Reteaua Corect

O mizerie mare cât America (OPINIE)

Scris de newsreporter in 13 decembrie 2021 la 10:33, in Politics. 608 vizualizari Intra in discutie Taguriamerica, cia, extradare, julian assange, sua shortlinkhttp://crct.ro/nyQD

Extrădarea lui Julian Assange din U.K în SUA este o rușine. Cum să permiți judecarea cetățeanului australian într-un stat care a vrut să-l asasineze? Mă refer la planurile CIA în legătură cu el. Și unde i se pregătește o pedeapsă de 175 de ani. Sau o eventuală sinucidere regizată, n-ar fi primul caz.

Ce i se întâmplă creatorului Wikileaks i se poate întâmpla oricărui om care lucrează în presă.

În sprijinul co-naționalului său, ziaristul veteran John Pilger susține categoric că ”publicul are dreptul să cunoască secretele guvernelor care afectează drepturile noastre democratice.”

Un alt coleg din media, Ambrus Bela, a punctat corect în Qmagazine: ”Procesul lui Assange este unul politic. „Vina” lui Assange este aceea de a fi dezvăluit informații de interes public. Ceea ce nu ar fi în mod normal un caz penal, ci ar trebui să reprezinte datoria oricărui jurnalist onest. În timp ce Assange este încătușat și riscă închisoarea pe viață, cei care au aruncat în aer țări precum Irak sau Afganistan și ar trebui să răspundă pentru sutele de mii de vieți pierdute, politicienii, sunt primii care cer o pedeapsă exemplară”.

Nedreptatea judecătorilor britanici și insistența americanilor de a-l neutraliza, fiindcă le-a dezvăluit crimele de război, este un semn al morții democrației. N-am cum să rămân pasiv în fața acestei mizerii, pe cât de scandaloase, pe atât de revoltătoare.

Traducând în ultima perioadă mai multe texte de-ale filosofului Giorgio Agamben, în special despre demența pandemică, am găsit și unul scurt despre Assange, pe care-l redau în întregime: ”L-am întâlnit pe Assange în urmă cu doi ani în ambasada Ecuadorului din Londra și, reamintindu-mi ce mi-a spus în timpul întâlnirii noastre, cred că puteți înțelege de ce a fost arestat astăzi. Assange mi-a spus că investighează utilizarea pe care Google se pregătea să o dea cantității imense de informații de care dispune. Potrivit lui Assange, era vorba de a vinde date despre interese, dorințe, consum, sănătate, lecturi, pe scurt - despre viața în toate aspectele ei a milioane de indivizi către companiile de asigurări și serviciile secrete. Potrivit lui Assange – și cred că judecata lui poate fi împărtășită – aceasta ar fi însemna o creștere fără precedent a posibilităților de control de către puterile economice și polițienești asupra ființelor umane. În discuția în legătură cu arestarea lui Assange nu este, așadar, doar dorința de a pedepsi investigațiile Wikileaks anterioare, ci și de a preveni ancheta în curs, care este percepută evident de cei în cauză ca o amenințare. De asemenea, din acest motiv este necesar să ne exprimăm solidaritatea fără rezerve cu Assange.” (Articolul ”Arestarea lui Julian Assange”, 13 aprilie 2019, Quodlibet)

Pentru libertatea presei, pentru libertatea umană în general, e nevoie ca australianul să fie eliberat.

Ambrus Bela mai scrie ceva tare, dificil de contrazis cu argumente solide. E chiar titlul articolului său despre acest subiect- ”Cu sentința împotriva lui Assange, Anglia și SUA devin egale cu Rusia și Belarus în privința drepturilor omului”.

Trimiterea în America a lui Assange e ca și cum turcii l-ar fi expediat pe ziaristul Jamal Khashoggi ca să fie anchetat în Arabia Saudită.

un comentariu de Alexandru Petria, scriitor

Sursa: Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.