Reteaua Corect

Orban și PNL, despre procedura asumării răspunderii

Scris de newsreporter in 13 decembrie 2019 la 10:57, in Politics. 62 vizualizari Intra in discutie Taguriasumarea raspunderii, democratic, guvern, Ludovic Orban, PNL, PSD shortlinkhttp://crct.ro/nvp2

Premierul Ludovic Orban a anunțat, joi, că, pînă la începutul săptămânii viitoare, va decide dacă își asumă răspunderea pentru legea bugetului de stat. Confruntat cu acuzația că e o procedură nedemocratică în acest caz și o premieră absolută, Orban a replicat, sec, că ”PNL e mai democratic când îşi angajează răspunderea decît PSD când trimite în dezbatere parlamentară proiecte de legi”. Altfel spus, Orban nu vede nicio problemă în a adopta bugetul de stat prin asumarea răspunderii, scrie Inpolitics.ro.

Interesant de remarcat, însă, cu niște ani în urmă vedea lucrurile radical diferit. Și nu doar el, ci tot partidul său.

Majoritatea actorilor politici, de la PSD la UDMR ori USR au avertizat, pe rînd, în aceste zile, asupra derapajului antidemocratic pe care l-ar constitui adoptarea bugetului de stat nu în parlament, prin dezbateri, ci prin asumarea răspunderii guvernului. În plus, Constituția României face o anume diferențiere între legea bugetului și alte legi, dedicîndu-i un articol special, 138, în care vorbește despre obligația guvernului de a trimite bugetul parlamentului spre adoptare.
Toate acestea nu îl impresionează pe Ludovic Orban și PNL, în ansamblu.

Acum fix nouă ani, însă, Orban & comp aveau cu totul alte principii. Să le reamintim:

În 15 decembrie 2010, deputații PNL, cu Ludovic Orban în frunte și susținuți de pesediști, depuneau o sesizare, cu nr.17.618, la Curtea Constituțională, contestînd asumarea răspunderii guvernului Boc – liberalul de frunte de azi – pe legea educației naționale.

Ce anume deranja liberalii în primul și în primul rînd?

Simplu:

”Se apreciază că sunt încălcate dispoziţiile art. 1 alin. (4) şi (5) coroborate cu dispoziţiile art. 61 alin. (1) şi ale art. 114 din Constituţie. Astfel, menţionându-se Decizia Curţii Constituţionale nr. 1.557 din 18 noiembrie 2009, deputaţii consideră că Legea educaţiei naţionale este neconstituţională în ansamblul său, adoptarea acesteia fiind realizată cu încălcarea normelor constituţionale referitoare la procedura de legiferare prin asumarea răspunderii de către Guvern.

Posibilitatea Guvernului de legiferare – ca autoritate legislativă delegată – nu poate fi neîngrădită, această prerogativă nereprezentând un drept nesusceptibil de exercitare abuzivă, deoarece în caz contrar s-ar permite eludarea principiului fundamental al separaţiei puterilor în stat, consacrat de art. 1 alin. (4) din Constituţia României.”(s.n.)

Și tot liberalii mai semnalau:

”Acceptarea ideii potrivit căreia Guvernul îşi poate asuma răspunderea asupra unui proiect de lege în mod discreţionar ar semnifica transformarea acestei autorităţi în putere legiuitoare, interferând cu atribuţiile de legiferare ale Parlamentului, şi ar fi de natură să încalce în mod flagrant dispoziţiile art. 1 alin. (4) şi ale art. 61 alin. (1) din Constituţie”.

Acum, Orban și liberalii nu mai sunt de părere că asumarea răspunderii guvernului e o soluție rezervată situațiilor ieșite din comun și își anunță disponibilitatea de trece nu unul, ci o serie întreagă de proiecte de lege în acest mod. Vorba seniorului Coposu, icoana dreptei autohtone: ”Negociem orice, numai principii nu!”.

Inpolitics.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.