Pornind cu sfera politicului , am constatat o usoara delimitare a PC-ului fata de PNL, unde, cu ocazia Consilului National al acestui partid, presedintele fondator Dan Voiculescu a afirmat clar ca indulcirea pozitiei pe care liberalii o au, fata de presedintele Traian Basescu, nu poate fi de bun augur pentru unitatea USL-ului. De altfel, s-a si decis ca PC-ul sa “mearga” singur la alegerile eurparlamentare de anul viitor. Nu mai putin importanta a fost si cooptarea unor tineri politicieni in structurile Consiliului National, in persoanele lui Gal Avram si a deputatului Mircea Irimie, respectiv presedintele si prim-vicepresedintele PC-Diaspora.
O noutate mai putin placuta a fost pierderea primei manse a dublei cu Grecia, pentru locul liber de la Campionatul Mondial de Fotbal, de anul viitor din Brazilia. Daca selectionerul Victor Piturca va renunta, macar pentru o zi, la ambitia de-a alcatui lotul dupa simpatiile si antipatiile sale si va trimite in teren, saptamana viitoare, pe cei mai in forma jucatori ai momentului, avem o oarecare sansa de-a rasturna rezultatul de la Atena.
Tot in acest domeniu, s-a petrecut si un “cutremur” la Liga Profesionista de Fotbal, unde a fost detronat, dupa 17 ani de domnie, celebrul si simpaticul Mitica Dragomir. Prea multe nu se vor schimba la nivelul Ligii, de vreme ce noul sef, Gino Iorgulescu, este si el “uns cu toate alifiile”, singura diferenta urmand a fi lipsa petei de culoare pe care dl Mitica o aducea, ori de cate ori era invitat sa comenteze ceva legat de fotbalul romanesc.
In sfarsit, dar nu mai putin importante sunt si doua evenimente economice, primul fiind stirea ca ministrul mediului, Rovana Plumb, a reusit sa aduca in tara 855 de milioane de euro, intr-un singur an, de la U.E., in conditiile in care precedenta guvernare a putut sa absoarba, in acest domeniu si pe durata intregului mandat, doar 4% din fondurile europene pe care le-a avut la dispozitie, mai exact doar 197 de milioane de euro.
Cea dea doua noutate care, in masura in care se va si finaliza, va produce o mare bucurie multor cetateni romani, este aceea ca Senatul si Camera Deputatilor au pe masa de lucru un proiect de lege referitor la creditele in valuta. Este binecunoscut faptul ca foarte multe persoane au accesat credite in euro, dolari si cei mai ghinionisti, in franci elevetieni. De asemenea, se stie ca prin devalorizarea monedei nationale, in raport cu aceste valute si in special cu francul elvetian, beneficiarii acestor credite au ajuns sa ramburseze chiar si dublu fata de cat se estima, la momentul cand au contract imprumutul. Acest fenomen ii face, mai ales pe cei care au avut nesansa sa se imprumute in moneda elevetiana, sa se afle in imposibilitatea de-a mai putea continua cu plata ratelor si automat sa ajunga la pierderea caselor, sau a altor bunuri de folosinta indelungata, pe care le-au achizitionat cu banii de la banci.
In acest context, cu adevarat tragic, cele doua Camere ale Legislativului dezbat in aceste zile un proiect de lege prin care statul, impreuna cu bancile sa suporte aceste pierderi, iar beneficiarii imprumuturilor sa ramburseze banii doar tinuandu-se cont de rata de schimb existenta la momentul cand s-a contractat imprumutul.
Aprobarea unei asemenea legi ar dovedi ca intr-adevar Romania incepe sa fie preocupata de grijile romanilor, care nu au nici o vina ca nu au putut sa prevada o astfel de evolutie ametitoare a pietei financiare si care au ajuns sa nu mai poata dormi de grija acestor imprumuturi, care pot sa-i lase oricand in mijlocul strazii!
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.