Reteaua Corect

Ministrii si secretarii de stat trebuie sa fie mai atenti la lucrarile Parlamentului

Scris de diana.diaconescu in 21 octombrie 2010 la 13:50, in Intern, Politics. 205 vizualizari Intra in discutie Tagurilegi, ministri, Parlament, secretari de stat shortlinkhttp://crct.ro/n4uy

Secretarii de stat vor fi obligati sa participe la lucrarile comisiilor parlamentare in care sunt dezbatute proiecte care vizeaza ministerele lor si vor verifica lunar stadiul proiectelor legislative, alaturi de ministri, relateaza Mediafax. Decizia a fost luata azi in cadrul unei intalniri, la Palatul Victoria, intre premierul Emil Boc, mai multi ministri si secretari de stat.

Conform Mediafax, discutiile s-ar fi axat pe modul in care reprezentantii Cabinetului trebuie sa actioneze in cadrul dezbaterilor parlamentare privind proiectele de legi pentru care exista un aviz al Executivului. Discutiile de la Palatul Victoria despre colaborarea Guvern-Parlament, vin in contextul in care parlamentarii PDL au votat doua proiecte de lege privind TVA si pensiile sub 2.000 de lei, care contraveneau politicii economice asumate de Executiv prin acordul extern cu FMI.

Membrii Guvernului au stabilit joi ca documentele reprezentand ordinea de zi a lucrarilor Parlamentului si avizele Executivului la initiative legislative sa fie verificate mai atent inclusiv de ministri, nu doar in grupurile parlamentare, iar secretarii de stat sa fie permanent prezenti la lucrarile comisiilor in care sunt dezbatute proiecte legate de ministerul din care fac parte. Stadiul proiectelor legislative din Parlament va fi verificat lunar atat de secretarii de stat, cat si de ministri, au mai declarat, pentru Mediafax, surse participante la discutie.

"S-a stabilit sa fie acordata o atentie mai mare in ceea ce priveste verificarea ordinii de zi a lucrarilor Parlamentului si punctelor de vedere formulate de Executiv la initiativele legislative si ca exemplare din aceste documente sa fie dublate si inmanate inclusiv ministrilor, nu doar membrilor grupurilor parlamentare, astfel incat sa se stie exact cum trebuie procedat la vot, iar punctul de vedere al Guvernului sa fie intotdeauna respectat", au aratat sursele.

"Prioritare din punct de vedere al Guvernului raman legile legate de acordul cu FMI, legislatia comunitara si fondurile europene", au mai spus sursele citate de Mediafax.

Ministrul Telecomunicatiilor, Valerian Vreme, sustine ca reuniunea de joi face parte din seria evaluarilor periodice ale adoptarii legilor al caror initiator este Guvernul. "A fost practic o sedinta a Guvernului legata de evaluarea proiectelor legislative ale Guvernului. Fiecare ministru are un grafic al legilor pe care si le-a propus in anul in curs. Este o discutie tehnica pe care o avem in fiecare luna", a declarat Vreme pentru NewsIn.

De asemenea, intrebat daca premierul Boc le-a recomandat ministrilor sa aiba o legatura mai stransa cu comisiile parlamentare si cu parlamentarii puterii, ministru de Interne, Traian Igas a raspuns: "Este normal ca ministrii si secretarii de stat sa fie in relatie permanenta cu Parlamentul si sa existe o comunicare pentru a nu avea neintelegeri in ceea ce priveste rezultatul votului  pe legile referitoare la fiecare minister in parte."

 

PDL nu a avut miercuri o pozitie unitara privind adoptarea celor doua legi. Daca parlamentarii PDL au spus  ca au votat din greseala si au initiat legi de anulare a celor doua acte, ministrul Ialomiteanu a spus ca se poate cere presedintelui sa o trimita la reexaminare, in timp ce ministrul Botis a spus ca a fost decizia Parlamentului, pe care Guvernul trebuie sa o implementeze. In plus, partenerii de guvernare, UDMR si UNPR au sustinut nevoia implementarii unei taxe pe valoare adaugata, adaugand ca au stiut ce au votat. Reprezentantii celor doua partide au recunoscut ca votul lor ar putea crea disensiuni in coalitia de guvernamant.

Cele doua proiecte de lege, privind scaderea TVA pentru alimentele de baza la 5% si neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei, au fost adoptate, in unanimitate, marti in plenul Camerei Deputatilor. Desi Guvernul anuntase ca nu sustine cele doua proiecte de lege, acestea au fost votate si de ministrul Dezvoltarii Elena Udrea, ministrul Muncii, Ioan Botis, ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, si ministrul Apararii, Gabriel Oprea. Proiectul de lege privind neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei a fost votat chiar si de ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.