numai pentru viitor", a răspuns Tudorel Toader.

Ministrul a făcut referire la importanţa ordonanţei pentru a nu intra în vigoare automat pensionările anticipate.

"Aţi făcut referire la Secţia de anchetare a magistraţilor, trebuie să scot în evidenţă că cel puţin în două rânduri, CCR a spus că soluţia legislativă e constituţională. Să vă aduc aminte că decizia CCR arată că nu încalcă independenţa, ci e o formă de garanţeie a indepedenţei. (...) Aţi întrebat ce le-am spus colegilor Comisiei de la Veneţia. Cel puţin în două rânduri, când au fost la Ministerul Justiţiei şi au discutat cu alte oficialităţi, au invitat un reprezentant al legiuitorului, pentru că altfel eu mă exprimam ca membru al Comisieie si ca membru al Guvernului", a completat Toader.

Ministrul Justiţiei a mai spus că, având în vedere titlul moţiunii simple, respectiv „Ministrul Justiţiei, un ministru de nota 4 (patru)”, aleşii partidelor de Opoziţie au nostalgiile sistemului sovietic, unde notarea e de la 1 la 5.

De asemenea, Toader a anunţat, cu privire la construirea cartierului Justiţiei, că există un memorandum cu Banca Mondială pentru finanţare şi că se aşteaptă la Guvern aprobarea PUZ pentru a putea fi continuate procedurile.

În schimb, deputatul PNL Ioan Cupşa i-a cerut marţi, ministrului Justiţiei, în timpul dezbaterilor din plen pe moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, să prezinte „probele” pe care le are cu privire la „documentul faimos” - dosarul de candidatură al lui Augustin Lazăr la funcţia de procuror general.

„Care sunt probele pe care le are că acel faimos document, documentul-bombă, se regăsea în dosarul de candidatură al domnului Lazăr?”, a întrebat deputatul liberal.

În replică, Toader a spus că va publica miercuri dimineaţă documentele referitoare la numirea în funcţie a lui Augustin Lazăr. Acesta a adăugat, în legătură cu procedura de revocare a procurorului general, că CCR a statuat, printr-o decizie, că există şase motive pentru atacarea unui act în contencios administrativ.

Liviu Dragnea, mesaj pentru PSD la votul privind moţiunea în cazul lui Tudorel Toader: Nu le dau sugestii

Referitor la votul în plenul de miercuri al Camerei Deputaţilor, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că nu va sugera social-democraţilor cum să voteze la moţiunea simplă împotriva lui Tudorel Toader, lăsând la latitudinea fiecărui ales să îşi exercite votul. De cealaltă parte, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că e rolul majorităţii să voteze împotrivă.

„<<Pentru fiecare dintre noi vine o vreme a evaluării>>, spuneaţi la un moment dat. Astăzi, a sosit timpul să fiţi evaluat dumneavoastră, domnule Ministru al Justiţiei, iar în urma evaluării noastre, efectuate în temeiul dispoziţiilor constituţionale, am concluzionat că sunteţi un ministru de nota 4!”, se arată în textul moţiunii simple.

Documentul spune că Tudorel Toader este vinovat de faptul că ridicarea MCV devine un obiectiv tot mai îndepărtat pentru români. În moţiune se mai arată că ministrul Justiţiei este „un simplu instrument” în mâna celor deranjaţi de justiţia independentă. Pe parcursul a 20 de puncte, PNL şi USR îl acuză pe Toader că a „promovat politizarea justiţiei”. De asemenea, ministrul Justiţiei este acuzat că a încălcat legea prin OUG pe legile justiţiei, că le-a făcut infractorilor „un cadou” şi că a întors România în perioada Năstase-Stănoiu.

„Domnule ministru, în afara unor vizite exotice, făcute pe bani publici, cu bilete de avion cumpărate la clasa economic, a desenării unor proiecte fantasmagorice cum este cartierul justiţei din Bucureşti, a unor apariţii publice în care vă etalaţi dorinţa de avea talent de povestitor, a afirmaţiilor publice prin care aţi afectat independenţa sistemului judiciar, în afară de lovitura pe care încercaţi să o aplicaţi luptei împotriva corupţiei, nu prea aveţi cu ce vă lăuda de când aţi devenit ministru. Nu aţi făcut mai nimic în folosul justiţiei, ci aţi făcut suficient de multe şi de grave lucruri în defavoarea justiţiei, motiv pentru care, în finalul evaluării noastre, după ce aţi primit nota 4 (patru), vă rugăm să meditaţi dacă nu cumva a sosit timpul să vă luaţi în primire postul de notar, sau să vă reîntoaceţi în avocatură să apăraţi infractori în mod onest, contra unui onorariu, nu pe bani publici!”, mai arată PNL şi USR în textul moţiunii simple.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.