Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

O nouă închisoare

O nouă formă de hăituire a românilor pentru delictul de opinie capătă contur în Parlamentul României. Unde coaliția majoritară pregătește un articol de lege, care permite condamnarea la trei ani de închisoare a unor persoane pentru opiniile pe care le exprimă. Există, desigur, o formulă de acoperire. De mascare a acestei fărădelegi.

Sub incidența acestui articol de lege, așa cum este el astăzi formulat, poate să cadă orice persoană, care face orice fel de afirmație publică considerată de procurori și apoi de judecători drept incitare la ură. Și, ca atare, incitare la violență. Ce înseamnă asta? Cum traducem această mutare scandaloasă, care se produce în Parlamentul României? Formula extrem de vagă în care este redactat articolul de lege este cu certitudine intenționată. Dacă lucrurile rămân așa, înseamnă că un cetățean care ocărește Guvernul, pentru faptul că menține în continuare în mod artificial  ridicat prețul la energie electrică, la gaze și la carburanți, ar putea fi condamnat la închisoare în urma unei simple interpretări. Procurorul ar putea să rețină că respectivul cetățean creează la nivelul societății, prin afirmațiile făcute, un curent de opinie. Și că acest curent de opinie ar putea genera o demonstrație, în care să se săvârșească acte de violență. După ce, în prealabil, manifestanții și-ar exprima dezacordul sau chiar ura față de cei care îi guvernează. Iar omul este umflat și aruncat trei ani după gratii. Practic, orice afirmație, în măsura în care concidența face ca ea să aibă urmări violente asupra unor demnitari, cum ar fi aruncatul cu ouă sau stropitul acestora pe față cu cerneală, ar putea să se lase cu închisoare.

Acest articol de lege lovește direct în cetățean. În dreptul legitim, constituțional al acestuia de a spune ce crede. Dar, evident, în primul și în primul rând sunt vizați comunicatorii, respectiv analiștii și jurnaliștii. Aceștia vor trebuie să se gândească de o sută de ori înainte de a formula orice fel de opinie, încercând să anticipeze dacă ea ar putea fi interpretată drept o incitare la ură. Pentru a scăpa cu fața curată, analiștii, ziariștii și cetățenii ar face bine să se abțină de la orice critică. Și, dacă se poate, să laude de dimineața până seara Guvernul. Și să le dea acatiste miniștrilor.

Oare ce este în capul parlamentarilor PSD, PNL și UDMR, care pritocesc asemenea aberații legisative? Care, atenție, sunt parte componentă a arhitecturii Ministerului Adevărului, la baza căruia stau deja, frumos așezate, mai multe acte normative, mai multe proiecte de legi, ordonanțe de urgență sau proiecte de restructurare și control al societății. Din nou, a nu știu câta oară consecutiv, într-un răstimp foarte scurt, miroase de la o poștă a dictatură militară.

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.