Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

O cheie pentru viitoarele alegeri: ce vor românii de la politică?

Scris de Bogdan Tiberiu Iacob in 10 iulie 2019 la 11:04, in Politics. 420 vizualizari Intra in discutie Tagurialegeri, iohannis, PNL, politica, romani, usr-plus shortlinkhttp://crct.ro/nuH5

Răspunsuri la întrebarea din titlu vin în avalanșă după ultimele alegeri, cu precădere dinspre PNL, Iohannis ori USR-PLUS, adică cei mulțumiți de rezultat. Românii au arătat clar, prin vot, ce anume doresc, se trîmbițează de dimineață pînă seara, iar raționamentul pare greu de combătut. Realitatea e nițel diferită, însă, iar dacă am porni de la ideea că scrutinul electoral e cea mai bună radiografie a așteptărilor alegătorilor, am comite o imensă eroare. Și asta o dovedesc nu raționamente și analize sofisticate, ci însăși derularea faptelor.

De aici pornind, PSD sau ALDE, perdanții alegerilor din 26 mai, ar trebui să fie extrem de atenți cu remedierea erorilor, pentru că, încercînd să astupe niște presupuse găuri, ar putea produce unele mai mari, ireparabile.
Teza cea mai vehiculată e cea conform căreia înfrînții alegerilor au greșit mergînd pe un mesaj critic la adresa mecanismelor UE ori a justiției, iar alegătorii au dovedit cît de atașați sunt, de fapt, valorilor contestate de PSD și ALDE.

Așa să fie?

Păi nu sunt decît trei ani, nu o veșnicie, de cînd PNL, Iohannis ori USR defilau în două rînduri exact cu aceleași mesaje și pierdeau catastrofal alegeri mult mai importante, locale și parlamentare.
La localele din 2016, spre exemplu, dreapta colora prin prestația sa harta României în roșu pesedist, cu mesaje despre oameni cinstiți, necorupți, buni gospodari bla-bla-bla. Ne amintim ce prompt ieșea din schema candidaturii la primăria generală Ludovic Orban, din respect pentru justiție, după punerea sub urmărire penală de către DNA. Cît de impresionați au fost bucureștenii s-a văzut la scurt timp, votînd dușmanii DNA de la PSD.

Deschidere europeană?
Hai să rîdem: PNL, cu acordul lui Iohannis, l-a făcut vîrf de lance la locale pe Marian Munteanu, eurosceptic și naționalist înrăit, ba chiar extremist de dreapta. Asta, dintr-un motiv simplu: pe plan european, euroscepticismul era în creștere masivă, mai ales pe fondul valului de imigranți din 2015, iar liberalii plus președintele s-au grăbit să se plieze pe val. Cu cinism, chiar, am spune. Au subestimat, însă, reacțiile românilor împotriva personajului. Antieuropeanul a fost înlocuit cu un anticorupt, om devotat justiției, fost ministru și promotor al codurilor penale, Cătălin Predoiu, care nu a prins nici măcar finala.

În campania pentru parlmentare, PNL și USR au defilat tot cu mesaje anticorupție, pro-europene și cu sloganul ‘‘Îndrăzneşte să crezi în România condusă de oameni cinstiţi”, spre exemplu, în cazul liberalilor (devenit ulterior ”România înainte” pe motiv de plagiat).
”Romanii trebuie sa mearga la vot pentru ca astfel vom avea un Guvern cu legitimitate buna. PNL are liste mai bune decat PSD, are liste cu oameni noi si are liste curate” declara, la lansarea candidaților PNL, greul liberal Ilie Bolojan. O lansare unde vedetă era chiar premierul în exercițiu, Dacian Cioloș, virtual lider al PNL, în alegeri.
“Sunteti multi, puternici, drepti si cu Dacian Ciolos in 11 decembrie vom fi victoriosi. PNL victorie!”, decreta, la rîndul său, liberalul Falcă.

Rezultatul? Au pierdut zdrobitor în fața PSD, luînd cu 1,2 milioane de voturi mai puțin de la cetățeni decît la locale. Au luat mai puțin de jumătate din voturile însumate de PNL și PD în 2008, deși cele două au fuzionat în 2014.

S-a întîmplat ceva notabil de la ultimele alegeri pînă la cele din 26 mai, la nivelul opoziției?

Am spune că da, dar în sensul rău.

Fosta vedetă liberală Cioloș a devenit dușman de moarte al PNL. La fel și foștii miniștri susținuți de PNL în 2016, grupați acum în USR-PLUS. Fostul dușman declarat al DNA, Ludovic Orban, a devenit lider național al PNL și mare prieten al procurorilor anticorupție. Greii care pierduseră masiv voturi liberale la parlamentarele din 2016 au fost recompensați acum cu fotolii la Bruxelles. În partid a fost importat un personaj, Rareș Bogdan, care avea legătură cu PNL precum Petre Roman cu Autocamioane Roman Brașov, vorba lui Ion Rațiu. De fapt, Bogdan avusese ca jurnalist poziționări anti-UE nu departe de cele ale lui MM.
Clarificarea doctrinară a partidului întîrzie să se producă. La fel cum nu s-a clarificat nici pînă azi situația șocantă produsă în 2016 la capitală, cu patru candidați rotiți în cîteva săptămîni.
De fapt, PNL nu prea a reușit să clarifice nimic, începînd cu poziția sa față de proiectul european, față de un proiect național pe termen mediu și lung (cum nu a reușit nici Iohannis), față de teme majore de pe agenda zilnică etc. În general, politica PNL a fost, mereu, doar ”Jos PSD” și opoziția la inițiativele acestuia. Peste toate, confuzie a stîrnit și îmbinarea mesajelor de campanie anticorupție cu promovarea pe lista de Bruxelles a unor politicieni cu procese de corupție pe rol, cu averi imense nejustificate, a unor neveste de lideri etc.

Și totuși, în pofida acestor eșecuri politice uriașe de după 2014 – ale unui partid care reunește două formațiuni de guvernămînt din istoria recentă și are președintele țării drept locomotivă – PNL abia a trecut cu cîteva procente în fața PSD. Și a ajuns, deja, în poziția de a da sfaturi de reformare adversarilor, conform cu dorințele românilor.
Armata de susținători ai opoziției a uitat, și ea, de promisiunile lui Iohannis privind declanșarea scoaterii PSD din toate schemele – poate și din istorie – programată a doua zi după alegeri. În loc de asta, asistăm la înmugurirea unei noi și frumoase prietenii între PNL/Iohannis și PSD/Dăncilă, deocamdată pe sub masă, dar curînd tot mai vizibilă, profețim noi.

Paradoxal, dar PSD (ALDE mai puțin) chiar lasă senzația că e impresionat de eșecul la europarlamentare și se grăbește să îndrepte toate presupusele erori care au dus la victoria adversarilor.
Să închizi unele fronturi deschise de Liviu Dragnea în mod stupid nu e rău; să le închizi, brusc, aproape pe toate, însă, e catastrofal.

Există, însă, două întrebări majore vizavi de această operațiune:
1) Cu ce efecte s-ar putea confrunta PSD la următoarele rînduri de alegeri în cazul în care e reală teza că victoria adversarilor la europene nu au fost rezultatul simpatiei alegătorilor, ci al mașinațiunilor de culise ale unor structuri oculte, cu susținerea puternică a Germaniei și a Franței? (Scepticilor le spunem doar atît: dacă Brexitul a putut fi produs grație Cambridge Analytica, cu România, țară cu alegerile trecute legal prin mîna STS, e infinit mai lesne).
2) Sunt schimbările de oameni și de atitudini ”naturale”, ori ele sunt făcute în baza unor înțelegeri de dată recentă între noul leadership și aceleași structuri sus-pomenite? 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.