Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Ofensiva diplomatică a Patriarhului Chiril

La inițiativa Partarhului Daniel a sosit în România Patriarhul Chiril al Moscovei și al Întregii Rusii. Vizita va dura două zile. Iar pentru cine știe să citească mesajele diplomatice tansmise în mod discret, această prezență are semnificații profunde în plan diplomatic și poate relansa, într-o formulă nouă, modernă, actualizată, dialogul atât de necesar între România și Federația Rusă. România are o nouă șansă de-a participa la jocuri cu adevărat semnificative în plan geopolitic.

Patriarhul Chiril al Moscovei întrunește, din perspectiva sugerată mai sus, câteva calități, care îl pot transforma într-un negociator nu numai discret ci extrem de important. În acest sens, românii ar trebui să știe că între Patriarh și Vladimir Putin există o relație cu totul și cu totul specială. Cabinetul de lucru al Patriarhului Chiril nu se află în clădirea Patriarhiei. Ci în Kremlin. Chiar alături de cabinetul președintelui Federației Ruse. Fie și numai această împrejurare și tot avem o demonstrație destul de concludentă a modului în care colaborează șeful laic și șeful religios al Federației Ruse. De altfel, Patriarhul Chiril, în timpul campaniei electorale pentru alegerea președintelui Federației Ruse, s-a alăturat necondiționat lui Vladimir Putin, îndemnându-i pe toți credincioșii ortodocși să facă același lucru. Apropierea lui Putin de Chiril a fost și este una dintre cheile succesului politic al acestuia.

Patriarhul Chiril este unul dintre slujitorii cei mai moderni pe care îi are Biserica în lume. Este un adept fără rezerve al internetului și a încurajat utilizarea acestui instrument modern pentru comunicarea între adepții credinței ortodoxe. Susține de pildă pe drept cuvânt că ”fiecare utilizator pe internet este un om și nu un obiect virtual”.

În ciuda statutului său de șef al ortodoxiei ruse, este un om extrem de mordern. În fiecare an, practică de pildă schiul în diferite stațiuni alpine ale lumii. Este un pasionat jucător de șah. Este un diplomat desăvârșit. Extrem de mobil în ceea ce privește dialogul interconfesional. Și nu numai.

Ce sugerez de fapt? Că Patriarhul Chiril al Moscovei și al Întregii Rusii nu se află la București doar într-o simplă misiune pe lângă Biserica Ortodoxă Autocefală a României. Cu certitudine, prin intermediul Patriarhului Daniel, el însuși un rafinat om de cultură și un diplomat de marcă, autoritățile laice de la București vor primi mesaje discrete dar cu atât mai interesante din partea președintelui Federației Ruse Vladimir Putin.

Poate că, în acest fel, se va îndeplini o profeție făcută cu ocazia primei vizite în România a unui președinte american după 1989. Și anume că România ar putea deveni o punte între Est și Vest. Între Federația Rusă și Europa. Un canal diplomatic deschis.

Dacă Patriarhul Chiril va veni cu un mesaj încurajator din această perspectivă, atunci dipomației de la București, dacă este cu adevărat atentă, receptivă, i se deschide o nouă perspectivă. Iar România poate redeveni, după mai bine de un sfert de secol,  un jucător semnificativ în plan geopolitic.

Să-i urăm bun venit Patriarhul Chiril al Moscovei și al Întregii Rusii. 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.