Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

ORBAN ARUNCA BOMBA: IOHANNIS – SUSPENDABIL SAU PUSCARIABIL?

Scris de Bogdan Tiberiu Iacob in 26 Mai 2022 la 10:13, in Politics. 554 vizualizari Intra in discutie Taguriiohannis, orban, puscariabil, suspendare shortlinkhttp://crct.ro/nzDD

Fostul lider al PNL, Ludovic Orban, aruncă o bombă pe scena politică, dezvăluind, într-un interviu că, actualul premier Nicolae Ciucă, precum și ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, au fost impuși pe listele parlamentare de către președintele Klaus Iohannis, ulterior ambii fiind desemnați miniștri. Cum președintele României se plasează în afara partidelor și, implicit, a jocurilor lor electorale, marea întrebare care se ridică este: pentru traficul său de influență, Klaus Iohannis este penal sau doar neconstituțional, deci suspendabil?

Ce a spus Orban la televiziunea Profit News TV, despre plasarea lui Ciucă pe listele parlamentare, în 2020:

„Nu m-a convins Nicolae Ciucă, m-a convins domnul Iohannis. Domnul Iohannis a intervenit doar pentru două persoane să fie prezente pe listă: Nicolae Ciucă și Cătălin Predoiu. Astea au fost cele două persoane pentru care Iohannis a intervenit personal, la mine, solicitând să fie pe liste. Când i-am propus domnului Ciucă să fie candidat, mi-a spus categoric «Nu», că el nu vrea să intre în politică, că el a venit ca tehnocrat la Ministerul Apărării”.

„I-am zis să vorbească cu președintele, pentru că președintele mi-a făcut această sugestie”. „După ce a vorbit Ciucă cu președintele, a acceptat”, a mai spus Orban.

În privința lui Cătălin Predoiu, „domnul Iohannis a vorbit înainte cu Iulian Dumitrescu, care Iulian Dumitrescu îi oferise deja domnului Predoiu un loc pe liste. Eu m-am angajat în fața Congresului PNL, pentru că este un obicei al conducerilor centrale ale partidelor, să nu pun un Agamiță Dandanache pe liste. A trebuit să îmi încalc această înțelegere pentru că Ciucă a fost în postura de Agamiță Dandanache”, a conchis fostul liberal.

Să o luăm metodic.

Fostul președinte al PNL și premier în funcție la momentul faptelor, afirmă răspicat că președintele României a făcut trafic de influență la nivelul a doi lideri de partid, președintele și prim-vicepreședintele, pentru plasarea unor oameni pe liste.

Pe siteul oficial al DNA, la loc de cinste, tronează următoarele:

”În sens larg, corupție este abatere de la moralitate, de la cinste, de la datorie.
Ca expresie a relației dintre autorități și cetățeni, corupția reprezintă folosirea discreționară a poziției sau a funcției, prin recurgerea la mijloace ilicite sau ilegale, în scopul obținerii unor interese personale sau de grup”.

Se poate vorbi în cazul lui Iohannis de trafic de influență, în sens mai larg ori mai restrîns?

Într-un interviu acordat acum cîțiva ani Ziare.com, prof. univ. dr. Ilie Pascu, vicepresedinte al Asociatiei Romane de Stiinte Penale si autor al numeroase carti de profil, răspundea astfel la întrebarea ”Cum se poate stabili, de exemplu, ca o decizie de numire in functie a fost una pur politica sau este rezultatul unui trafic de influenta?”:

”Urmarind maniera in care a avut loc aceasta numire, respectiv daca exista doar argumente obiective care sa confirme calitatea persoanei numite sau este vorba si despre obtinerea anumitor foloase in urma acestei numiri”.

Încadrarea penală a faptelor prezidențiale rămîne în seama specialiștilor în drept. Ce foloase personale ar fi putut obține, însă, președintele de pe urma impunerii celor doi candidați?

Aici intervine o complicație teribilă, conform aceluiași Orban: dezvăluirea că Ciucă nu a fost de acord să candideze și a fost convins (șantajat?) abia ulterior de către președinte.

Nicolae Ciucă, nemembru de partid, își vedea, în toamna lui 2020, viitorul în politică fără statutul de parlamentar și membru de partid. Iohannis, nu.
Ce a urmat se știe: Nicolae Ciucă a fost la un pas să devină premier imediat după alegeri, demersul fiind amînat cîteva luni, apoi impus la conducerea PNL.

Pentru a candida la alegerile din 2020, cum a vrut Iohannis, rezervistul Ciucă a trebuit să se înscrie în PNL, în octombrie, și să primească dispensă de vechime, ulterior primind o asemenea dispensă și pentru șefia PNL.

Dacă Ludovic Orban spune adevărul, înțelegem acum că Nicolae Ciucă a fost, practic, constrîns să urmeze parcursul trasat de Iohannis. Pentru că și-a călcat jurămintele de acum cîțiva ani, dintr-un interviu, că nu va dezonora vreodată haina militară intrînd în politică, Ciucă a fost martelat efectiv de presă și de către adversarii politici.
Acum, lucrurile apar într-o lumină nou: Ciucă a fost împins de Iohannis spre intrarea în politică și renunțarea la statutul de tehnocrat apolitic. Cu zăhărelul ori cu biciul, nu avem cum ști deocamdată.

Asta nu lasă loc decît pentru interesele lui Iohannis. La fel se poate specula și în cadrul ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, care în 2020 era membru al organizației PNL Călărași. Dacă Iulian Dumitrescu îi oferise deja un loc pe listele de Prahova, ”transferîndu-l” de la Călărași, de ce a mai intervenit Iohannis în favoarea lui, ulterior?
Unica explicație de bun simț e că locul oferit inițial nu era suficient de eligibil.
Un eșec la alegeri l-ar fi scos pe Predoiu din cursa pentru Justiție.
Ceea ce ar putea însemna că Iohanis a tras sforile pentru a fi sigur că Predoiu ajunge la Justiție.
De ce?
Cum spuneam, doar specialiștii în drept pot stabili dacă fapta denunțată de Orban în cazul lui Iohannis se încadrează la folosirea influenței funcției pentru obținerea unor avantaje.

Am putea vorbi, însă, de încălcarea Constituției?

În 2014, președintele Traian Băsescu a fost reclamat la CCR pentru încălcarea prerogativelor prezidențiale prin campanie făcută pe față partidului Elenei Udrea, Mișcarea Populară, inclusiv prin fotografii purtînd tricouri cu însemnele partidului.

Răspunsul CCR a fost extrem de interesant, judecătorii comunicînd că respectiva conduită a președintelui nu poate fi analizată de pe poziția unui conflict între puterile statului, dar sugerînd că ea poate constitui motiv de suspendare din funcție, caz în care CCR ar fi putut face respectiva analiză.

”50.(…) De asemenea, în cadrul competenţei prevăzute de art. 146 lit. h), Curtea dă aviz consultativ pentru propunerea Parlamentului de suspendare din funcţie a Preşedintelui României, prilej cu care instanţa constituţională poate constata săvârşirea unor fapte grave prin care Preşedintele încalcă prevederile Constituţiei.
51. Prin urmare, Curtea constată că solicitarea prim – ministrului României, prin care se cere instanţei constituţionale care soluţionează un conflict juridic de natură constituţională să pronunţe o decizie care să stabilească dacă Preşedintele României, în conformitate cu prevederile constituţionale, poate face campanie electorală în favoarea unei formaţiuni politice, este inadmisibil a fi analizată pe această cale, ci, eventual, în condiţiile stabilite în paragraful anterior”.

Adică în condițiile suspendării.

Klaus Iohannis nu doar a făcut în repetate rînduri campanie electorală fățișă PNL, dar, mai grav, aflăm acum că a impus președintelui unui partid plasarea unor oameni pe listă. Oameni care nici măcar nu erau membri de partid, precum Ciucă.
Putea Ludovic Orban să refuze, ori a fost și el ”convins” să se conformeze, la fel ca Ciucă?
Și dacă da, care or fi fost acele metode?

Dezvăluirile lui Orban ar putea avea caracterul chiar al unui autodenunț penal, pornind probabil de la prevederile legale conform cărora autodenunțătorul e scutit de pedeapsă dacă face faptele cunoscute înaintea demarării procedurii penale.
Rămîne de văzut ce impact vor avea respectivele dezvăluiri; într-o democrație funcțională, ar trebui să iște zarvă maximă. (Bogdan Tiberiu IACOB)

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.