Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

O FRAZĂ-CHEIE ȘI O ÎNTREBARE TULBURĂTOARE: BIDEN ȘI-A ÎNCEPUT ÎN POLONIA CAMPANIA ELECTORALĂ?

Scris de Bogdan Tiberiu Iacob in 23 februarie 2023 la 14:24, in Politics. 577 vizualizari Intra in discutie Taguricampanie electorala, discrus, joe biden, VARSOVIA shortlinkhttp://crct.ro/nAVV

La cîteva ore după discursul ”delirant” al lui Putin de la Moscova, președintele american Joe Biden a ținut un discurs ”istoric” la Varșovia. Cel puțin așa titrează trei sferturi din presa noastră în ultimele ceasuri, chiar mult în avans în cazul lui Biden. Clarvăzători, ce mai. Sensibil mai scurt decît al lui Putin, discursul lui Biden e menit să ne dea frisoane, pentru că el pare să inducă teza că războiul va dura mult și bine de aici încolo și lansează și un termen sugestiv, pe care puțini par să-l fi remarcat.

„Statele Unite şi Europa nu urmăresc distrugerea Rusiei. Occidentul nu intenţiona să atace Rusia, aşa cum a spus Putin. Acest război nu este o necesitate, este o tragedie. Este un război prin opţiune, fiecare zi de război este alegerea lui Putin. Ar fi putut pune capăt războiului printr-un singur cuvânt. Dacă Rusia ar înceta invadarea Ucrainei, războiul ar lua sfârşit”, a declarat azi preşedintele Biden în discursul rostit la Palatul Regal din Varşovia.
„Putin a întâlnit voința de fier a Americii și a națiunilor de pretutindeni, care refuză să accepte o lume guvernată de frică și forță”, a mai spus Biden. „Democrațiile lumii au devenit mai puternice, nu mai slabe.”

„Anul viitor, îi voi găzdui pe liderii tuturor statelor membre NATO pentru un summit în Statele Unite, vom celebra a 75-a aniversare de la înfiinţarea celei mai mari alianţe defensive din lume, NATO. Şi un lucru trebuie să fie foarte clar: Articolul 5 este solid. Fiecare membru NATO ştie acest lucru, îl ştie şi Rusia: un atac asupra unui stat membru este un atac împotriva tuturor statelor membre. Este un angajament sacru. Trebuie nu doar să purtăm un război, ci şi să ne apărăm valorile şi lumea pe care dorim să o construim”, a spus liderul de la Casa Albă.

Biden a încheiat spunând că lumea se află ”într-un moment de cotitură” și că „deciziile pe care le luăm în următorii cinci ani ne vor determina și modela viața pentru deceniile următoare”.

Interesantă cifră, cinci ani!
De unde ar putea proveni ea?
De ce 5 și nu 3, 4, 6, 7, 8?…

Ce anume ar putea avea termenul final 2028?

Nu avem un răspuns categoric.

Dar avem o ipoteză: coincidență sau ba, cinci ani de aici încolo acoperă exact al doilea mandat prezidențial al lui Joe Biden, în cazul în care l-ar obține.

Iar faptul că marele summit al NATO prilejuit de a 75-a aniversare a alianței are loc în SUA, și în plină campanie electorală pentru prezidențiale, întărește ipoteza că războiul din Ucraina și apărarea libertății Occidentului au toate șansele să devină marea temă electorală a lui Biden pentru viitoarele alegeri.

Un discurs electoral ținut de Biden în inima țării a cărei diaspora are cea mai mare pondere în alegerile americane, cei 3,2% americani de origine poloneză de peste ocean constituind, printr-o permanentă prezență masivă, disciplinată, la vot, peste 10% din totalul voturilor, ceea ce îi face un target pe care niciun candidat american nu l-a ignorat vreodată.

Biden transmite subtil că soarta lumii libere stă în dăinuirea sa la Casa Albă încă un mandat, asta dacă vrem ca dictatorii să nu cîștige. (Mai ales că Putin are și el alegeri prezidențiale anul viitor.)

”Trebuie nu doar să purtăm un război, ci şi să ne apărăm valorile şi lumea pe care dorim să o construim” spune Biden în discurs.

Iar asta însemnă ceva mai mult decît recîștigarea teritoriilor ucrainene ocupate de ruși. Și în niciun caz eventuale negocieri de pace care să presupună cedarea de teritorii ucrainene.

Înseamnă o bătălie pe termen lung împotriva Rusiei și eventualilor săi aliați, pentru a putea fi modelate viețile occidentalilor ”pentru deceniile următoare”.

Nu un război mondial – nu ar servi cauzei nimănui! – dar o perpetuă amenințare cu un asemenea război, cel puțin doi ani de aici încolo și un conflict militar tărăgănat la maxim în Ucraina.

Pînă cînd Biden și Partidul Democrat împușcă al doilea mandat la Washington.

Poate nu e întîmplător că pe măsură ce trece timpul, republicanii apasă tot mai tare pedala Ucraina, cerînd reducerea drastică a ajutoarelor pentru Zelenski.
GOP(Great Old Party) s-a prins deja de strategia lui Biden și va trage tot mai mult în direcția contrară. (Bogdan Tiberiu IACOB)

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.