Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Paradoxuri marca Laura Codruța Kovesi

Referitor la prima anchetă dintre cele aproape 20, care o vizează pe Laura Codruța Kovesi, e interesant de observat din capul locului existența unor situații de tip paradoxal. Dintre care voi dezvolta doar două. Și anume statutul ei de suspect, care se poate transforma cu rapiditate în statut de inculpat, și tipurile de reacție în plan intern și în plan extern, care însoțesc investigațiile Secției speciale care îi anchetează pe procurorii care au săvârșit derapaje grave.

Aparent, faptul că doamna Kovesi este cercetată penal nu ar trebui să reprezinte vreun fapt senzațional. În definitiv, înaintea ei și chiar cu contribuția ei directă, au fost cercetați penal procurorul general al României, șeful structurii anti-mafia – o structură mai mare și mai importantă decât DNA – un adjunct al procurorului general, care de altfel a și fost condamnat, un judecător de la Înalta Curte, umflat de DNA chiar din sala de tribunal și un judecător al Curții Constituționale. Am dat doar câteva exemple, rezumându-mă exclusiv la persoane, unele mai importante decât Laura Codruța Kovesi, care provin din același sistem. De aceea este absolut uimitor că, spre deosebire de toate situațiile anterioare, pentru prima dată există șansa acum, ca o anchetă să se desfășoare în parametri normali în respect față de prevederile Codului penal și Codului de procedură penală și în raport cu drepturile și libertățile fundamentale ale omului. Ironia sorții, o ironie foarte groasă, face ca exact personajul care a călcat în picioare cu cinism de-a lungul unei lungi perioade de timp drepturile procesuale ale celor anchetați – și este vorba de mii și mii de persoane – să fie primul subiect cât de cât cunoscut, care beneficiază de noile prevederi legislative. Împotriva cărora s-a pronunțat în mod constant. Laura Codruța Kovesi are șansa de a beneficia de o anchetă corectă și de un proces corect, dacă împotriva ei va fi depus un rechizitoriu, un proces în care nu va mai interfera „câmpul tactic” al Serviciului Român de Informații.

Al doilea paradox este tipul și amploarea reacțiilor în plan intern și extern. Niciodată până la Laura Codruța Kovesi nu au existat reacții atât de violente contra sistemului judiciar și de solidarizare cu persoana supusă anchetei, deși, așa cum am arătat mai sus, au fost cercetate și alte persoane cu un un rang la fel de important sau chiar mai important în sistem. Ca să nu mai vorbim de prim-miniștrii anchetați, de viceprim-miniștri, de miniștri, de primari ai unor importante orașe, de senatori și deputați. Nicicând și pentru nimeni nu a fost organziat vreun miting și nici nu au existat inițative scelerate de tipul celei lansate de domnul Iulian Fota, care propune, nici mai mult nici mai puțin decât proteste cu lumânări, după modelul Laszlo Tokes, la domiciliul doamnei Laura Codruța Kovesi.

Ca să nu mai vorbim de reacția stupefiantă a președintelui României, care, deși a călărit un întreg val de acte de represiune, cărora le-au căzut victime nenumărate personalități din politică, din economie, din armată, din presă, din sindicate, din lumea medicală și dintre slujitorii Domnului, nu a ieșit până acum cu această excepție niciodată la rampă, pentru a solicita din partea anchetatorilor corectitudine și celeritate.

Tot o reacție fără precedent este cea venită din exteriorul României. Doamna Laura Codruța Kovesi, vinovată sau nevinovată, dar supusă unei anchete absolut legitime și neviciate până în prezent de vreo încălcare a normelor procedurale, este apărată pe întreg mapamondul, ca și când ar fi devenit o victimă  a unui sistem ticăloșit. Ea se află în circumstanțe extrem de stranii, asupra cărora m-am mai referit și mă voi mai referi, pe ultima sută de metri într-o competiție  pentru accesarea funcției de procuror șef al Uniunii Europene. În cursă au mai rămas trei candidați, unul provenit din Germania, altul din Franța și doamna Kovesi, care se pare că este chiar favorita. Cei care-o susțin pornesc de la premiza că noua Secție de investigare a infracțiunilor procurorilor încearcă din răsputeri să-i bareze doamnei Kovesi această fulminantă ascensiune la nivel european. Se solidarizează în jurul ei personalități marcante la nivel european, reprezentați ai grupurilor parlamentare UE, jurnaliști din presa europeană, dar și jurnaliști de peste ocean și, în urmă cu două zile, oare de ce nu m-am mirat, am auzit chiar și o declarație în acest sens a ambasadorului Statelor Unite la București. Niciodată pentru o persoană suspectă nu s-a făcut atâta tărăboi.

Să încercăm să vedem cum ar putea să arate cel mai negru scenariu posibil. La București se organizează demonstrații de stradă, inclusiv cu lumânări, în favoarea Laurei Codruța Kovesi. Partidele din opoziție se solidarizează și ele și se angajează ferm ca, atunci când vor veni la putere, să ucidă din fașă noua Secție specială care o investighează pe Laura Codruța Kovesi. Cum s-ar spune, dacă nu ne place melodia, spargem pianul. Din străinătate, autoritățile române sunt blamate în fel și chip și, în final, deși ancheta merge mai departe, doamna Kovesi este desemnată peste o săptămână procuror șef al Uniunii Europene. Chiar dacă, între timp, ea ar deveni din suspect inculpat. Chiar dacă, devenind inculpat, ea își pierde automat calitatea de procuror. Acest Parchet European va funcționa însă abia peste doi ani. Între timp, pe doamna Laura Codruța Kovesi o mai pândesc 17 dosare. Ea susține chiar că ar fi 30. În doi ani, nu este deloc exclus să mai apară și altele. Și, de asemenea, nu este deloc exclus ca ea să devină inculpat în mai multe dosare sau chiar să sufere vreo condamnare în primă instanță într-unul dintre acestea. Ce vor face mai marii Uniunii Europene, între care se distinge Germania ca principal mentor și protector al Laurei Codruța Kovesi? Vor merge înainte cu această desemnare? Sau vor amesteca din nou cărțile, pentru a face un alt joc? În cea de-a doua ipoteză, trebuie ținut cont de faptul că, între timp, aflată în funcție, Laura Codruța Kovesi va avea un rol determinant în construcția noii stucturi și mai ales în desemnarea aparatului care peste doi ani va deveni funcțional. Va fi după chipul și asemănarea ei. Experimentul practicat în România cu succes, prin care au fost decapitați oamenii politici contra precum și oamenii de afaceri care încercau să edifice o economie românească, va fi extins în Europa. Unde stăpânii doamnei Kovesi, pe mâna doamnei Kovesi, vor face o listă cu politicieni buni la nivel UE și o listă cu politicieni răi. O listă de afaceri care urmează să primească verde și să prospere, și o listă de afaceri cu bulină roșie, care urmează să fie decapitate de noul Parchet European.

Iar acest scenariu, cel mai rău posibil, poate fi împins încă și mai departe. Dacă, în România, Secția pentru investigarea procurorilor își va duce cercetările la bun sfârșit, dacă împotriva lui Kovesi vor fi întocmite mai multe rechizitorii și dacă instanțele de judecată nu vor mai putea fi influențate politic, iar Kovesi va primi condamnări penale în mai multe dosare, ce se va întâmpla? Va veni în România pentru a merge după gratii? Sau se va bucura în continuare de umbrela Germaniei?

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.